Tujina

Nobelovo nagrado sta prejela za boj proti izkoriščanju otrok in za njihovo izobrazbo

Stockholm, 10. 12. 2014 06.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

17-letna Malala je prva najstnica z Nobelovo nagrado in najmlajša nagrajenka. Kailashi Satyarthi si je nagrado skupaj z njo prislužil z velikim osebnim pogumom in mirnim načinom vodenja številnih protestov, na katerih so opozarjali na veliko izkoriščanje otrok.

Malala Jusafzaj in Kailashi Satyarthi
Malala Jusafzaj in Kailashi Satyarthi FOTO: Reuters

"Mlado dekle in nekoliko starejši mož, ena iz Pakistana, drug iz Indije, muslimanka in hindujec, oba simbola tega, kar potrebuje svet: Več enotnosti. Bratstvo med narodi," je pred izročitvijo nagrade letošnjima lavreatoma v mestni hiši v Oslu dejal predsedujoči norveškemu Nobelovemu odboru Thorbjoern Jagland.

Na slovesnosti v norveški prestolnici sta Pakistanka Malala Jusafzaj in Indijec Kailashi Satyarthi za svoja prizadevanja za boj proti zatiranju otrok in njihovo pravico do izobraževanja prejela Nobelovo nagrado.

Malala Jusafzaj in Kailashi Satyarthi
Malala Jusafzaj in Kailashi Satyarthi FOTO: Reuters

17-letna Malala je prva najstnica z Nobelovo nagrado in najmlajša nagrajenka. Satyarthi si je nagrado skupaj z njo prislužil z velikim osebnim pogumom in mirnim načinom vodenja številnih protestov, na katerih so opozarjali na veliko izkoriščanje otrok na račun finančnega dobička.

Malala je za BBC povedala, da si želi nadaljevati kariero v politiki.Upa celo na mesto premierke Pakistana, ko bo zaključila študij v Veliki Britaniji.

''Želim služiti svoji državi in moje sanje so, da država postane razvita in da bo imel vsak otrok izobrazbo,'' je dejala. Oktobra 2012 jo je nek talibanski strelec ustrelil, ker je javno in glasno zagovarjala izobrazbo za dekleta. Malala je zaradi talibanskega napada skoraj umrla, a je po obsežni operaciji v Birminghamu, kamor so jo prepeljali, okrevala. V tem britanskem mestu z družino živi vse odtlej in tam nadaljuje svoja prizadevanja in izobraževanje.

60-letni Satyarthi, ki je bil ves čas nekoliko v senci slavne Malale, si je nagrado prislužil z že 35 let trajajočim bojem za osvoboditev na tisoče otrok iz prisilnega dela. Prispeval je tudi k razvoju pomembnih mednarodnih konvencij za pravice otrok, so ob razglasitvi letošnji Nobelovih nagrajencev 10. oktobra zapisali v Oslu.

Oba lavreata je danes v Oslu pozdravilo okoli 7000 šolarjev, starih od šest do 14 let, ki so se pred Nobelovim centrom zbrali v čast njunim prizadevanjem. Gre za večjo publiko, kot so jo običajno vajeni, še posebej pa je mlade pritegnila Malala, ki je bila s svojimi 17 leti tudi sama le malce starejša od zbranih otrok. Malala je v Oslo pripotovala s še petimi najstniškimi aktivistkami iz Pakistana, Sirije in Nigerije.

Nagrada je vredna okoli 860.000 evrov

Nobelove nagrade tradicionalno podelijo na dan obletnice smrti ustanovitelja nagrade in izumitelja dinamita Alfreda Nobela, Oslo in Stockholm pa sta v znamenju podelitve cel teden. Posamična nagrada je letos vredna osem milijonov švedskih kron (slabih 860.000 evrov).

Med leti 1901 in 2014 je bilo podeljenih 95 Nobelovih nagrad. 16 nagrad je šlo v roke ženski, najmlajša dobitnica je 17-letna Malala, povprečna starost nagrajencev je sicer 62 let. Trije nagrajenci so bili v času odlikovanja v zaporu: Carl von Ossietzky, Aung San Su Či in Liu Šiaobo.

Ostalim nagrajencem so šle nagrade v roke v Stockholmu. Nagrado za ekonomijo je prejel Francoz Jean Tirole za prispevek na področju regulacije industrij, v katerih dominira peščica močnih podjetij. Tudi Nobelovo nagrado za književnost je prejel Francoz, pisatelj Patrick Modiano.

Nobelovo nagrado za kemijo so letos prejeli Američana Eric Betzig in William E. Moerner ter Nemec Stefan W. Hell za razvoj visoko ločljive fluorescenčne mikroskopije. Nagrada za fiziko je šla Japoncema Isamuju Akašiju in Hirošiju Amanu ter Američanu japonskega rodu Šujiju Nakamuri za izum modrih LED diod. Nobelovo nagrado za medicino pa so si razdelili ameriško-angleški raziskovalec John O'Keefe ter norveški par May-Britt Moser in Edvard Moser za odkritje sistema pozicioniranja v možganih.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

redtraktor
10. 12. 2014 14.48
+7
Včeraj zvečer 09.12.2014 ob 20.00 sta bila na POP TV črnec in njegova slovenska debeluharca, ki si definitivno zaslužita Nobelovo nagrado za nateg dobrovernih Slovencev, ki so nasedli nekakšnemu botrstvu za gambijske otroke. Da ne bo pomote, tile slovenski osebki se mi sploh ne smilijo, ker tale dva dobrotnika pri meni še sekreta nebi smela čistit (da mi apurdekla ne ukradeta), oni jima pa dajejo denar, ki naj bi ga pošiljala v Afriko. Da so lahko Slovenci tako naivni in kar tako dajejo denar nekim nategunom, tole je pa že kar malo preveč.
ina5785
10. 12. 2014 13.33
+2
Bravo Malala! Srečna sem, ker politiki niso mogli zaobiti tega pogumnega dekleta. Naj se zamisli izkoriščevalski svet nad svojim početjem. Vse slovenske ovce smo tiho in trpimo, da nas "naši" sorojaki - tajkunski pridno izkoriščajo, mi pa plačujemo njihovo bogatenje. Da, pravi hlapci smo, kakor da v tem celo uživamo!!!
lenatina
10. 12. 2014 13.27
+0
Ja saj kam pridejo EU-GB-USRA agenti vse cveti...Afganistan, Libia, Irak.... saj tam je samo prosperitet in študij zastonj, a ne Malala. A tako boš tudi tako urejevala zadeve....
BŠK
10. 12. 2014 10.20
+1
Naj pride k nam kjer lahko vsak kreljo študira
Golobek
10. 12. 2014 09.08
+3
Za kako leto je nebo sigurno bo tarča ..,
komunjara 1
10. 12. 2014 09.04
+6
Studira v angliji.......in rada bi bila premierka.....je se kaj za dodat.....zdaj majo anglezi cas da jo v casu "studija" lepo pripravijo in jo potem postavijo za premierko......da bo nas clovek vodil drzavo in mi bomo vodili njega
Simon Marini
10. 12. 2014 08.41
+2
Njene sanje so, da bo vsak otrok imel izobrazbo. Čudovita naivnost, taka preprosta, nedolžna. Saj ima še čas, da spozna, da izobrazba ni enako sposobnosti in kompetentnosti. Izobrazba nesposobnemu kvečjemu škodi, kar ni težko v živo videti pri nas ob npr. magistrah predšolske vzgoje etc. Moja poanta je, samo sposobni so primerni za izobrazbo, takih pa 100% ampak presneto manj, vse ostalo je kontraproduktivno. Pa saj bo že še ugotovila, je še mlada.
komunjara 1
10. 12. 2014 10.07
+1
DeBill
10. 12. 2014 08.06
+4
na prvi strani je od 10 novic 6 trača. danes so dobri, ponavadi jih je 8 pa še 2 med top 3.
dr.dare
10. 12. 2014 08.01
+3
Skromnost je menda njena najmočnejša vrlina!!
DeBill
10. 12. 2014 07.18
+12
Dokler bo nobelovec ta ki je oviral poročilo o mučenju, je vredna ravno pol p. mrzle vode oziroma še manj.
pepe007
10. 12. 2014 08.01
+4
Motiš se. Vredna je 860.000 €. Nek drobiž pa je...