Tujina

Makedonija našla izhod iz politične krize: odstop Gruevskega, tehnična vlada in predčasne volitve

Skopje/Bruselj, 15. 07. 2015 15.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Makedonija je našla izhod iz hude politične krize, v kateri je že več kot leto dni. Vlada in opozicija sta se ob posredovanju evropskega komisarja za sosedsko politiko v Skopju dogovorili, da bodo v državi 24. aprila prihodnje leto potekale predčasne volitve, ki jih bo pripravila prehodna vlada.

Makedonski politični vrh se je ob posredovanju evropskega komisarja za sosedsko politiko Johannesa Hahna že 2. junija dogovoril, da bodo predčasne volitve potekale aprila prihodnje leto. Novi dogovor pa predvideva še, da se bo opozicija v začetku septembra vrnila v parlament, do konca oktobra naj bi vstopila v vlado, premier Nikola Gruevski pa bo konec leta odstopil in odprl pot za tehnično prehodno vlado, ki bo državo vodila do predčasnih volitev.

Nikola Gruevski
Nikola Gruevski FOTO: Reuters

V skladu z dogovorom naj bi prehodno vlado oblikovali najkasneje do 15. januarja prihodnje leto, sta davi v Skopju sporočila Gruevski in vodja opozicije Zoran Zaev. "Politična kriza v Makedoniji je rešena, evropska perspektiva Makedonije ostaja odprta, gospodarstvo bo raslo naprej, to pa pomeni nova delovna mesta in investicije," je dejal Gruevski.

Zaev je izrazil zadovoljstvo nad doseženim dogovorom. Kot je pojasnil, bo predsednik prehodne vlade prihajal iz vrst vladajoče VRMO-DPMNE, opozicijska SDSM pa bo prispevala pet ministrov.
SDSM bo imenovala nova ministra za notranje zadeve in za delo. Stranka bo imenovala tudi namestnike ministrov za finance, za kmetijstvo, gozdove in upravljanje voda ter za informacijsko družbo in upravo, ki bodo imeli pravico veta, je še dejal Zaev.

Hahn je dogovor označil za skupen uspeh in poudaril, da bo lahko Makedonija nadaljevala približevanje evroatlantskim povezavam, o vsebini dogovora pa ni govoril. "To je odličen dan za vašo državo. Na široko bo odprl vrata evroatlantski perspektivi," je poudaril.

Makedonski predsednik Gjorge Ivanov je v nagovoru narodu izrazil upanje, da se bo politično ozračje v državi sedaj čim prej vrnilo v normalo in Makedonijo vnovič polno usmerilo v zavezanost evropskim integracijam. Izpostavil je, da Makedonijo na tem področju čakajo izzivi, ki zahtevajo enotnost, obojestransko zaupanje in sodelovanje.

Izrazil je tudi hvaležnost predstavnikom Evropske komisije in parlamenta ter veleposlanikoma EU in ZDA za njihova prizadevanja in za dejstvo, da ima Makedonija prijatelje, ki jim je mar za njeno prihodnost. Evropski svet pa je pozval, naj prepozna konstruktiven pristop makedonskih političnih voditeljev in hitro odloči o odprtju pristopnih pogajanj z EU, kar je pomemben predpogoj za nadaljevanje makedonskih evropskih integracij in demokratizacije.

Spomnimo

Makedonija je v politični krizi od parlamentarnih volitev aprila lani. Opozicijska SDSM je po parlamentarnih volitvah vladajoči VMRO-DPMNE očitala volilne poneverbe in od takrat dalje bojkotira delo parlamenta.

Ob začetku leta pa se je kriza še poglobila zaradi prisluškovalne afere. Opozicija je obtožila Gruevskega, da je vlada prisluškovala telefonskim pogovorom 20.000 ljudi, med drugim politikom in novinarjem. Prav tako so mu očitali korupcijo in prekrivanje umora. Vlada je nato obtožila Zaeva, da je vohunil in poskušal destabilizirati državo.

Makedonski politični veljaki so se tudi dogovorili, da bo do 15. septembra izvoljen posebni tožilec, ki bo vodil preiskavo prisluškovalne afere.

Vajgl in Peterle pozdravila sporazum

Evropski poslanec in poročevalec Evropskega parlamenta za Makedonijo, ki je skupaj z evropskima poslancema Richardom Howittom in Eduardom Kukanom sodeloval na pogajanjih v Skopju, Ivo Vajgl je poudaril, da je sporazum ključnega pomena za evropsko perspektivo Makedonije, saj si lahko država na ta način obeta, da bo po skoraj desetletju čakanja pred vrati EU dobila priporočilo Evropske komisije in Evropskega parlamenta za začetek pogajanj o vstopu v unijo.

Po njegovem mnenju lahko sporazum prav tako pospeši včlanitev Makedonije v zvezo Nato in odstranitev ovir, ki so v preteklih letih državi onemogočale napredek pri kandidaturi za članstvo v zavezništvu. Vajgl je še izpostavil, da je sklenitev sporazuma za rešitev krize v zadnjem času odločno podprla tudi ameriška administracija, ki vidi v ureditvi političnih razmer v Makedoniji močan prispevek k stabilizaciji celotne jugovzhodne Evrope.

Tudi evropski poslanec Lojze Peterle, ki vodi delegacijo Evropskega parlamenta za Makedonijo, je pozdravil današnji dogovor in napovedal, da bo v prihodnjem tednu obiskal Skopje. Kot je izpostavil v sporočilu, objavljenem v Bruslju, dogovor končuje mesece političnega zastoja in državo znova polno zaposluje s procesom integracije v EU. "Dogovor iz Skopja je zagotovo ohrabrujoč za evropsko perspektivo države in izkazuje njeno polno zavezo demokratičnim načelom," Peterletovo izjavo navaja makedonska tiskovna agencija MIA. Peterle je še dodal, da bo sporazum omogočil vnovičen zagon celovitega formata skupnega parlamentarnega odbora EU-Makedonija, kar bo pomemben korak naprej h krepitvi dialoga z EU.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Viggen
16. 07. 2015 03.30
+0
Moje sožalje Makedoniji - "približevanje evroatlantskim povezavam" = suženjstvo ...
Iluzionist
16. 07. 2015 15.38
-1
edino to jim lahko zagotovi stabilnost, ker imajo državljansko vojno na stand-by, so tudi država, ki je ukradla identiteto od severno-grške pokrajine makedonije, aleksander makedonski je bil grk in pleme makednoi ni nikoli živelo na ozemlju današnje fyrm, kjer živijo slovani in iliri
DXXX7
16. 07. 2015 00.21
-4
Gruevski je najvecji kriminalec v makedoniji. Vse kar se je zgodilo v kumanovu neki casa nazaj je vse bilo maslo od gruevskega vse je on placal in zreziral ubijalec! Take kot je gruevski in nasi politiki je treba v sibirijo pelat pa naj se sami znajdejo za prezivetje!
Viggen
16. 07. 2015 03.27
+2
ja itak, malo si pomešal pojme oz kdo je kdo
arafat9
15. 07. 2015 23.02
-4
Zaev je car,na oblast so nepismeni …Grujevski je največji kriminalec...
Viggen
16. 07. 2015 03.26
+1
Ne seže do kolen pravomočno obsojenemu kriminalcu prodani duši Zaevu ...
Slovenec 100%
15. 07. 2015 17.29
+2
Ker sem bil letos že 6x v Makedoniji poslovno, sem slišal toliko zakoreninjenih stvari, da je ta članek ali pa izjave politikov prava pravljica za lahko noč. Res da nihče ne želi vojn in spopadov med Albanci in Makedonci...... ampak da bi se Gruevski, ki je ukradel 9 miljard denarja takole vdal, to meni da misliti, da nekaj ni v redu in tudi ne bo v redu v tej državi.
najots
15. 07. 2015 20.58
+3
Pravi lopov v Makedoniji je komunjara Zaev in ne Gruevski!
User112003
15. 07. 2015 15.59
+3
kako mi nismo to mogl že 10let nazaj dobit, pa še zmer nimamo......
korintos23
15. 07. 2015 17.03
+3
JE-BI-GA
15. 07. 2015 17.10
+4
Mi pa na soncu brez gnara, še pitna voda ni zastonj.