Tujina

Mafijski sodelavec Berlusconi

Torino, 04. 12. 2009 13.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
D.L./Reuters
Komentarji
5

Nekdanji mafijec trdi, da je italijanski premier povezan z bombnimi napadi v italijanskih mestih. Berlusconi obtožbe zanika, njegov zaveznik pa pravi: "Popolnoma miren je. Bolj kot priče se boji svoje žene."

Gaspareja Spatuzzo so takole zaščitenega privedli na pričanje.
Gaspareja Spatuzzo so takole zaščitenega privedli na pričanje. FOTO: Reuters

Na sodišču v Torinu se je ob močno poostrenih varnostnih ukrepih začelo zaslišanje nekdanjega mafijskega morilca, ki se je odločil prestopiti na drugo stran. Gaspare Spatuzza ima danes status zaščitene priče in sodeluje v procesih proti mafiji.

Vse je laž. Seveda pa je Berlusconi popolnoma miren. Bolj se boji svoje žene kot Spatuzze. Italijanski senator Marcello dell'Utri

Tokratnega Italijani spremljajo še s toliko večjim zanimanjem. Spatuzza je namreč že na preteklih, za javnost zaprtih zaslišanjih premierja Silvia Berlusconija izpostavil kot sodelavca organiziranega kriminala, tokrat pa je obtožbe ponovil. 'Il cavaliere' naj bi bil povezan z mafijskim šefom, ki je leta 1993 naročil bombne napade v Rimu, Milanu in Firencah. Z njimi naj bi poskušala mafija vršiti pritisk na oblasti. Čeprav so primere znova odprli, Berlusconi uradno še ni osumljenec.

Spatuzza je bil za pričo povabljen v procesu proti senatorju iz vrst njegove stranke, Palermčanu Marcellu Del'Utriju. Ta se je pritožil na večletno zaporno kazen zaradi sodelovanja z mafijo.

Berlusconi obtožbe o sodelovanju z organiziranim kriminalom zanika, prav tako Dell'Urlo. Oba trdita, da je Spatuzza orodje v rokah mafije, ki poskuša vreči trenutno italijansko vlado. "Kakšna atomska bomba, Spatuzza je kvečjemu petarda,“ je o glavni priči dejal senatorjev odvetnik.

Še en udarec za Berlusconija: v soboto bodo po vsej Italiji, pa tudi v nekaterih mestih zunaj njenih meja, potekali protesti proti njemu.
Še en udarec za Berlusconija: v soboto bodo po vsej Italiji, pa tudi v nekaterih mestih zunaj njenih meja, potekali protesti proti njemu. FOTO: Reuters

Bodo primeri zastarali?

V Milanu pa je znova stekel proces proti Berlusconiju zaradi korupcije. Obtožujejo ga, da je britanskemu poslovnežu plačal 400 tisoč evrov zato, da bi krivo pričal v njegovo korist. Proti njemu potekajo tudi procesi zaradi davčne utaje in poslovne goljufije, povezane z njegovo medijsko hišo Mediaset.

Berlusconi je prepričan, da ga bodo oprostili, tudi če ga ne bodo, pa namerava ostati premier. Za zdaj svoje obveznosti uporablja kot izgovore za to, da se sojenja ne udeleži, zaradi česar so obravnavo prestavili na sredino januarja. Poznavalci pa opozarjajo, da si le prizadeva, da bi primeri zastarali. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gobo
04. 12. 2009 20.26
tudi zate bo brišla urica ti berluskonič
Die einemaister
04. 12. 2009 15.04
folk logično d je on od mafije ,kako bi lahko mafija pustila pri miru u italiji enega k ma 10 miljard eurou,edina razlaga je u tem d je njihou. Pa še ena zgodba je zanjimiva eden novinar se je pred leti lotu raziskovat berlusconijovo preteklost, no ko je Silvio to izvedu tisti novinar u italiji ne dobi več zaposlitve kot novinar.
filip8112
04. 12. 2009 14.55
on ve kako se dela na tem svetu!
rok18488
04. 12. 2009 14.35
pa sej uci vejo da je on mafijaš
Uporabnik113189
04. 12. 2009 14.26
Tudi žene se mu ni treba bat, ker bo plačal toliko kot je zahtevala. Druge izbire itak nima. Če se bo slučajno "ponesrečila" bo pa zagotovo sedel, ker ga vsi samo čakajo kako se bo izvlekel iz primeža.