Tujina

Makedonski poslanci razpustili parlament

Skopje, 12. 04. 2008 09.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Makedonski poslanci so izglasovali razpustitev parlamenta, kar odpira pot za razpis predčasnih parlamentarnih volitev.

V noči na soboto so makedonski poslanci izglasovali razpustitev parlamenta, ker se želijo izogniti poglabljanju politične krize, ki je izbruhnila po grški blokadi njenega vstopa v zvezo Nato.

Predsednik parlamenta Ljubiša Georgievski naj bi predčasne volitve razpisal v ponedeljek.
Predsednik parlamenta Ljubiša Georgievski naj bi predčasne volitve razpisal v ponedeljek. FOTO: Dz-rs.si

Po dvodnevni maratonski seji je za razpustitev parlamenta glasovalo 70 poslancev 120-članskega sobranja. Opozicijske stranke se glasovanja niso udeležile, čeprav so sodelovale na seji. Predsednik parlamenta Ljubiša Georgievski naj bi predčasne volitve razpisal v ponedeljek.

Sejo parlamenta so sklicali, ko sta vladni stranki VMRO-DPMNE in Demokratska stranka Albancev (DPA) v sredo podprli predlog opozicijske Demokratične unije za integracijo (DUI) za razpustitev parlamenta in sklic predčasnih volitev. Kot je v torek svoj predlog obrazložila DUI, se je Makedonija znašla v težkem obdobju, ki zahteva racionalne ukrepe. Aktualno dogajanje, kot je spor z Grčijo glede imena ter izpolnjevanje kriterijev za članstvo v EU, zahteva polnomočno delovanje državnih institucij.

Vodja VMRO-DPMNE in premier Nikola Gruevski je dejal, da je za sklic predčasnih parlamentarnih volitev veliko razlogov, glavni pa je neučinkovitost in nesposobnost parlamenta, da bi izpolnil obljube. Z njim se strinja tudi zunanji minister Antonio Milošoski, saj meni, da bi predčasne volitve povečale možnosti Makedonije za izpolnitev zahtev za članstvo v Natu.

Milošoski je sicer v četrtek v pismu vsem članicam Nata, samo Grčiji ne, pozval države, naj povabijo Makedonijo v Nato, ne glede na to, ali bo rešen spor z Grčijo glede njenega imena. Ob tem je izpostavil razočaranje Makedoncev, Atene pa obtožil, da negirajo nacionalno identiteto, jezik in kulturno dediščino Makedonije.

Sklic predčasnih volitev podpira večina strank, le glavna opozicijska socialdemokratska stranka SDSM ne, saj meni, da bo to nova ovira na poti v EU in Nato. Ocenjuje tudi, da vladajoča stranka VMRO-DPMNE beži od svojih odgovornosti.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pkorosec
14. 04. 2008 09.21
Budale svetske. Me zanima kolk folka sploh briga tale NATO. Zakaj si vsi poltiiki vseh strank tako fanaticno zelijo vstopiti v NATO? Ponavadi je taksna zavzetost povezana s moznostjo prekomernega bogatenja nekaterih izbrancev s dobrimi politicnimi vezmi.
Prvo Bore
12. 04. 2008 12.02
somebody_87 na žalost imaš prav.
sas454
12. 04. 2008 12.02
se eno kosovo v makedoniji ! Rupel pa cim prej priznat se eno siptrsko drzavo ! da nebos kregan od americanov! LOL