Tujina

Malezijke bodo dobile svoje taksije

Kuala Lumpur, 27. 11. 2011 16.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Ker želijo ženske zaščititi pred nadlegovanjem in napadi moških, bodo v Maleziji uvedli posebne taksije samo za ženske. S tem želijo tudi zmanjšati število posilstev in ropov.

Malezijski taksisti
Malezijski taksisti FOTO: Reuters

Malezija, kjer živi večinsko muslimansko prebivalstvo, se je odločila uvesti taksije samo za ženske, potem ko so pred časom že uvedli posebne vagone in avtobuse za ženske, da bi jih na ta način zaščitili pred nadlegovanjem ali morebitnimi napadi moških.

V prestolnici Kuala Lumpur je že začelo voziti prvih 50 taksistk, oblasti pa upajo, da bo število posebnih taksijev za ženske naraslo na 400. Taksiji za ženske delujejo na podlagi telefonskega klica.

Po besedah namestnice ministra za družino Heng Seai Kei želijo s taksiji za ženske zagotoviti boljšo varnost potnicam, poleg tega pa nova storitev odpira tudi nova delovna mesta. Ministrica je izrazila upanje, da bodo s tem zmanjšali število posilstev in ropov, katerih žrtve so pogosto taksistke in potnice.

Malezija je lani v Kuala Lumpurju uvedla avtobuse za ženske v času prometnih konic, da bi s tem zmanjšali primere spolnega nadlegovanja žensk v javnem prometu. Z istim ciljem so uvedli tudi posebne vagone rožnate barve, namenjene samo ženskam.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DedekLakai
27. 11. 2011 17.06
+12
Glede na to, da je to strogo muslimanska država sem zelo presenečen nad takšnimi odločitvami. Pohvalno!
NotMe
27. 11. 2011 18.10
+0
Malezijci so zakon, eni najprijaznejših, najvljudnejših in tudi najlepših ljudi. Niso tako strogo muslimanska deleža, v bistvu slovenskim muslifobom ne bi škodil obisk Malezije (pa če magari plavajo tja;)