Tujina

Maroko: Na voliščih največ mladih

Rabat, 02. 07. 2011 10.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Spremembe ustave je podprlo 98 odstotkov volivcev. Tako so omejili absolutno moč kralja. Podpora naj bi bila še posebej močna med mladimi; kar 30 odstotkov volivcev je bilo mlajših od 35 let.

Berberi končno do pravic!

Ustava poleg tega na enako raven z arabščino postavlja jezik amazigh, ki ga govorijo berberi. Jezik, ki ga govori dobrih osem od 31 milijonov prebivalcev Maroka, bo tako zdaj tudi uradni jezik v državi.

Maročani so v petek na referendumu z veliko večino podprli novo ustavo, ki bo omejila absolutno moč kralja Mohameda VI. Kot je v noči na soboto sporočil notranji minister Talb Čerkavi, je spremembe ustave podprlo kar 98 odstotkov volivcev.

Referendum potekal mirno, na voliščih največ mladih

Kot je še povedal minister, je referendum potekal mirno, v normalnih okoliščinah. Ljudje pa so tudi z veliko udeležbo pokazali odnos, ki ga imajo do predlaganih ustavnih sprememb, je dejal. Podpora naj bi bila še posebej močna med mladimi; kar 30 odstotkov volivcev je bilo mlajših od 35 let, je še povedal minister.

Referenduma se je po ministrovih navedbah udeležilo okoli 73 odstotkov volilnih upravičencev. Za zdaj pa so prešteli glasove s 94 odstotkov volišč, kar pomeni, da se rezultat ne bo več bistveno spremenil, je še povedal minister.

Spremembe predlagal kralj

Referenduma se je udeležilo okoli 73 odstotkov volilnih upravičencev.
Referenduma se je udeležilo okoli 73 odstotkov volilnih upravičencev. FOTO: Reuters

Spremembo ustave je predlagal kralj Mohamed VI. v luči prodemokratičnih protestov, ki so v zadnjih mesecih zajeli arabski svet, organizirali pa so jih tudi v Maroku. Predlog sprememb je predstavil pred dvema tednoma, volivci pa so jih nato potrdili še na referendumu v petek.

Maroški kralj sicer ostaja uradni voditelj države. Odpravlja se mu "svet" status, a še vedno ostaja "nedotakljiv". Ne bo pa mogel več svobodno izbirati predsednika vlade, ampak ga bo moral imenovati iz stranke, ki bo na volitvah zbrala največ sedežev.

Premier bo imel nova pooblastila

Premier pa bo prejel nova pooblastila, ki jih doslej ni imel. Tako bo on tisti, ki bo lahko odstavljal ministre, predlagal kralju imenovanje veleposlanikov ali pa direktorjev javnih podjetij.

Varnostna politika bo odslej v rokah posebnega sveta, ki ga bo sicer vodil kralj, a bodo v njem morali sedeti tudi premier, predsednika obeh domov parlamenta in predsednik vrhovnega sodišča. Tako kralj ne bo mogel več samostojno sprejemati odločitev na tem področju, kot na primer razglasiti vojno ali pa se odločiti za zaostritev diplomatskih odnosov s kako državo.

Ločitev med sodno in izvršno oblastjo

Nova ustava poskuša vzpostaviti tudi ločitev med sodno in izvršno oblastjo. Kralj bo sicer uradno še vedno najvišja sodna instanca v državi, a bo moral zdaj to nalogo poveriti predsedniku vrhovnega sodišča namesto pravosodnemu ministru.

Prva ustava Maroka, ki jo je ustvarilo ljudstvo

Spremembo ustave je predlagal kralj Mohamed VI. v luči prodemokratičnih protestov, ki so v zadnjih mesecih zajeli arabski svet, organizirali pa so jih tudi v Maroku.
Spremembo ustave je predlagal kralj Mohamed VI. v luči prodemokratičnih protestov, ki so v zadnjih mesecih zajeli arabski svet, organizirali pa so jih tudi v Maroku. FOTO: Reuters

Predlog ustave je oblikovala posebna ustavna komisija, ki so jo vzpostavile stranke, sindikati, nevladne organizacije in drugi predstavniki civilne družbe. To bo torej prva ustava Maroka, ki jo je ustvarilo ljudstvo, je pred dvema tednoma ob predstavitvi dejal Mohamed VI.

To je sicer že šesta verzija ustave, odkar se je država leta 1956 osamosvojila izpod francoske kolonialne nadoblasti. Mohamed VI. pa je že ob prevzemu oblasti leta 1999 napovedal modernizacijo države. V zadnjem desetletju so v Maroku veliko vlagali v gradnjo infrastrukture, leta 2004 pa je bil sprejet družinski zakonik, ki je zagotovil več pravic ženskam.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

volek
02. 07. 2011 14.05
Dajmo mladi maročanci, bodite revolucionarni kot smo mi Slovenci, hahaha.