Tujina

Makedonski predsednik Ivanov podelil mandat za sestavo vlade Zoranu Zaevu

Skopje, 17. 05. 2017 12.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Makedonski predsednik Gjorge Ivanov je zaradi tiranske platforme odlašal s podelitvijo mandata za sestavo nove vlade. Ena izmed zahtev v platformi, ki po mnenju Ivanova ogroža suverenost in ozemeljsko celovitost Makedonije, je, da albanski jezik postane drugi uradni jezik v državi. Zdaj ga je vendarle podelil vodji opozicijskih socialdemokratov Zoranu Zaevu.

Makedonski predsednik Gjorge Ivanov je danes podelil mandat za sestavo nove vlade vodji opozicijskih socialdemokratov (SDSM) Zoranu Zaevu, poročajo tuje tiskovne agencije. Zaev je mandat za sestavo dobil nekaj več kot pet mesecev po predčasnih parlamentarnih volitvah, ki so potekale 11. decembra lani.

V skladu z makedonsko ustavo ima mandatar zdaj 20 dni časa, da parlamentu predloži sestavo svojega kabineta. Zaev je nedavno izrazil pričakovanje, da bo Makedonija novo vlado dobila do konca maja.

Ivanov je ob podelitvi mandata Zaevu dejal, da so bile vse ovire odstranjene in da lahko nova parlamentarna večina predlaga novo vlado. Zaev je ob tem prebral izjavo, ki jo je predal predsedniku. V njej je zagotovil, da so vse ovire za oblikovanje vlade odstranjene in da si bo nova vlada prizadevala za ohranitev in zaščito enotnosti, suverenosti, ozemeljske celovitosti, neodvisnosti in večetničnosti Makedonije. Zagotovil je tudi, da t. i. tiranska platforma ne bo podlaga ali pogoj za oblikovanje vlade.

Zoran Zaev po izgredih, ko so v parlament vdrli protestniki.
Zoran Zaev po izgredih, ko so v parlament vdrli protestniki. FOTO: AP

SDSM je koalicijo sestavila s tremi albanskimi strankami – DUI, Gibanjem Besa in Zavezništvom Albancev. Na decembrskih parlamentarnih volitvah je sicer zmagala konservativna stranka VMRO-DPMNE nekdanjega premierja Nikole Gruevskega, a z 51 od 120 poslancev ni bila sposobna sestaviti vlade sama, koalicijskega partnerja pa ni našla.

Ivanov sprva ni želel podeliti mandata Zaevu. Glavni razlog za to je bila t. i. tiranska platforma, ki so jo podpisale vse albanske stranke v Makedoniji. Ena izmed zahtev v platformi, ki po mnenju Ivanova ogroža suverenost in ozemeljsko celovitost Makedonije, je, da albanski jezik postane drugi uradni jezik v državi.

Z novo vlado se bo Makedonija morda vendarle izvlekla iz globoke politične krize, ki traja že skoraj tri leta. Kriza se je zaostrila konec aprila, ko je parlamentarna večina za novega predsednika sobranja izvolila Talata Xhaferija iz stranke DUI, ki je postal prvi Albanec na čelu makedonskega parlamenta.

VMRO-DPMNE vztraja, da je bila izvolitev Xhaferija nezakonita, in zahteva razpis novih parlamentarnih volitev, v torek pa je sporočila, da do nadaljnjega bojkotira delo parlamenta. Državljanska pobuda Za skupno Makedonijo je danes na ustavno sodišče vložila zahtevo za oceno ustavnosti njegove izvolitve na čelo sobranja. Pobuda je sicer zadnje mesece organizirala proteste proti podelitvi mandata za sestavo vlade Zaevu.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cecen
17. 05. 2017 14.19
+6
Malo po malo in Makedonije ne bo več.
cecen
17. 05. 2017 14.19
+1
ljx
17. 05. 2017 14.04
+3
Mislim da bomo tega Zaeva še dostikrat videli s povito glavo!
ferencz 1
17. 05. 2017 13.32
+6
Konec Makedoniije v dveh letih, vladata Bolgar in Kosovar!
ljx
17. 05. 2017 14.04
+2