Tujina

FOTO: Mati Tereza postala svetnica, v Vatikanu večtisočglava množica

Vatikan, 04. 09. 2016 07.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Papež Frančišek je pokojno redovnico mater Terezo, ki je življenje posvetila pomoči najrevnejšim, na Trgu sv. Petra v Vatikanu pred več desettisoč verniki razglasil za svetnico. Slovesnost je potekala ob močno poostrenih varnostnih ukrepih.

Leta 2003 so mater Terezo razglasili za blaženo zaradi čudežne ozdravitve indijskega dekleta, ki je imelo tumor na črevesju. Ozdravitve mlade Indijke, ko so ji na trebuh dali sliko Matere Tereze, medicina ni mogla pojasniti. Pogoje za razglasitev matere Tereze za svetnico je nato papež Frančišek potrdil decembra lani, ko ji je priznal še drugi čudež - nepojasnjeno ozdravitev nekega Brazilca, ki je imel več neozdravljivih možganskih tumorjev. Njegova družina je za pomoč zaprosila mater Terezo, nakar si je moški opomogel, zdravniki pa niso mogli pojasniti, kako je do tega prišlo.

Papež Frančišek je danes v Vatikanu za svetnico razglasil pokojno albansko redovnico mater Terezo, ki je življenje posvetila pomoči najrevnejšim. Na kanonizaciji "angela revnih" na Trgu sv. Petra v Vatikanu je bilo več desettisoč vernikov in več tujih državnikov, med njimi 13 predsednikov držav in vlad. 

V Vatikanu in Rimu so ta čas veljali močno poostreni varnostni ukrepi. Zračni prostor nad Rimom je bil v času kanonizacije zaprt, območje Vatikana pa so nadzirali pripadniki protiterorističnih enot in specialci.

Mati Tereza, leta 1910 rojena kot Agnes Gonxa Bojaxhio albanskim staršem v Makedoniji, se je pri 18 letih pridružila irskemu redovniškemu redu Loreto, ki jo je poslal za učiteljico v indijsko mesto Darjeelin. Leta 1949 je v tedanji Kalkuti, danes Kolkati, odprla prvo šolo za revne, leta 1950 pa je ustanovila red Misijonark ljubezni. Leta 1979 je za pomoč najrevnejšim prejela Nobelovo nagrado za mir. Ena najprepoznavnejših osebnosti 20. stoletja je umrla leta 1997 v Kalkuti, stara 87 let.

Mati Tereza
Mati Tereza FOTO: AP

Življenjska pot največje dobrotnice našega časa

Mati Tereza se je kot Agnes Gonxa Bojaxhio rodila leta 1910 albanskim staršem v Skopju. Ko je imela osem let, ji je umrl oče, zaradi česar se je njena družina znašla v veliki finančni stiski.

Že pri 12 letih je vedela, da bi rada služila Bogu in revnim, pri 18 letih pa se je pridružila irskemu redovniškemu redu Loreto in se po zaščitnici misijonarjev, svetnici Terezi iz Lisieuxa, preimenovala v sestro Terezo. Njen red jo je poslal za učiteljico v indijsko mesto Darjeelin.

Mati Tereza
Mati Tereza FOTO: AP

V Kalkuti odprla šolo za revne

Leta 1949 je v tedanji Kalkuti, danes Kolkati, odprla prvo šolo za revne, leta 1950 pa je ustanovila red Misijonarke ljubezni za pomoč najrevnejšim na ulicah tega indijskega mesta. Danes red šteje okoli 4500 redovnic, ki delujejo v 133 državah, tudi Sloveniji.

Skoraj vse svoje življenje je preživela med revnimi v Kalkuti. Delo matere Tereze in njenega reda so financirale javne ustanove in zasebni donatorji.

Z denarjem, ki ga je prejela kot Nobelova nagrajenka, za božič nahranila 2000 revnih

Za pomoč najrevnejšim je mati Tereza leta 1979 dobila Nobelovo nagrado za mir, ki jo je sprejela v imenu "nezaželenih in neljubljenih ter ljudi, za katere nihče ne skrbi".

Tedaj se je odpovedala tudi slavnostnemu banketu, z denarjem, ki so ga s tem prihranili, pa je priredila božično zabavo za 2000 revnih. 192.000 dolarjev vredno Nobelovo nagrado pa je namenila svojim ustanovam.

Leta 1949 je prevzela indijsko državljanstvo, a je vseskozi poudarjala, da pripada svetu. Naučila se je indijskih jezikov hindi in bengali.

Pokopana z državnimi častmi

Ena najprepoznavnejših osebnosti 20. stoletja, med verniki znana tudi kot "angel revnih", je umrla 5. septembra 1997 v Kalkuti, stara 87 let. V tem mestu so jo pokopali z državniškimi častmi, kraj, kjer je pokopana, pa je postal romarsko središče.

Približno leto dni po njeni smrti je tedanji papež Janez Pavel II., ki je izredno cenil mater Terezo in njeno delo, začel priprave za njeno razglasitev za svetnico. Konec leta 1998 je razveljavil zakon, po katerem se lahko proces za beatifikacijo, ki je predpogoj za kanonizacijo, začne šele pet let po smrti.

Kanonizacija matere Tereze - 13
Kanonizacija matere Tereze - 13 FOTO: AP

Oktobra 2003 je Janez Pavel II. mater Terezo razglasil za blaženo na podlagi čudežne ozdravitve indijskega dekleta, ki je imelo tumor na črevesju. Ozdravitve mlade Indijke, ko so ji na trebuh dali sliko Matere Tereze, medicina ni mogla pojasniti.

Drugi čudež, ki je pogoj za kanonizacijo, je papež Frančišek materi Terezi priznal decembra lani. To je postala nepojasnjena ozdravitev nekega Brazilca, ki je imel več neozdravljivih možganskih tumorjev. Njegova družina je za pomoč zaprosila mater Terezo, nakar si je moški opomogel, zdravniki pa niso mogli pojasniti, kako je do tega prišlo.

Cerkve v prizadevanjih za čim hitrejšo razglasitev za svetnico niso zmotila niti njena zasebna pisma, ki so pokazala, da je zadnjih 50 let svojega življenja resno dvomila v svojo vero.

Čeprav jo katoliška cerkev postavlja za zgled drugim vernikom, so številni kritični do njenega dela. Med drugim ji očitajo, da je najranljivejšim vsilila krščansko vero ter z vztrajnim zavračanjem splava in kontracepcije še povečala trpljenje najrevnejših. Zdravniki, ki so obiskali njene ustanove, pa so poročali o pomanjkanju higiene ter tem, da bolnim niso dajali protibolečinskih sredstev za lajšanje trpljenja.

Številni analitiki opozarjajo, da njen red ni prispeval k odstranjevanju vzrokov revščine ter da svojih ustanov ni posodabljala. Po mnenju nekaterih je sporno tudi, da je za svoje delovanje sprejemala donacije diktatorjev.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (238)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Heretik1
05. 09. 2016 20.36
-1
Edina pozitivna stvar, ki jo je počela Tereza, je bilo igranje violine svojim "pacientom".
Mejduš
05. 09. 2016 12.48
+0
BOGI NAROT KI JIM LHKO TAKO PEREJO MOŽGANE,JAZ SE SAMO SPOMINJAM NA MOJA OTROŠTVA KI NISO BILA LEPA ZATO TUDI KI JE BILA VELIKA DRUŽINA ,MATI PA NI IMELA KAJ PONUDITI OTROKOM OČE JE BIL BOL TAKO DA CIGARETE ŠNPC JE MORAL BITI ČE NI BILO JE BIL SITEN DA SMO GA KOMAJ PRINAŠALI.SMO BILI KAR VERNI VSAKO NEDELJO KMAŠI,TAKO DASEM DANES KAR JEZEN NA TA CERKEV KAKO SO ZNALI REVEŽE IZKORISTITI,ZMEROM JE DUHUVNIK PRIDIGAL DARUJTE IN KAKŠNO MAŠO PLAČAJTE DA SE BO VAŠA ŽELJA URESNIČILA KER BOG JE MEDNAMI,SEVEDA LEPO JE BILO SLIŠATI,DA BI PA DUHOVNIK REKEL TISTI KI NIMAJO KAJ OTROKOM DATI USTA,JIM NI POTREBNO DAROVATI SAJ JE BOG MEDNAMI BO GLIH TAKO OSLIŠEN ZA SREČO TEGA NI NIKOLI REKEL,MOJA MATI ŠE TISTE KI SO KOKOŠI ZNESLE JAJCE PRODALA IN POZIMI KO JE BI POLMETRA SNEGA VISOK N TANKE NOGAVICE NISKE ČEVLJE ZRAVEN PAŠE BOLNA ŠLA V CERKEV MED TISTE DEBELM ZIDM SE TRESLA ENO URO INDAROVAKA PLAČALA MAŠO ZA ZDRAVJE IN SREČO DA BI OTROCI IMELI,NO VIDITE KAK LEPO ZNAJO REVEŽOM POBRATI ŠE ZADNE €.
Apostol1
05. 09. 2016 18.24
+0
Najprej si preberi članek nato pa kritiziraj cerkev , sam sem že večkrat omenil da je cerkev politična organizacija tako kot SDS in ti nam lažejo šele 25 let pa jim skoraj nihče več ne verjame in zato se financirajo iz naših davkov , cerkev laže že 2000 let in bila so obdobja ko je bila izključno vezana na dohodke recimo v bivši in Jugoslaviji od tega kar so ljudje darovali in plačali za maše, pa še vedno obstaja In cerkev je poleg slabega naredila tudi veliko dobrega pa če obračaš kakor hočeš in zato ljudje še vedno verujejo , preprosta resnica je ubogaj deset zapovedi pa bo vse redu in tudi svet bi bil lepši ,če bi se ljudje tega držali ,žal se pa tudi duhovniki vedno tega ne držijo in to je zloraba v tem primeru njihovega poslanstva ,Mati Tereza ,Pedro Opeka in še veliko jih je pa v imenu vere in cerkve naredijo veliko dobrega , in kaj takega politične stranke ne bodo nikoli naredile KAPISH
Salah al-Din
05. 09. 2016 12.37
+4
Mati Tereza ki se je pridružila 5700 svetnikom, ki jih časti presvetla katoliška cerkev, je bila v resnici čista psihopatinja in sadistka. Za vse zlo na tem svetu je krivila abortuse. (v resnici so to religije in pohlep) Njena izjava: » Nekaj prelepega je v tem , ko vidim, kako siromašen človek sprejema svojo usodo, da trpi kot Kristus na križu. Bolečine so Kristusovi poljubi. Svet je mnogo lepši zaradi njegovega trpljenja!!!«. Njena izjava je povsem v skladu z njenimi deli v bolnišnici, kjer so operirali z ne razkuženimi skalpeli in brez narkoze, ter uporabljali tope injekcijske igle. Po pripovedovanju usmiljene sestre Susan Shields, je vseh devet let kolikor je bila z materjo Terezo, dnevno pisala pisma zahvale donatorjem za donacije, ki so dnevno presegale 50.000 dolarjev in več, medtem ko so sestre usmiljenke za hrano morale prosjačiti po Kalkuti. Niti dolar ni bil porabljen za boljšo nego bolnikov, izgradnjo bolnišnic in silnih šol ki naj bi jih zgradila, temveč se je ves denar stekal naravnost v Vatikan. Sama pa je potovala s čarterskimi poleti in se zdravila v najboljših bolnišnicah v Švici. Na Irskem se je aktivno vključila v kampanjo proti prepovedi zakonski razvezi, na njeno žalost je referendum propadel. Da postaneš svetnik, zato ker naj bi nekdo molil in zaradi tega ozdravel je čista bedarija in zavajanje. Svetnik je postal tudi italijanski duhovnik, ki je v zanosu pojedel podobico Matere Božje, k njemu pa so molile dve neplodne ženske in nato zanosile. To pa že samo po sebi govori o bedi krščanstva. Vatikan pri vsem svojih nečednih poslih, nujno potrebuje nekaj pozitivne propagande, pa četudi je ta lažniva, kot je to v primeru matere Tereze.
pmx
05. 09. 2016 13.24
+2
Bom malo drugače napisal, da mi spet ne pobrišejo, resnica pač boli. Mati Tereza je dokaz, da ga ni čez dobro propagando. Zadovoljni?
resslovenka
05. 09. 2016 10.52
+0
Osebno verjamem, da bo vsak od nas odgovarjal za svoja dejanja. Prej ali slej. Pravijo Bog vse vidi in je pravičen sodnik in razsodnik. Se vprašam a se vsi, ki pratkajo in nam tumbajo svoje resnice zavedajo tega. Svetohlinci. Bog ni bil nikoli ovenčan z zlatom in ni imel neprecenljivega bogatstva, le srčno vero , trnovo krono, opanke in ljubezen do ponižanih in trpečih. V kaj se je krščanska vera spreobrnila je evidentno. Daleč od Boga. Mati Tereza? Sam Bog ve ali si zasluži svetniški sijaj . Ne upam si soditi.
pmx
05. 09. 2016 11.12
+1
Se pravi ne vidiš problema, da je tvoj "pravični" in "dobri" bog npr. umoril vse prvorojence, da bi prizadel starše v starem Egiptu, ne vidiš problema v Sodomi, kjer je pomoril tudi novorojenčke, kot vsemogočni bi sigurno lahko našel kakšen drugačen način, ne moti te očitno, verjetno je že vedel kaj počne, da je poslal vesoljni potop, kjer je spet pomoril ogromno novorjoenčkov in malih otrok, ..... itn itn.
Razumnež
05. 09. 2016 11.57
pmx.... V Bibliji so napisane tudi zgodbe, za katere so nekoč ljudje verjeli, da so se zgodile zaradi "trde roke" Boga. Ker pa danes naj ne bi bili več taki bumbarji je jasno, da se to ni zgodilo po volji Boga. Nastanek sveta, vesoljni potop, Sodoma in Gomora.... Včasih je pač potrebno uporabiti tudi glavo pri vsem skupaj.
pmx
05. 09. 2016 13.15
+0
Khm, kot ateist sem jasno nad temi neumnostmi ... govorim pa iz vidika vernikov. Vse je božji plan po krščansko, vse se zgodi z namenom.
spodajbrez
05. 09. 2016 14.03
Ateist iz vidika vernikov-si pa pravi kalkulator-odloči se kje si- mej jajce po domače haha
resslovenka
05. 09. 2016 16.19
+0
"Moj bog"??? Je toliko moj kot tvoj ali ne vem čigav. Če je res in verjamem da nekaj je nad nami, potem prav gotovo ni morilec. Verske vojne in poboje v imenu Boga so si izmislili fanatiki. Tudi ne vem kateri Bog je pravi Bog. Predstavljam pa si, da je pravičen in ne deli človeštvo na bolj in manj pomembne narode, ljudi ne ločuje po barvi kože in prepričanju. Če res obstaja. Vse ostale "resnice" so zgolj manipulacija z lahkovernimi ljudmi. Bedo in nesrečo izkoriščajo zgolj za svojo dobrobit. In s takimi je manipulacija uspešna. Da je imel Vatikan mnogo koristi od Matere Tereze bi pa verjela.
pmx
05. 09. 2016 19.23
+1
Hja, če so si verniki izmislili Biblijo, potem imaš verjetno prav. Sicer pa na slabe strani religije vplivajo tudi tisti dobri, ker so tiho in se ne postavijo po robu. Ampak kot rečeno je v Bibliji dovolj navodil, npr. "Execute them in front of me" - JESUS (Luke 19:27) Spodajbrez, če bi bil vernik sem napisal. Približno vem kako to je, nekoč pač sem bil (slab vpliv sorodnikov :-)) preden me je srečala pamet, ko sem se opremil z dovolj znanja in sem začel aplicirat zdravo pamet na branje Biblije, ko sem jo začel enkrat brat pri začetku.
resort
05. 09. 2016 09.47
+2
Dokaz, da ni boga, je toliko trapastih komentarjev. Če bi bog bil, bi vsi trobili v isti rog !
Chaparral M
05. 09. 2016 09.44
+1
Blablabla ........
Hary6
05. 09. 2016 09.20
-2
tudi pahor in cerar delata čudeže da ni nihče kaznovan ko podjetje pokrade in vrže delavce na cesto
Apostol1
05. 09. 2016 09.19
+2
Edino kar se tule lahko zapiše zasluženo. Nekateri v imenu vere in boga naredijo veliko dobrega za ljudi ,drugi pa vero in boga zlorabijo ne glede ali so duhovniki ali politiki , dejstvo je da če nekdo pravi da se drži desetih zapovedi in če si jih res drži potem tak človek veruje v boga ,čeprav ne hodi v cerkev ,ki pa jo ne zanika. Bogovi in vere bodo vedno prisotni v življenju ljudi in tudi za primer naprimer krščanska cerkev ,že tudi obstaja 2000 let ,države pa propadajo in enostavno povedano zame bog obstaja in tudi cerkev , ko pa ima cerkev ali pa katerakoli politična stranka preveč moči pride do zlorabe, Poznam pa ljudi ki so iskreno verni in prav vsi so v življenju uspešni.
Mejduš
05. 09. 2016 12.13
-2
resnica je bog je neviden, zato ker ga ni, ravno tako človek umre duša ne umre, zato ker jo ni,živa bitje ima plot da ne izumre, raslina ima tudi plot da ne izumre,takšen je ta svet,kaj je dodatno se samo služi denar.
Razumnež
05. 09. 2016 09.01
-4
Sv. Mati Terezija izprosi pri Bogu nekaj pameti za naše komentatorje...
Hary6
05. 09. 2016 09.01
-1
v svetem pismu piše bok je rekeu med bogom in človekom naj ne bo posrednika kajti posredniki bojo med nama naredili vojno i obogateli in to se je zgodilo
nekdonekje
05. 09. 2016 08.37
-3
Joj, kakšne nekateri pišete, pri samorogu... Za bogokletje vas bo samorog po smrti kaznoval, vsaj tisoč let vam bo iz riti sijala mavrica. Preberite si končno kakšno sveto knjigo, naprimer Čudežni samorogi, ali pa Tara in govoreči muc srečata samoroga... Pa vsak, ki mi da minus bo tudi kaznovan, za minusanje širjenja splošne resnice o le edinem in pravem bogu - samorogu. Bodite z rogom.
spodajbrez
05. 09. 2016 14.00
+2
Dal minus-in iz riti mi sije mavrica-prisotni navdušeni P.S. Lep pozdrav
pomlad14
04. 09. 2016 22.09
+7
Vsakemu se bo sodilo po smrti, tudi papež ne bo izvzet, zato se mi zdijo takšni in drugačni nazivi bedni.
pomlad14
04. 09. 2016 22.07
+1
Višja sila odloča o tem, kako bo s kom po smrti, ne pa papež.
Shisui
04. 09. 2016 21.43
+16
"Svetnica" Tereza je trpečim odrekala pomoč saj je bila prepričana, da morajo trpeti, tako kot je trpel Jezus, če želijo v nebesa. Bolniki so bili velikokrat priklenjeni na posteljo, da niso mogli pobegniti. Po tem, ko je mučila na tisoče ljudi se je ob prvih znakih lastne bolezni usedla na zasebno letalo njenega prijatelja in odletela v ameriško bolnico. In taka oseba bo svetnica. Sramotno vse skupaj.
kryptix
04. 09. 2016 22.09
-3
točno tako to sm tut js videl na lastne oči ej shisui kje si ti stal da sva se zgrešila ?
heroj2000
04. 09. 2016 20.42
+9
Ah, larifari vse skupaj s tem krščanstvom
Skunk Works
04. 09. 2016 21.19
-1
NezaER
04. 09. 2016 19.57
+9
nekateri govorijo drugače o njej, preberite si članek na spletu, povezava ni dovoljenja....Katoliška cerkev je iz albanske nune naredila zvezdnico, pri tem pa prikrila umazane podrobnosti iz časa njenega delovanja
fljfo
04. 09. 2016 20.15
+4
No pa ti napiši na kratko in nas razsvetli
pmx
04. 09. 2016 20.44
+5
pmx
04. 09. 2016 19.46
+13
Zla vešča, pri kateri so v "oskrbi", s katero so se vrtele vrtoglave vsote, predvsem za Vatikan in pa tudi Indijo, saj so ji podarili "koncesijo" za ukvarjanje z reveži, da so sami prišparali en kup denarja. Otroci in odrasli reveži in pacienti so živeli v nemogočih razmerah, prikrajšani za sredstva za bolečine in druga zdravila, saj je je bila patološko obsedena s Kristusovim trpljenjem, pa so morali trpet še vsi ostali. O tej pošasti okrog so zgradili iz nič neverjeten kult obsedencev, še največ pove ta citat in link: https(dvopičje)//en.wikiquote.org/wiki/Mother_Teresa. ""You know, this terrible pain is only the kiss of Jesus — a sign that you have come so close to Jesus on the cross that he can kiss you." And she joined her hands together and said, "Mother Teresa, please tell Jesus to stop kissing me""
rezerva
04. 09. 2016 19.38
+8
Zaprisegla se je revščini in je tako tudi živela , naš Rodetov Franček ter celotna Vatikanska oligarhija pa so že 2000 let zapriseženi nepojmlivemu bogastvu , in tudi sramota je da se ravno takšni najbolj promovirajo na delu in življenju takšnih kot je bila Mati Tereza .
pmx
04. 09. 2016 19.47
+10
Pacientom so bila negirani analgetiki, ker je bila obsedena s Kristusovim trpljenjem, sama pa se je potem na koncu zdravila v najbolj luksuznih bolnišnicah ZDA.
Heretik1
04. 09. 2016 21.34
+12
Če se je res zaprisegla revščini, zakaj je ob smrti imela samo na eni njujorški banki deponiranih 55 MILIJONOV $? In od kje?
Heretik1
04. 09. 2016 19.03
-7
Upam, da Pedru Opeki nikdar ne bodo podelili Nobelove nagrade, ker se ve, da bo šla direktno v Vatikan, tako kot zdaj gredo donacije, ki jih Opeka prejema za gradnjo domov madagaskarskim revežem! Pri Opeki me moti tudi to, da ima vedno okrog sebe preveč otrok, predvsem fantkov, on pa naj bi bil zaprisežen celibatu???
Mejduš
04. 09. 2016 18.55
+1
Sedaj bo pa sprejeta nebesa bo pa spet morala delati kjer jih je zelo malo.