Tujina

Gruevski: Prepričani smo v zmago

Skopje, 01. 06. 2008 08.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Premier Nikola Gruevski je napovedal zmago na predčasnih parlamentarnih volitvah, ki so jih zaznamovali številni incidenti.

Gruevskijeva stranka je povedala, da 38 odstotkov glasov, ki so jih prešteli do sedaj, kaže na zagotovo zmago. ''Po naših izračunih, lahko računamo na 63 od 120 sedežev v parlamentu,'' je povedal tiskovni predstavnik stranke Ilija Dimovski.

Orožje je na volitvah prepovedano.
Orožje je na volitvah prepovedano. FOTO: Reuters

Gruevskijeva takojšnja naloga, če bo zmagal, bo umiritev strasti in popraviti nastalo škodo v državi, ki se trudi prepričati EU, da je dovolj zrela in demokratična država za pogovore o vstopu v zvezo.

Ponovitev volitev

Visoki zunanjepolitični predstavnik Evropske unije Javier Solana se je zaradi številnih oboroženih incidentov, ki so zaznamovale predčasne parlamentarne volitve zavzel za ponovitev volitev na območjih, ki so jih zaznamovali incidenti.

"Solana poziva k miru in zahteva ponovitev volitev na tistih voliščih, kjer so prevladali nasilje in nered," je povedala tiskovna predstavnica visokega predstavnika EU za skupno zunanjo in varnostno politiko Cristina Gallach.

Tiskovni predstavnik makedonske vlade Ivica Bocevski je napovedal, da bodo današnje parlamentarne volitve ponovljene na 22 voliščih, ki so jih zaznamovali nasilni incidenti. Kot je dodal, rezultatov z omenjenih volišč ne bodo objavili.

Tudi vodja volilnega štaba opozicijske Demokratične unije za integracijo (DUI) Izet Mexhiti je dejal, da stranka ne priznava izidov v sedmih občinah, ki so jih zaznamovale nepravilnosti. DUI zahteva ponovitev glasovanja v občinah Tetovo, Bogovinje, Zelino, Brvenica, Jegunovce, Tearce in Saraj.

"Tolpe pripadnikov DPA, ki jih vodijo vzporedne policijske strukture, so terorizirale in motile volilni proces, grozile volilnim komisijam, pooblaščenim predstavnikom in članom DUI ter nasilno polnile volilne skrinjice," je o rivalski vladni Demokratski stranki Albancev (DPA) dejal Mexhiti.

Številni incidenti

Predčasne parlamentarne volitve v Makedoniji so zaznamovali številni incidenti. Na volišču v Kumanovu sta oborožena Albanca uničila volilne skrinjice. Po posredovanju policije so volišče zaprli.

V oboroženih incidentih med rivalskimi albanskimi skupinami ali v incidentih s policijo je bila ubita ena oseba, osem je bilo ranjenih, je povedal tiskovni predstavnik notranjega ministrstva Ivo Kotevski. Oblasti so prijele 13 ljudi vpletene v incidente, ki so se zgodili predvsem na območjih z večinskim albanskim prebivalstvom na severozahodu Makedonije.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Aleks75
02. 06. 2008 07.22
Vazn da so Makedonci priznal neodvisno Kosovo pa sami seb v skledo plunl zdej majo pa to isto doma...
GOLECAR
01. 06. 2008 22.33
Spustit Vojislava Šešelja iz Haga na zasluženo svobodo pa bodo albancii imeli demokracijo ki si jo zaslužijo!!!Peace:)
og_bobycar@hotmail.com
01. 06. 2008 17.22
sam majo hude kapce....... NOT buahahahhahaha
luka.6000000@gmail.com
01. 06. 2008 17.07
mindfucker
01. 06. 2008 16.32
ta je pa dobra:"....incident se je zgodil, ko je želel neki albanec na volišču oddati glasove za več družinskih članov.Spremljala ga je skupina več oboroženih ljudi. ...." šiptarska folklora......demokratične volitve, ni kaj!
somebody-87
01. 06. 2008 15.46
Velika Albanija je pred vrati to je dejstvo
nikola_r_87@yahoo.com
01. 06. 2008 14.06
No, škoda da ne piše eksplicitno da te "incidente" povzročajo isti ljudje, ki so leta 2001 v vojni dobili podporo EU in NATO... Zdaj pa nekako jih ne morejo kontrolirat, če vsak norec dobi orožje v roke! Zakaj pa so incidenti samo v mestih kjer so Albanci? Zakaj če policija pride, vsi skupaj streljajo na policijo, potem pa OVSE pride z obvestilo da polcija je brez razloga uporabila orozje. Kaj ces... politika lazi in iger.
muvimen
01. 06. 2008 13.57
Banda šiptarska kriminalna
SEJ BO
01. 06. 2008 13.49
MAKEDONIJA NE BO NIKOLI DRŽAVA.....
og_bobycar@hotmail.com
01. 06. 2008 11.46
A da bo Federacija Makedonija? ahahhahahahahahaha :D :D :D :D :D Ajmo Albanci še to napol pa še Neodvisna Federacija Makedonija (Z Albanci) pa še mau Črnogorskega pa Grškega ozemlja pa bo KONČNO VELIKA ALBANIJA!!! SE JE ŽE ZAČEL!!! BUhahahahaah ps: nism albanc, sam če lohka Kosovo pol lohka VSE!!!! axaxaxaxaxaxxaxaxa
maxcell
01. 06. 2008 09.47
vse prej kot pa bedarije iz uredništva 24ur
bbuta
01. 06. 2008 09.14
članek kot članek. slika pa ne spada zdraven. na fotografiji bi makedonci želeli vsekakor kaj bolj tradicionalno njihovega, kot so plakati kandidata albanske manjšine.