Tujina

'Te strani ni mogoče prikazati'

Washington, 28. 06. 2011 13.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
T.V./R.B./M.M.
Komentarji
8

Za napisom ''Te strani ni mogoče prikazati'' na spletni strani podjetja, ki ponuja kreditne kartice, naj bi vnovič stali hekerji oziroma aktivisti, ki korporaciji zamerijo odtegnitev podpore pri delovanju Wikileaksa.

MasterCard; This page can not be displayed
MasterCard; This page can not be displayed FOTO: 24ur.com

Skupina hekerjev Anonymous, ki po vsej verjetnosti stoji za vnovičnim napadom na MasterCard, je v akcijo stopila že v primeru poskusov utišanja največje torrent strani na svetu Pirate Bay in proti scientološki cerkvi.

DDoS napadi so namenjeni odpovedi storitev, na katere so usmerjeni. Po večini so namenjeni podjetjem, ki so večinoma odvisni od spletnega poslovanja. Napadalec s posebnimi programi (ki so dostopni tudi brezplačno na spletu) in kupom pomočnikov (vmesnih računalnikov, ki jih imenujejo "zombiji") dobesedno zbombardira bodisi poštni predal ali kar trde diske z različnimi sporočili, datotekami ali zahtevami v okviru spletnih protokolov TCP, UDP in HTTP. Ker je napadalec lahko povezan s tisoči ali celo s 100 tisočimi računalniki, ima velikansko "ognjeno" moč, kar je zelo slab znak za napadeno omrežje in serverje, povezane vanj.

Skupina Anonymous naj bi se rodila leta 2003, ko so se uporabniki foruma messageboard 4chan odločili, da se bodo organizirali in delovali po načelu skupnih idealov, je poročal Guardian.

22-letni aktivist, ki se je predstavil kot Coldblood, je novinarjem Guardiana dejal, da nasprotujejo korporacijam in vladnim vmešavanjem v internet. Pravi, da Anonymous podpira WikiLeaks, zato ker se sooča s cenzuro na spletu, in ne zato ker se je WikiLeaks odločil za objavo depeš. "Če bo WikiLeaks padel brez boja, potem bodo vlade menile, da lahko umaknejo katero koli spletno stran, ki jo želijo ali se ne strinjajo z njo," je dejal Coldblood.

V javnosti se internetni aktivisti skrivajo za maskami, ki jih je nosil glavni protagonist v filmu V for Vendetta, ki se je boril proti totalitarni ureditvi družbe v Veliki Britaniji.

Le redki imajo dostop do botnetov, velikanskih skupin zombi računalnikov, s katerimi poleg ostalih načinov uporabljajo uveljavljen način preplavljanja spletnih strežnikov z DDoS napadi (distributed denial-of-service), ki lahko dodobra upočasnijo ali celo uničijo celotna poslovna omrežja.

Prav tovrsten napad je bil po vsej verjetnosti odgovoren za današnje nedelovanje spletne strani mastercard.com. Ta je začela ponovno delovati šele popoldne.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

daywalker
01. 07. 2011 13.52
"zbombardira bodisi poštni predal ali kar trde diske z različnimi sporočili, datotekami" Pa ne more biti novinar strokovnjak za računalništvo....in 24ur.com dnevno potrjuje to pravilo!!!
Romana35
29. 06. 2011 14.46
rešitev za takšne težave obstaja...
Uporabnik261021
29. 06. 2011 06.43
NKBM je svojim komitentom pozabila povedat, da so vdrli v sistem podjetja, ki izdeluje ti. varnostne ključke in domnevno ukradli izvirno kodo. V nekem dopisu, ki so ga poslali zainteresirani stranki, pravijo da bodo vse ključke zamenjali, do danes pa še ni nobenega uradnega obvestila. Vdor se je zgodil v prvi polovici junija.
anel.bajr
28. 06. 2011 17.53
"Skupina Anonymous naj bi se rodila leta 2003, ko so se uporabniki foruma messageboard 4chan odločili, da se bodo organizirali in delovali po načelu skupnih idealov, je poročal Guardian." fools!! legion obstaja veliko dlje kot pišete.. mal bol si od guardian članek preberite preden kopirate! in to da pišete da so člani prepoznavni zaradi maske ki jo je nosil V se krepko motite.. mal se pozanimejte kdaj je bil prvič uporabljen Troll
Tic Pavlin
28. 06. 2011 17.24
"...dobesedno zbombardira bodisi poštni predal ali kar trde diske z različnimi sporočili...", ne bo drzalo. DDoS napad deluje tako, da z veliko kolicino hkratnih zahtevkov sprozenih s kar se da velikega stevila racunalnikov sirom sveta preobremeni internetno povezavo, ter procesor streznika, saj se streznik stalno trudi in odziva na prejete zahtevke. Nikakor pa ne trdega diska ali direktno postnega predala.
ninja.bloc
28. 06. 2011 16.47
Martian
28. 06. 2011 15.32
Pravi, da Anonymous podpira WikiLeaks, zato ker se sooča s cenzuro na spletu, in ne zato ker se je WikiLeaks odločil za objavo depeš. --- popolnoma podpiram tako mnenje!
nosferatu
28. 06. 2011 14.01
Aja btw - 4chan je tudi doli (najverjetneje DDoS), kolkor sem videl. Naključje ali vladni protinapad?