Tujina

Makedonska manjšinska vlada

Skopje, 14. 03. 2008 22.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po izstopu Demokratske stranke Albancev iz vladne koalicije, je makedonska vlada uspela doseči dogovor z opozicijo.

Po izstopu Demokratske stranke Albancev (DPA) iz vladne koalicije, je makedonska vlada uspela doseči dogovor z opozicijo, tako da bo kot manjšinska vlada delovala do vrha zveze Nato v začetku aprila, ko pričakuje vabilo v zavezništvo.

Menduh Thaci
Menduh Thaci FOTO: Reuters

Zunanji minister Antonio Milošoski je omenjeno sporočil po srečanju voditeljev parlamentarnih strank VMRO-DPMNE, DPA in opozicijske albanske Demokratične unijo za integracijo (DUI), premierja Nikole Gruevskega, Menduha Thacija in Alija Ahmetija ter podpredsednikov opozicijske socialdemokratske SDSM Igorja Ivanovskega in Janija Makradulija.

"Vlada bo v prihodnjih dveh do treh tednih do vrha Nata v Bukarešti še naprej delovala kot manjšinska vlada," je povedal Milošoski po omenjenem srečanju in dodal, da so se dogovorili, da bo ta vlada imela podporo v parlamentu.

Povedal je še, da bodo ministri DPA ostali v vladi do oblikovanja nove vlade ali predčasnih parlamentarnih volitev ter da sta dogovor podprli tudi opozicijski DUI in SDSM. Vodja DUI Ahmeti je ob tem dodal, da bodo po vrhu Nata, ki bo od 2. do 4. aprila v Bukarešti, sporočili, kaj je zanje bolj sprejemljivo - široka koalicija ali predčasne volitve.

Spor glede pravic

Vlada je zapadla v krizo, potem ko je izvršni odbor DPA sprejel odločitev o odhodu iz vlade zaradi spora glede pravic albanske manjšine. DPA je med drugim zahtevala izplačilo pokojnin pripadnikom Albanske osvobodilne armade v času oboroženega konflikta leta 2001 in razglasitev albanščine za uradni jezik na celotnem ozemlju Makedonije in ne samo v občinah, kjer je več kot 20 odstotkov Albancev, kot določa Ohridski sporazum. Zahtevali so tudi priznanje Kosova. Z odhodom DPA pa je vlada zgubila tesno večino 61 poslancev v 120-članskem parlamentu.

Makedonija se sooča z resno krizo.
Makedonija se sooča z resno krizo. FOTO: Reuters

Pred pogovori z voditelji parlamentarnih strank se je Gruevski danes sestal z makedonskim predsednikom Branko Crvenkovskim in koalicijskimi strankami. "Ne bom dovolil, da bi kak politik ali stranka škodil interesom Makedonije in njenih državljanov," je ob tem poudaril Gruevski.

Sporno ime Makedonija

Na vrhu v romunski prestolnici bo zavezništvo odločalo o širitvi. Po pričakovanjih naj bi v članstvo povabili Hrvaško, Albanijo in Makedonijo. Pri slednji se zna zaplesti, saj Grčija vztraja pri rešitvi vprašanja ustavnega imena Makedonije. Ker večina držav članic vztraja, da je za stabilnost v regiji potrebna širitev z vsemi tremi državami naenkrat, grška grožnja z vetom grozi širitvenemu procesu nasploh.

SORODNI ČLANKI

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik113189
15. 03. 2008 10.11
Veliko je odvisno od tega, koliko se bodo volilci pustili nalagati. Za Srbijo je precej jasno, da potrebuje okrevanje po vseh hudih udarcih vojne v katero so jih spravili radikalci in Miloševič. To pa je mogoče samo, če se odločijo za politiko približevanja EU. Rusija itak samo obljublja, počasi bo potrebno spoznati, da je še najboljša rešitev uzdaj se use in u svoje kljuse. Za večino sranja na balkanu so pa prav gotovo krivi albanski priseljenci pa Tuđmanova grabežljivost. Če ne bi sklepal kupčij z Miloševičem in se takoj pridružil Sloveniji bi bilo vse drugače. Šipci delajo sranje v Makedoniji, Srbiji so odnesli del ozemlja, kaj bo v Črni Gori še ni jasno..Če bi bila Albanija v redu država ne bi bežali ven in razsuli pol bivše jugoslavije. Takšni kot so lahko naredijo še pet držav, pa bodo slika in podoba nihove matične države, skratka en velika zguba. Seveda je najbolj preprosto delat otroke, medtem ko v drugih državah delajo in ustvarjajo, potem pa se prešvercat k njihovi polni mizi..To je parazitska politika in vsi narodi, ki so na ta način ogroženi se imajo pravico pritoževati se mi zdi. Saj so meje držav nastale prav zaradi takšnih dogodkov, ko so civilizirani narodi ščitili svoj prostor pred vdori vseh vrst..Zato se mi zdi povsem normalno, da narod, ki si je priboril državo ( s tem mislim pravo državo ne en vrtec -protektorat) sprejme tudi ustrezne ukrepe da se zaščiti.
Karanta
15. 03. 2008 08.15
Žal je res tako, da je Horror scenarij najbolj verjeten. Baje da so Makedonci in Grki leta 1995 podpisali sporazum, da v primeru če Makedonija zamenja zastavo Grki ne bodo ovirali njenega vstopa v EU in NATO. Očitno je, kje so Hrvati našli svojo inspiracijo in se ne držijo podpisanih sporazumov. Po svoje majo prav! Če lahko to počne članica EU in jo pri tem vsi podpirajo, zakaj ne bi tega počeli tudi oni?
mikis@mail386.com
15. 03. 2008 07.59
Tam doli so vsi obsedeni z nečim velikim. Veliko Srbijo, Veliko Abanijo...dobijo pa vekiki nič in na kupe trupel.....HI..Hi...HI..Kot bi gledal Tuirke izpred 500 let. Taki niso za v Evropo.
batobre64@gmail.com
15. 03. 2008 02.13
nikola_r_87_ŽIVI BILI PA VIDELI
batobre64@gmail.com
15. 03. 2008 01.59
MZZ g. Rupel se bo globoko zasikiral in .... oblekel črne nogavice. :)))
nikola_r_87@yahoo.com
15. 03. 2008 01.56
Hm... z pristopom Makedonije v NATO, se zabetonira njena ozemeljska suverenost, tako da Albancem je mogoče cilj, da Makedonija ne gre v NATO... Če ne bo prenehala podpora albanskim separatistom pa lahko pričakujemo kmalu USA na Balkanu - United States of Albania...
batobre64@gmail.com
15. 03. 2008 01.50
Rautersov analitik Paul Taylor je napovedal da se lahko uresniči najbolj črn kot ga je imenoval HOROR SCENARIJ NA BALKANU in sicer v treh točkah: Makedonija zavrne zahtevo o spremembi imena, zato Grčija blokira njihov vstop v NATO; med Kosovljani (beri šipci) in Srbi se vname konflikt zaradi razdelitve Kosova in tako nastane še eno krizno območje; in tretje v Srbiji na volitvah zmagajo nacionalisti in zavrnejo vse predloge vstopa v EU ... tako je zapisal MONDO. Te napovedi pa se lahko uresničijo že poleti.... ... V SLO bo predsedovanje EU zaključeno. Fino su nam ga smestili EU braća. Predsedovanje se bo preselilo v Francijo. Tam se bodo ukvarjali z bolj romantičnimi problemi ga. ŠEKEZFEHERVARA , nas pa bodo pustili skupaj s šipci ....
gepardbg@yahoo.com
15. 03. 2008 00.56
Odlično. Končno bo EU resno začutila kaj pomeni podpirati albanski terorizem.... Enkrat ti obrne hrbet in ga ne moreš več kontrolirati saj se zaradi pač tako imenuje.Zdaj pa bomo tudi v Sloveniji čutili ko bojo začeli različni narodi začeti z svojimi zahtevami od jezika do svoje države v Sloveniji. Gospoda kot so Rupel, Janša, Oli Ren, Solana očitno niso računali na kaj takega...Zanima me kako bo reagiral konkretno Solana i Kušner ko se bo začela vojna v Makedoniji... Kako pa ko bojo Baskijci razglasili neodvisnost. To bo prav zanimivo zlasti za Američane ki bojo oddaleč opazovali kako se EU raspada po scenariju SFRJ.
nintendo64@email.si
14. 03. 2008 23.01
Očitno ozemeljskih teženj po veliki Albaniji še kar ni konec... svet pa se bo spet postavil na njihovo stran.
batobre64@gmail.com
14. 03. 2008 23.00
Tako ja SRPKO. Čez 10 let pa bo Srbija postala članica AU (ALBANSKE UNIJE), predsedovala pa bo Slovenija.... LOL!!
srpko
14. 03. 2008 22.50
Šiptarjem še eno državo v makedoniji - pa bo mir. Nato ostane da šiptarji dosežejo svoje države še v: - grčiji -črni gori -ter eksteritorij v italiji. Pa bo popolni mir v jevropi. Slo politika pa naj čim prej to podpre.