Tujina

Mati Tereza razglašena za blaženo

Vatikan, 19. 10. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Papež Janez Pavel II. je na svečani maši v Vatikanu razglasil mater Terezo za blaženo. Slovesnosti v Rimu se je udeležilo več sto tisoč vernikov z vsega sveta. Mater Terezo so za blaženo razglasili šest let po smrti, kar je dokaj hitro, pričakovati pa je, da jo bo katoliška cerkev kmalu razglasila tudi za svetnico.

Na Trgu svetega Petra se je zbralo več sto tisoč vernikov z vsega sveta, ki so na trg začeli prihajati že zelo zgodaj, da bi si zagotovili želeno mesto. Beatifikacijo v Vatikanu predvajajo tudi prek šestih velikih ekranov, saj Trg svetega Petra sprejme le 50 tisoč ljudi. Mati Tereza, ki je vse svoje življenje posvetila skrbi za revne in bolne, bo že 1315. oseba, ki jo bo papež Janez Pavel II. razglasil za blaženo. Praznovanja ob beatifikaciji matere Tereze potekajo tudi v Indiji, kjer je delovala do smrti leta 1997.

Na Trgu svetega Petra se je zbralo več sto tisoč vernikov z vsega sveta (Foto: Reuters)
Na Trgu svetega Petra se je zbralo več sto tisoč vernikov z vsega sveta (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Posebne maše za mater Terezo v Indiji

Svečano beatifikacijo matere Tereze so v Indiji pospremili s posebnimi mašami
Svečano beatifikacijo matere Tereze so v Indiji pospremili s posebnimi mašami FOTO: Reuters

Več tisoč indijskih katolikov se je v Indiji, predvsem pa v Kalkuti, udeležilo posebnih maš, ki so jih pripravili nekaj ur pred beatifikacijo matere Tereze. "To je velik dan veselja ne samo v Rimu, ampak tudi v Kalkuti, kjer je mater Tereza pomagala revnim, bolnim in umirajočim," je dejal duhovnik Joseph Maliyackal, ki je vodil eno od posebnih maš v Kalkuti, kjer je mater Tereza delala skoraj pol stoletja.

Kdo je bila zaščitnica revnih in ubogih?

Dobitnica Nobelove nagrade za mir je umrla 5. septembra 1997 v Kalkuti na vzhodu Indije, kjer je ustanovila red Misijonark ljubezni.

Mati Tereza, ki se je kot Agnes Gonxha Bojaxhiu 27. avgusta 1910 rodila v albanski družini v Skopju, je pri osemnajstih letih odšla v Indijo in se po zaščitnici misijonarjev, svetnici Terezi iz Lisieuxa, preimenovala v sestro Terezo. Leta 1949 je v Kalkuti odprla prvo šolo za revne, leta 1950 pa je po kratkem nasprotovanju Vatikana ustanovila red Misijonark ljubezni, ki danes šteje 4500 redovnic.

Delo matere Tereze in njenega reda so financirale javne ustanove in zasebni donatorji. Leta 1979 je prejela Nobelovo nagrado za mir, ki jo je sprejela v imenu nezaželenih in neljubljenih ter ljudi, za katere nihče ne skrbi.

Za razglasitev svetnice je potreben še en čudež

Misijonarke ljubezni v Vatikanu
Misijonarke ljubezni v Vatikanu FOTO: Reuters

Konec leta 1998 je papež razveljavil zakon, po katerem se lahko proces za beatifikacijo začne šele pet let po smrti. Postopek za razglasitev matere Tereze za blaženo se je uradno začel julija 1999, avgusta 2001 pa je bila zaključena prva faza tega procesa. Razglasitev matere Tereze za blaženo velja za krono slovesnosti ob 25. obletnici pontifikata Janeza Pavla II., ki je izredno cenil mater Terezo in njeno delo. V Vatikanu je prišla tudi naslednica matere Tereze na čelu reda Misijonark ljubezni, sestra Nirmala. Za beatifikacijo je med drugim pomembno tudi čudodelstvo, ki naj bi ga storil kandidat za blaženega. Vatikan je materi Terezi kot čudodelstvo priznal ozdravljenje tumorja pri neki Indijki. Ozdravitve mlade Indijke, ko so ji na trebuh dali sliko matere Tereze, medicina ni mogla pojasniti. Da bi mater Terezo razglasili za svetnico, ji mora Vatikan pripisati še eno čudodelstvo.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja