Tujina

Makedonska vlada v krizi

Skopje, 13. 03. 2008 14.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Demokratična stranka Albancev je izstopila iz vladne koalicije. Makedonski Albanci menijo, da bi jim morali priznati več pravic.

Vlada premierja Gruevskega je v globoki krizi.
Vlada premierja Gruevskega je v globoki krizi. FOTO: Reuters

Makedonska vlada premierja Nikole Gruevskega je v globoki krizi. Demokratična stranka Albancev je namreč izstopila iz koalicije. Spor v koaliciji se je vnel, ko so člani albanske stranke zahtevali sprejem zakonov, ki bi omogočili širšo uporabo albanskega jezika in albanske zastave na območju Makedonije, poroča tiskovna agencija Reuters.

Nahajmo se v resni politični krizi, ki nas je zajela v zelo težkem času za našo državo. Krizo moramo čim prej rešiti. Branko Crvenkovski, predsednik Makedonije

Demokratična stranka Albancev je prav tako zahtevala posebne ugodnosti za albanske vojne veterane iz leta 2001, poroča Reuters. "Vlada bi morala podpreti albanske gverilce iz vojne leta 2001, saj tako določa Ohridski sporazum, s katerim je bila vojna zaključena," je dejal vodja albanske stranke Menduh Thaci. Makedonija je bila leta 2001 na robu državljanske vojne, ko so se oboroženi albanski uporniki spopadli z makedonskimi varnostnimi silami. Spor so 'rešili' s posredovanjem EU in Nata.

Albanska stranka je bila v koaliciji nezadovoljna tudi zaradi nepripravljenosti priznanja neodvisnosti Kosova ostalih koalicijskih partnerjev.

Vodja albanske stranke Thaci je dejal, da je njihova odločitev dokončna. Pravi, da bi morali razpisati nove parlamentarne volitve v aprilu, potem ko naj bi bila Makedonija že sprejeta v Nato. Makedonija je trenutno v zelo težkem položaju, saj ji grozi tudi grški veto na članstvo v EU zaradi uporabe imena Makedonija.

Evropska unija podpira sodelovanje albanskih strank v makedonski vladi. Unija prav tako od Makedonije zahteva, da pred začetkom pogajanj za vstop v EU, uzakoni več pravic za albansko manjšino.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (77)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bysaRD
14. 03. 2008 21.34
Počelo je počelo....bele kapice bodo z ameriškim podpiranjem zasejale nemir v celi Evropi.
ssany
14. 03. 2008 20.05
hehehehe si kdaj slišal da se makedonec lahko poroči s srbkinjo iz Bosne??? no tako sem nastala jaz! sedaj veš kako sem lahko makedonka hehe ;)
mir.svoboda
14. 03. 2008 19.31
Katarina666; nihče, ki je šolan, se ne izraža tako kot ti. To je le del kulture v kateri si verjetno odrasla. Me zanima, če si tako glasna javno. Le naprej tako, pa boš še daleč prišla. LP
scoop
14. 03. 2008 19.02
Katarina, nic ti ne pomaga to, k se hvalis da si solana in izobrazena... Res je da si pismena in da znas brat... Vendar nikakor ne pomeni, da razumes kaj hoce povedat clanek... ;) Ce si ga prebrala... ;) Ce ga pa nisi, pol pa ne strelaj v prazno... ;)
dr.psiho
14. 03. 2008 18.57
sladka vidiš da imam prav ti si srbijanka in kako si lahko makedonka? to je problem te makedonije srbi so se preselili na ta del balkana in zdaj mislijo da je njihovo . poznam te ptice srbe ki hočejo kaos, vendar jim nebo uspelo oz. z vsakim poskusom destabilizacije balkana bojo manjši drug narod bo pa večji. to je lepa stan pravice.
scoop
14. 03. 2008 18.23
stfuimho: ?!?!? A si i sploh prebral clanek ?!?!? :) A sploh ves o cem se gre ? :) Sevedam zdej ga bos prebral, in rekel da ves o cem se gre... ;)
stfuimho@email.si
14. 03. 2008 16.30
To bo se veselo, ne? Makedonija is next.
ssany
14. 03. 2008 14.30
d.d: Aja s tem hočeš povedati, da pa makedonci ne obstajajo/mo?!?! lej preber si kšno zgodovinsko knjigo pa mal razmisli kaj govoriš. Priznam sem srbkinja ampak sem tud makedonka! Mene ne zanimajo politiki oz srbska politika, zanimajo me tisti ljudje, ki živijo tam (noben se še ni vprašu, če je njim sploh do tega kar se dogaja- verjetno jim ni do vojne) Aja pa ne verjamem da si bil kdaj v makedoniji - k nimaš pojma kdo tam sploh živi. Ne rečem obstajajo MANJŠINE (tako srbske kot albanske), ampak manjšine obstajajo povsod (npr. v sloveniji- madžarska manjšina, italjanska manjšina)!!!! te še kj zanima????
HiddenThief2
14. 03. 2008 13.55
jaz priporocam, da zacne en delat rokavcke in jih prodajat albancem, ker enkrat bo pregorel ljudem na balkanu in bo treba plavat v novo domovino, juzno Italijo ne pozabimo albanci so ZRTVE, Velika Albanija ne obstaja, Milosevic pa srbi, pa ne pozabimo Srebrenice. haha zlo zanimivo, da vam gre vedno najbolje ko je na svetovnem prestolu ena fasisticna drzava
dr.psiho
14. 03. 2008 13.18
SANY SLADKA JAZ SE TUDI STRINJAM DA MAKEDONIJA OBSTAJA KOT POKRAJINA IN NIČ VEČ ,OBSTAJA PA TUDI YU MAKEDONIJA KI JE IZMIŠLJENA DRŽAVA IN TO KOD TVOREVINA VELIKOSRBSKIH POLITIKOV. V TEJ MAKEDONIJI ŽIVIJO DVA NARODA(VEČINE) TO JE SRBSKI IN ALBANSKI. ZDAJ PA TI MENI POVEJ KATERI SI TI (ALI SVOJO VERO)KAKOR SI NASTROJENA VIDIM DA SI SRBIJANKA LAHKO PA SE MOTIM. NEREČEM DA TA DRŽAVA NI LEPA PAČ PRAVIM PREČUDOVITA IN VSEKAKOR LJUDJE TUDI. SAMO VI MORATE OPUSTITI TE VELIKOSRBSKE IDEJI IN Z ALBANCI LEPO NAPREJ ŽIVETI. SAMO ČE SI SRBKINJA VERJETNO TEGA NOČEŠ*? ZANIMLJIVO ZAKAJ? SEJ UBISTVU ŽIVITE ŽE STOLETJA SKUPAJ IN POTEM TAKEM STE ŽE ISTI NAROD LE Z DRUGO VERO. NO ZDAJ PA TI KAJ IZBRBLJEJ IZ TE SRBSKE POLITIKE KAJ LEPEGA KER JAZ VAS BI NAJRAJE ZBOMBAL ENE IN DRUGE IN POTEM BI BIL KONČNO MIR.
krile@email.si
14. 03. 2008 12.41
Ja kaj se repenčite šipci,ja imate kao neodvisno Kosovo,ampak kakšno,pa kaj ste mislili,da bo to kar tako brez težav čez noč sprejeto po celem svetu.Kje je teh 100 držav ki kot ste navajali v vrsti nestrpno čakajo da priznajo neodvisnost.Kdo vas je priznal,tvorci te kvazidržave pa njihovi ritolizneži,to je dejstvo.Ma nikoli ne boste imeli to obliko države o kateri ste sanjali.Nepismenost na višku,primer tega je ko Hasim Taći kao svečano odkriva tablo na meji,na njej pa piše na šiptarskem jeziku,pod tem angleško in na koncu še srbsko ,ampak ni "arinska" cona ampak "carinska" cona,tko da so črko C kar izpustili.Je kdo videl te posnetke . Nikoli ne boste imeli svoje Kosovo ,sev. del Mitrovice in največje enklave s Srbi ,nikoli.Pa ena tolažilna pesem za vas-VIDOVDAN.
vodka-don
14. 03. 2008 12.37
ni djabe nemc razviju jedrsko orozje .....
eagle1
14. 03. 2008 12.35
@badabum Povej mi za enega priznanega šiptarskega intelektualca, ali pa kra je še huje ,1 šiptarsko manekenko:) -------------- hmm.... bo dovolj nobelov nagrajenec Ferid Murati http://nobelprize.org/nobel_prizes/medicine/laurea...
ssany
14. 03. 2008 10.45
sj slovenci so pa kao full pošteni..... pomoje so prej bl nesposobni za kaj takega hahahaha
zimska_vrtnica@hotmail.com
14. 03. 2008 10.42
kanal in d.d. ŽIVELA VEELIKA ALBANIJA, A???? kuga se širi...
kanal@email.si
14. 03. 2008 10.01
tstojk Albanci sami ne morejo švercat, ker jih bi takoj dobili tuki so še Srbi, Slovenci, Hrvatje, Bosanci itd... V slogi je moč
TheModel
14. 03. 2008 08.59
kanal...kolkr js vem so albanci tisti ki niso nič drugega sposobni kot pa za šverc, droga....itd...da ne zgubljam besed...tko da...pšššššt
ssany
14. 03. 2008 08.23
kanal: hehehehe, takim kot si ti se lahko samo smejem ;) hahahaha
kanal@email.si
14. 03. 2008 08.04
sany.slatka Smrad si ti in tebi podobni tstojk Makedonci živijo od Albancev, ker sami niso sposobni
ssany
14. 03. 2008 07.37
d.d: makedonija obstaja, tako kot njen narod - zato ni lepo govoriti nečesa česar ne veš!!!! za makedonijo svet vsaj ve kje je (kar za slovenijo ne morem trditi hehe, slovenija oz slovaška sj to je isto za več kot pol sveta). Albanci so pa smradi, kateri počasi zavzemajo balkan, aja pa nč bat - tudi slovenijo kmalu čaka podobna prihodnost ;). malo se ozri okoli sebe pa boš dojel, da jih je vse več. aja pa janševa vlada to podpira hahahahaha