Tujina

Malteški viteški red izvolil začasnega vodjo

Rim, 29. 04. 2017 18.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Malteški viteški red je izvolil novega vodjo z enoletnim mandatom. To je postal Giacomo Dalla Torre del Tempio di Sanguinetto. Prejšnji veliki mojster reda Metthew Festing je odstopil januarja po sporu s papežem Frančiškom glede razdeljevanja kondomov.

Procesija članov malteškega viteškega reda pred volitvami.
Procesija članov malteškega viteškega reda pred volitvami. FOTO: AP

Novi vodja malteškega viteškega reda Giacomo Dalla Torre se je rodil leta 1944 v Rimu, član reda s 13.500 člani pa je postal leta 1985. Študiral je krščansko arheologijo in umetnostno zgodovino, kasneje pa je poučeval na papeški univerzi Urbaniana v Rimu.

Dalla Torrejev prvi uradni dogodek bo letno romanje za bolne in invalide v francoski Lurd, ki bo potekalo med 5. in 9. majem, so sporočili iz reda.

Suvereni malteški viteški red velja za eno najstarejših institucij krščanske civilizacije.
Suvereni malteški viteški red velja za eno najstarejših institucij krščanske civilizacije. FOTO: AP

Spor med papežem in redom je izbruhnil, ko je decembra lani odstopil tretji človek reda, veliki kancler Nemec Albrecht von Boeselager. Ta naj bi odstopil po pritisku reda, ker je odobril sodelovanje reda v humanitarnih programih, v okviru katerih so v Mjanmaru delili brezplačne kondome, da bi preprečili širjenje aidsa.

Konservativna struja v Cerkvi nasprotuje kakršni koli uporabi kondomov, papež Frančišek pa tako kot že njegov predhodnik Benedikt XVI. dopušča njihovo uporabo za preprečevanje širjenja aidsa.

Papež je odredil preiskavo okoliščin odstopa von Boeselagerja, v kateri pa malteški viteški red ni želel sodelovati, češ da gre za notranjo zadevo.

Suvereni malteški viteški red velja za eno najstarejših institucij krščanske civilizacije, obenem pa je tudi priznani subjekt mednarodnega prava. Njegovo poslanstvo je ohranjanje in zaščita vere ter služenje oz. pomoč ubogim in bolnim. Veliki mojster reda ima status papeževega podkralja in papežu pomaga v mednarodni diplomaciji.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ferencz 1
30. 04. 2017 10.47
+0
Še en prostozidarji, cerkveni seveda, spomnim se samo tistega slovenskega Flicka, pa mi je slabo!
janezpodre
01. 05. 2017 10.38