Tujina

Marina Litvinenko: Želim resnico

Moskva/Strasbourg, 23. 11. 2007 17.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vdova umorjenega nekdanjega agenta KGB Litvinenka je napovedala tožbo proti Rusiji na Evropskem sodišču.

Kdo je kriv za smrt Aleksandra Litvinenka?
Kdo je kriv za smrt Aleksandra Litvinenka? FOTO: Reuters

Vdova umorjenega nekdanjega agenta ruske obveščevalne službe KGB Aleksandra Litvinenka, Marina, je danes ob prvi obletnici njegove smrti napovedala tožbo proti Rusiji na Evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu. Zavzela se je tudi za odkritje resnice o domnevni povezanosti Kremlja s soprogovo zastrupitvijo. "Potrebujemo več uradne podpore. Obljubljam, da bomo nekega dne vedeli, kdo je za to odgovoren," je poudarila Marina Litvinenko.

Britanska odvetnica Louise Christian je pojasnila, da so v četrtek vložili potrebne pravne dokumente na sodišče. Ruski vladi očitajo sokrivdo pri umoru Litvinenka in neprimerno preiskavo njegove smrti.

Pri tem je Marina Litvinenko na današnji novinarski konferenci ruskega predsednika Vladimirja Putina obtožila, da ščiti in podpira soprogovega morilca. "S tem je Putin svoj urad, vlado in samega sebe omadeževal z grozovitim zločinom. Morilca je spremenil v narodni simbol," je dodala Litvinenkova, ki je v začetku meseca ruskega predsednika obtožila oviranja preiskave.

London je za umor nekdanjega agenta ruske obveščevalne službe obtožil Andreja Lugovoja
London je za umor nekdanjega agenta ruske obveščevalne službe obtožil Andreja Lugovoja FOTO: Reuters


Kritik Kremlja Aleksander Litvinenko je 23. novembra 2006 v londonski bolnišnici umrl zaradi zastrupitve z radioaktivnim polonijem, ki ga je po ugotovitvah britanskih preiskovalcev zaužil s skodelico čaja.

Za njegov umor je London maja obtožil nekdanjega agenta KGB Andreja Lugovoja, ki je imel azil v Veliki Britaniji. Rusija izročitev Lugovoja zavrača, saj naj bi ji izročitev njenih državljanov prepovedovala ustava. Je pa rusko tožilstvo dopustilo možnost, da samo vloži obtožnico proti Lugovoju, ki vso vpletenost zanika, če mu bodo britanski preiskovalci posredovali zadostne dokaze.

V zvezi z Lugovojem je Litvinenkova nedavno v pogovoru za BBC dejala, da bi Lugovoj moral priti v London in dokazati svojo nedolžnost. Prav tako je izrazila prepričanje, da Lugovoj ni edini odgovoren za smrt njenega soproga.

Litvinenko sam pa je sicer v pismu, ki ga je narekoval tri dni pred smrtjo, za svojo zastrupitev obtožil ruskega predsednika. Putina je tudi ostro kritiziral za vse, kar je naredil "ljubljeni Rusiji in njenim ljudem."

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pumpar@volja.net
23. 11. 2007 19.25
Resnico...???Putin je naroču umor je enako 1+1=2