Tujina

Manj obiskovalcev, mračno vzdušje: begunska kriza odnesla Oktoberfest? Podpora Merklovi strmoglavila

München, 26. 09. 2015 16.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.Š./STA
Komentarji
9

Oktoberfest, velika nemška (pivska) zabava, letos ni tako obiskana kot običajno. Krivci? Med njimi naj bi bili begunci, slabo vreme in nasploh mračno ozračje. Vse slabše pa so tudi številke podpore kanclerki Angeli Merkel, ki velja za ikono med begunci, volivci pa so nad njenimi potezami očitno vse manj navdušeni.

Angela Merkel na berlinskem Oktoberfestu
Angela Merkel na berlinskem Oktoberfestu FOTO: Reuters

Letošnji Oktoberfest, nemška pivska zabava brez primere, se ne odvija po načrtih organizatorjev, poročajo nemški mediji. Focus.de piše, da 182. izdaja Oktoberfesta ni uspela privabiti takšne množice obiskovalcev, kot so jo pričakovali.

"Tako slabih prvih dni še nisem doživela," se je pritožila ena od sodelujočih, Katharina Inselkammer. Kot piše portal, naj bi bili za slabši obisk krivi slabo vreme, splošno "mračno ozračje" in begunska kriza. Še posebej slednja dva razloga, saj lastnik vrtiljaka hitro pove, da je tudi sredi najslabšega vremena naštel več obiskovalcev.

Kot pišejo, so po navedbah prič, vlaki za München napol prazni, prodali naj bi 50 do 70-odstotkov manj vozovnic kot v preteklosti. Tamkajšnja – z begunci oblegana - železniška postaja in prenapolnjeni vlaki so sicer dolgo zasedali prostor na naslovnicah, zato je prav mogoče, da je ljudi strah, menijo.

Eden od sodelujočih kmetov, Lorenz Stiftl, pa še ocenjuje, da je le malo tujcev. Tudi med temi je bilo potovanje z vlaki v preteklosti zelo priljubljeno in pričakovati je, da so prekinitve železniškega prometa med Avstrijo in Nemčijo ter med nekaj drugimi državami, prav tako vplivale na pomanjkanje navdušenja nad tovrstnim potovanjem na Oktoberfest.

Sodelujoči se sicer kljub temu ne dajo – izgube bodo preštevali šele po koncu dogodka, pravijo. Čeprav so nekateri nekaj sodelavcev že morali poslati domov, namreč računajo, da se bo do četrtega oktobra, ko bodo zaprli vrata letošnjega dogodka, trenutno stanje še popravilo.

Da se bo stanje popravilo in to kmalu, pa najbrž upajo tudi v taboru kanclerke Angele Merkel, ki ji strmo pada podpora – kot kažejo nekatere nemške javnomnenjske lestvice. Med drugim je na lestvici priljubljenosti politikov nemškega tednika Der Spiegel morala Merklova prvič v tem mandatu prvo mesto predati socialdemokratu, zunanjemu ministru Frank-Walterju Steinmeierju.

Merkova je na lestvici padla s prvega na četrto mesto in se nahaja za finančnimi ministrom Wolfgangom Schublejem iz vrst njene Krščansko-demokratske unije (CDU) in nemškim predsednikom Joachimom Gauckom. Na vprašanje, ali naj kanclerka tudi v prihodnje igra pomembno vlogo, je 63 odstotkov vprašanih odgovorilo pritrdilno. V primerjavi z zadnjo tovrstno anketo Spiegla junija letos je ta delež padel za pet odstotnih točk.

Tudi na lestvici priljubljenosti politikov nemške televizije ZDF je Merklova padla na četrto mesto z oceno 1,9 na lestvici od minus pet do plus pet. Gre za njeno najslabšo oceno v tem mandatu. Glede na anketo revije Stern in televizije RTL pa je priljubljenost Merkove padla za tri odstotne točke na 49 odstotkov, kar je najmanj v letošnjem letu.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1