Tujina

Masaker v Alpah: Francozi prvič zaslišali brata umorjenega Saada al Hillija

Surrey, 30. 03. 2013 16.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Francoska policija je prvič po masakru v francoskih Alpah zaslišala brata umorjenega Saada al Hillija, 53-letnega Zaida. Ta naj bi bil ključni akter v zgodbi zaradi spora, v katerem naj bi bila z bratom zaradi družinske dediščine.

Skoraj sedem mesecev po grozljivem štirikratnem umoru v francoskih Alpah preiskovalci še vedno tavajo v temi. Francoski mediji pa so včeraj obširno poročali o tem, da je tamkajšnja policija prvič po masakru zaslišala brata ubitega britanskega inženirja iraškega rodu Saada al Hillija, 53-letnega Zaida.

Z njim so govorili o tragediji, ki se je 5. septembra lani zgodila blizu jezera Annecy v kraju Chevaline na vzhodu Francije, v kateri so bili umorjeni 50-letni Saad, njegova 47-letna žena Ikbal, njena 74-letna mama Suhalia in 45-letni francoski kolesar Sylvain Mollier.

masaker v francoskih Alpah
masaker v francoskih Alpah FOTO: Reuters

Sodeč po virih blizu policije, so Zaida spraševali, kje je bil na dan tragedije, zanimala jih je tudi očetova oporoka in služba, ki jo je opravljal njegov brat.

Eric Maillaud, francoski tožilec, ki vodi preiskavo, namreč Zaida obravnava kot ključnega akterja v zgodbi zaradi spora, v katerem naj bi bila z bratom zaradi družinske dediščine. Njun oče Kadhim al Hilli, ki je umrl pred dvema letoma, je za seboj zapustil več nepremičnin v Španiji, Švici, Franciji in Iraku ter okoli 800.000 funtov na bančnem računu v Ženevi. Maillaud Zaida doslej ni mogel zaslišati, kar pa se je spremenilo, ko je v Veliko Britanijo prejšnji teden prispela ekipa njegovih sodelavcev. Zaid je sicer britanski policiji vseskozi zatrjeval, da je bil z bratom v dobrih odnosih.

Francozi naj bi Zaida zasliševali tudi o govoricah, da je tik pred umorom poskušal uporabiti pretečeno kreditno kartico, da bi z računa v Ženevi dvignil omenjeni denar.

Policija v Surreyju sicer o preiskavi ne daje informacij, je pa potrdila, da so z Zaidom v stikih. "To je povsem normalno, saj je ožji sorodnik ene od žrtev," je povedal tiskovni predstavnik policije. "Nič več od tega ni. Nismo ga aretirali ali obravnavali kot osumljenca," je dodal.

policija na prizorišču umora v Franciji
policija na prizorišču umora v Franciji FOTO: Reuters

Kot je znano, je Saadova sedemletna hčerka Zainab v napadu utrpela hude poškodbe glave zaradi udarca s pištolo, prav tako so jo ustrelili v ramo. Njena štiriletna sestra Zeena se je skrila pod materino krilo in jo tako odnesla nepoškodovana. Obe deklici sta zdaj v oskrbi socialnih služb in preživelih članov družine al Hilli.

Policija doslej ni aretirala še nikogar, Maillaud pa je priznal, da primera morda ne bodo nikoli razrešili.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mojcd
30. 03. 2013 21.13
-3
Pri nas bi se se isti san vse zakljucilo 'nepeilagojena hitrost'
miiiiha
09. 04. 2013 06.55
S katero hitrostjo si pa ti naredila slovenscino?