Tujina

Manjka le še Obamov podpis

Washington, 02. 01. 2013 07.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predstavniški dom ameriškega kongresa je z 257 glasovi za in 167 proti potrdil dogovor proti tako imenovanemu fiskalnemu prepadu, ki je grozil z novo recesijo. Nov zakon to nevarnost odpravlja. Predsednik ZDA Barack Obama bo predlog zakona podpisal nemudoma, ko ga dobi na mizo.

Ameriški predsednik Barack Obama
Ameriški predsednik Barack Obama FOTO: Reuters

Predstavniški dom ameriškega kongresa je sinoči z 257 glasovi za in 167 proti le potrdil dogovor proti tako imenovanemu fiskalnemu prepadu, ki ga je 23 ur pred tem v noči na torek z veliko večino potrdil senat.

Predsednik ZDA Barack Obama bo predlog zakona podpisal nemudoma, ko ga dobi na mizo. Obama je potrditev dogovora pozdravil in dejal, da je to ''novi korak k okrepitvi gospodarstva''. Dodal je, da bo '' podpisal zakone, ki bodo dvignili davke za dva odstotka najbogatejših Američanov, med tem pa bom preprečil dvig davkov za srednji razred''. Obama se sicer zaveda, da je javni dolg še vedno previsok. ''Tu je pot naprej, a ne, če se osredotočimo na politiko, ampak na to, kar je prav za državo,'' je še povedal Obama.

Fiskalni prepad grozil z novo recesijo

V torek so potekle davčne olajšave, sprejete v času predsednika Georgea Busha mlajšega, veljati pa so začeli avtomatični proračunski varčevalni ukrepi, o katerih sta se stranki dogovorili leta 2011 v času prepirov okrog dviga dovoljene meje javnega dolga. ZDA so padle v tako imenovani fiskalni prepad, ki je grozil z novo recesijo, vendar pa novi zakon to nevarnost odpravlja.

ameriška zastava z dolarji
ameriška zastava z dolarji FOTO: Thinkstock

Predsednik predstavniškega doma republikanec John Boehner iz Ohia je v torek sklical posvet z drugimi kongresnimi voditelji svoje stranke, Joe Biden pa je medtem pritiskal na demokrate. Vodja večine v predstavniškem domu Eric Cantor iz Virginije, ki računa na Boehnerjev položaj, je sicer sredi dneva izjavil, da senatnega predloga ne bo podprl, ker pretirava z višanjem davkov in ne stori dovolj za zmanjšanje porabe.

Pogovori so se potem nadaljevali ves dan, dokler se Boehner ni odločil, da bo predlog le dal na glasovanje. Voditeljica demokratov Nancy Pelosi iz Kalifornije se je zavzela za glasovanje, čeprav vsi demokrati niso podpirali predloga. Vodja demokratske večine v senatu Harry Reid iz Nevade je pred tem zatrdil, da senat ne bo obravnaval nobenih morebitnih popravkov predloga iz predstavniškega doma, ki mora glasovati ali pa naj odgovarja pred ameriškimi volivci.

"Če se bodo republikanci igrali z dogovorom, ki je dobil podporo 88 senatorjev, bodo odgovorni za največje povišanje davkov v ameriški zgodovini," je za televizijo NBC povedal neimenovani demokratski uslužbenec senata. Boehnerju tako ni preostalo drugega kot glasovanje. Za nižjo porabo pa se bodo lahko republikanci borili naprej v času pogajanj za novo povišanje meje javnega dolga.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kwaj
03. 01. 2013 09.27
Amiji sami sebi lažejo glede stanja!!!!Delajo še samo za vojne izven njihove države.Udarilo pa jih bo direktno na njih tega pa ne morejo zaustaviti niti preprečiti!!!
Kwaj
03. 01. 2013 09.29
In še nekaj,kar je javnosti po svetu bolj skrito,da zvezne države zbirajo podpise o odcepitvah............bodo imeli svojo vojno!!
lolipoly
03. 01. 2013 04.51
NYSE-je danes pridobil 308 point, to pove vse
Shisui
03. 01. 2013 00.59
+2
"Predstavniški dom ameriškega kongresa je z 257 glasovi za in 167 proti potrdil dogovor proti tako imenovanemu fiskalnemu prepadu, ki je grozil z novo recesijo. Nov zakon to nevarnost odpravlja." Ni res. Matematicno dokazano jo le prestavlja.
lolipoly
02. 01. 2013 19.26
+2
Saj to je vse le POLITIKA, to kar so sedaj volili, so zakoni , ki so jih samo ponovili, malo vecjji davki na posameznike, saj so imeli prenizke, za tiste , ki zasluzijo na leto $50.000 se nebo prav nic spremenilo, Sedaj se morajo samo se dogovoriti , kdo bo dobil donacijo in kdo ne, da lahko privacujejo nekaj bilionov.. Predsednik je na dopustu na Havajih in , ko se vrne drug teden se bo nadeljevalo...In tudi ce bi bil ta "Fiscal Clif" nebi bilo slabo. Samo poglejte borzo danes .. Vse skupaj pa je le prenapihnjeno od medijev.
mamovam
02. 01. 2013 21.16
+0
vse to je napihovanje in hujsanje. enih par se ne more zmenit- isto kot pri nas ne- pol pa 8 milijard ljudi čaka kaj bo, ma daj no mir...
mamovam
02. 01. 2013 18.28
+1
obama- osama? spravil bo ZDA na rob nove vojne- državljanske vojne! big brother is watching you. ZDA najvišje bonitete a najbolj zapufana država? pa kaj se bo nehal svet vrtet, če bodo ameri sprejeli zakonodajo kakšen dan, dva, teden... kasneje? ne, ne bo se...
olyca
02. 01. 2013 16.45
-2
Daleč na okoli smrdi, smrdi in še smrdi.
Ehnaton
02. 01. 2013 14.38
+1
Te uboge američane njihovi demonski masoni na oblasti še bolj furajo kot nas naši.... pr nas se folk vsaj že mal prebuja in spoznava, da je na tem svetu zlo na oblasti oz. "da je hudič vladar tega sveta"... vsaj zaenkrat; vse dokler bodo "antikrist" - Vatikanski Zionisti in njihove prostozidarske vlačuge vladale svetu...
lolipoly
02. 01. 2013 18.37
-1
Ti pa res prevec, vsemu verjames in nasedas, vsaki propagandi....heheheheh
POPidiotskiMEDIJ
03. 01. 2013 08.14
ja predvsem razmere v svetu kažejo da gre le za propagando:)uboge ofce:)
beri66
02. 01. 2013 09.45
+1
če ne more Črni podpisat pa naj naš Pahor Janšor.
24uric
02. 01. 2013 08.21
+5
bo treba počasi uničit masone