Tujina

FOTO in VIDEO: Izredne razmere v Makedoniji, zaradi beguncev lahko posreduje tudi vojska

Beograd, 20. 08. 2015 07.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
M.M./K.H./STA
Komentarji
213

Makedonske oblasti so zaradi vse večjega navala beguncev razglasile izredne razmere. Pozivajo sosednje države, naj jim pošljejo dodatne potniške vagone za prevoz beguncev in migrantov. Sami več ne zmorejo, a na pozive se nihče ne odzove. Med Grčijo in Makedonijo je obtičalo več kot 1000 ljudi, saj jim makedonski policisti ne dovolijo nadaljevati poti.

Makedonija je le še ena država, ki se sooča z valom beguncev in migrantov. Na območju mesta Gevgelija, ki leži tik ob makedonsko-grški meji, so razmere že na meji humanitarne katastrofe. Na tisoče ljudi vsak dan čaka na vlak, ki jih bo prepeljal v Srbijo, od koder bodo šli naprej v Evropsko unijo.

Železniška postaja je polna ljudi, ki čakajo na svoje mesto na vlaku. Razmere so obupne, saj ni primernih prostorov, kjer bi se lahko begunci in migranti umili, spočili, prav tako ni dovolj stranišč.

Številni begunci so na svoji poti tarča roparjev in nasilnih napadov. Zlorabljajo jih tudi uradne osebe. V Srbiji so tako prijeli enega policista, ki je osumljen, da je 18. avgusta v Beogradu skupaj s svojim kolegom pristopil do sirskih beguncev, jim pokazal policijsko izkaznico, zagrozil s pištolo in zahteval, naj izpraznijo žepe. Od enega moškega je vzel 1400 evrov gotovine, od drugega pa 650. Obema je zaplenil tudi osebne dokumente. Drugega policista, ki je sodeloval v kaznivem dejanju, še iščejo.

Na prostem in na golih tleh spijo ne le odrasli moški in ženske, temveč tudi dojenčki in majhni otroci, tudi tisti, ki so bolni. Primerne zdravstvene oskrbe nimajo, velikokrat je slišati tudi, da ženske rojevajo kar med potjo, in sicer same, le ob pomoči družine.

Makedonske oblasti opozarjajo Evropsko unijo in sosednje države, da pri njih vladajo izredne razmere. Sosede so prosili, naj jim pomagajo z dodatnimi vagoni, saj so sami izčrpali že vse svoje kapacitete. Direktor Makedonskih železnic Nikola Kostov je dejal, da več ne zmorejo prepeljati vseh, ki želijo potovati v države EU. "Razmere so alarmantne," je poudaril in še posebej izpostavil razmere v mestu Gevgelija. Prav tako prihaja do nesreč: tako je konec preteklega tedna en najstnik splezal na električni drog, da bi prvi videl, ali že prihaja vlak. Tako je želel družino opozoriti, naj se na peronu pripravijo za hiter vstop na vlak. A se je deček ponesrečil, saj se je dotaknil električnih žic. Vrglo ga je na tla, bil je v nezavesti, krvavel, a po zadnjih podatkih naj bi preživel.

Vsi so tiho

Na prošnjo in poziv Makedoncev ni še nihče opozoril. Kostov je ob tem opozoril, da se bodo zadeve v naslednjih dneh še poslabšale, saj pričakujejo nove prihode.

Obtičali na nikogaršnji zemlji

Danes dopoldne pa so mejni prehod med Grčijo in Makedonijo zavzeli makedonski policisti, ki beguncem in migrantom ne dovolijo vstopa v Makedonijo. Tam naj bi obtičalo več kot 1000 ljudi, po nekaterih podatkih makedonskih medijev celo 3000 ljudi, njihovo število pa naj bi se še povečevalo.

'Kako ne razumete, da smo tudi mi ljudje?'

Ljudje, ki so obtičali na območju, so novinarjem dejali, da ne morejo priti niti do hrane niti do vode. Nekateri so že od včeraj (srede) tam. Ponoči in zjutraj je mrzlo, kažejo na otroke, ki nimajo primernih oblačil in jih zebe. Prosijo, naj jih spustijo naprej. Ko jih novinar vpraša, kam so namenjeni, ne vedo. Morda Nemčija, morda kam drugam ... Nekam, kjer je varno in bodo lahko živeli v miru, svojim otrokom pa omogočili normalno otroštvo in prihodnost, pravijo. "Kako ne razumete, da smo tudi mi ljudje," sprašujejo.

Makedonija zaradi navala migrantov razglasila izredne razmere

Makedonija je na svoji južni meji z Grčijo zaradi izjemnega navala migrantov razglasila izredne razmere in bo za pomoč pri obvladovanju razmer vpoklicala vojsko, je sporočila vlada v Skopju.

"Zaradi vse večjega pritiska na južni meji ocenjujemo, da je na območju, kjer smo registrirali množične nezakonite prehode meje z grške strani, potreben večji in učinkovitejši nadzor," so zapisali v izjavi.

V skladu z zakonodajo razglasitev izrednih razmer pomeni možnost posredovanja vojske. Kot pričakuje vlada, bo sodelovanje vojske tako okrepilo varnost lokalnega prebivalstva kot tudi pripomoglo k boljši obravnavi migrantov.

Srbski premier Vučić: Dobrodošli

Na železniški postaji Gevgelija, kjer ljudje čakajo na vlak za Srbijo. Močnejši se prerinejo do svojega mesta na vlaku, slabotnejši ter tisti z otroki in slabotnimi pa čakajo tudi nekaj dni na srečo, da dobijo svoj prostor v vagonu.
Na železniški postaji Gevgelija, kjer ljudje čakajo na vlak za Srbijo. Močnejši se prerinejo do svojega mesta na vlaku, slabotnejši ter tisti z otroki in slabotnimi pa čakajo tudi nekaj dni na srečo, da dobijo svoj prostor v vagonu. FOTO: Reuters
Po zadnjih podatkih srbskega notranjega ministrstva v Srbijo iz Makedonije dnevno vstopi okoli 2000 ilegalnih migrantov, predvsem iz Sirije, Afganistana in Iraka ter tudi drugod. Od začetka leta naj bi jih na srbsko ozemlje stopilo že skoraj 100.000. Praktično večina migrantov v Srbiji vidi zgolj tranzitno državo in tam ne zaprosi za azil. Amnesty International je prejšnji mesec navedel, da Srbija tako kot Makedonija morebitnim prosilcem azila nudi le zelo omejeno podporo, grozi pa jim tudi slabo ravnanje s strani policije in drugih predstavnikov oblasti.

Tudi Srbija se sooča z begunsko-migrantsko krizo. Včeraj je srbski premier Aleksandar Vučić s spremstvom obiskal več sto ljudi, ki so zatočišče pod milim nebom našli v beograjskem parku.

"EU ne bi smela pogledati stran od gradnje žic in ograj. A je zaprla oči," je izjavil Vučić in s tem opozoril na gradnjo ograje, ki jo ob meji s Srbijo gradi Madžarska. Po njegovem mnenju je ograja, ki jo na 170 kilometrov dolgi meji s Srbijo z namenom zajeziti dotok beguncev gradi Budimpešta, nekaj grozljivega. "Potem bo nekdo skozi ograjo še napeljal elektriko in tako končal stvar," je bil zgrožen srbski premier.

Vučić je obljubil, da bo Srbija do zime postavila center za do 2000 ljudi. Prav tako je migrantom in beguncem obljubil pomoč v oblekah, hrani, higienskih pripomočkih, mleku in plenicah. "Ko gre za nas, ne bomo pogledali stran, temveč pomagali, kolikor moremo," je dejal Vučić in dodal, da razume, kako se ti ljudje počutijo, saj je srbski narod doživel podobno usodo, ko so morali bežati s svojih domov in iskati zatočišče nekje drugje.

Srbski podpredsednik in zunanji minister Ivica Dačić je prav tako zavrnil nekatera ugibanja, da bi lahko Srbija postavila ograjo na meji z Makedonijo. Dejal je, da se bo "val beguncev preusmeril na Hrvaško in Bolgarijo". Če pa bo tudi Hrvaška z ograjo "zaprla" svojo mejo, potem Dačić pravi, da bodo begunci in migranti našli drugo pot do EU, Srbija pa več ne bo del njihove poti.

Hrvati zaskrbljeni

Na Hrvaškem se zavedajo, da bi lahko njihova država postala nova tranzitna država.

Hrvaški Rdeči križ pravi, da se že pripravljajo na morebitni val beguncev in migrantov. Toda brez odobritve vlade ne smejo storiti ničesar. Ta namreč odloči, kje in kako se poskrbi za ljudi.

Slovaki: Sprejeli bomo le kristjane, saj džamij pri nas nimamo

Slovaki pa so, tako kot Čehi, sporočili, da bodo v svojo državo sprejeli le tiste migrante in begunce, ki so kristjani. Menijo, da ker v državi nimajo džamij, da jim ni treba sprejeti tudi tistih, ki so islamske veroizpovedi. To so se odločili tudi na podlagi mnenja, da se islamski verniki ob pomanjkanju džamij na Slovaškem ne bi počutili prijetno in kot da bi bili doma.

Večina je ob takšnem razmišljanju šokirana. Slovaška bi morala po načrtu EU sprejeti okoli 200 beguncev.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3