Tujina

FOTO in VIDEO: Avstrija uvaja nadzor na mejah, tok beguncev z juga Srbije se preusmerja proti Hrvaški

Budimpešta/Beograd, 15. 09. 2015 07.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min

Potem ko je na Madžarskem v veljavo stopila stroga zakonodaja, s katero želijo preprečiti prihod migrantov v državo, prevozniki, ki so begunce doslej iz Preševa na jugu Srbije vozili na mejo z Madžarsko, zdaj nudijo prevoz v Šid na meji s Hrvaško. Avstrija pa bo znova uvedla nadzor na mejah z Madžarsko, Italijo, Slovaško in tudi Slovenijo.

Več videovsebin
  • Iz 24U: MNZ poteza Avstrije presenetila
    02:20
    Iz 24U: MNZ poteza Avstrije presenetila
  • Iz 24UR: Po sedmih letih znova popoln nadzor
    00:52
    Iz 24UR: Po sedmih letih znova popoln nadzor
  • Iz SVETA: Madžarska zaprla mejo
    02:08
    Iz SVETA: Madžarska zaprla mejo
  • Iz SVETA: Poostren nadzor
    01:18
    Iz SVETA: Poostren nadzor
  • Iz SVETA: Razmere na Dunaju
    03:39
    Iz SVETA: Razmere na Dunaju
  • Iz SVETA: Intenzivne priprave
    00:53
    Iz SVETA: Intenzivne priprave
  • Iz SVETA: Se bodo spremenile njihove poti?
    02:04
    Iz SVETA: Se bodo spremenile njihove poti?
  • Iz SVETA: Dobra praksa
    01:44
    Iz SVETA: Dobra praksa
Slovenija intenzivno spremlja dogajanje v zvezi z begunsko krizo in je v stiku s kolegi iz Avstrije, Hrvaške in drugih držav, so se na odločitev Avstrije odzvali na slovenskem notranjem ministrstvu. Razmere ocenjujejo sproti, na podlagi teh pa bodo vladi predlagali tudi ustrezne ukrepe. Je pa predsednik sekcije za promet pri OZS Andrej Klobasa ocenil, da je odločitev Avstrije katastrofa za slovenski promet. Na mejnih prehodih napoveduje večurne čakalne vrste, velika pa bo tudi poslovna škoda.

Vlada na Dunaju je danes sporočila, da bo Avstrija opolnoči znova uvedla nadzor na mejah z Madžarsko, Italijo, Slovaško in tudi Slovenijo. V sporočilu, objavljenem na svoji spletni strani, je notranje ministrstvo zapisalo, da bo težišče mejnega nadzora sprva na meji z Madžarsko. Če bodo razmere to zahtevale, pa bodo mejni nadzor uvedli tudi na mejah z Italijo, Slovenijo in Slovaško. Zapisali so še, da je pri vsakem prehodu meje znotraj schengenskega območja - ne glede na uvedbo začasnega mejnega nadzora - potreben potovalni dokument, potni list ali osebna izkaznica. Kot so poudarili, vozniško dovoljenje ni ustrezen dokument.

Avstrijska vlada je o odločitvi o ponovni uvedbi nadzora na mejah in začasni odpravi izvajanja določil schengenskega sporazuma obvestila tudi Evropsko komisijo, ta pa je ocenila, da je odločitev po prvi oceni v skladu s schengenskimi pravili. Izpostavlja začasnost in izjemnost ukrepa ter znova poziva k čimprejšnjemu sprejetju predlogov za soočenje z begunsko krizo, vključno z načrtom za premestitev 120.000 beguncev iz Italije, Grčije in Madžarske.

Glede na pismo, ki ga je avstrijska notranja ministrica Johanna Mikl-Leitner poslala evropskemu komisarju za migracije Dimitrisu Avramopulosu, naj bi ukrepe za nadzor meje uvajali stopenjsko. Na valove migrantov in beguncev ter na aktivnosti tihotapcev z ljudmi naj bi se odzivali "fleksibilno". So pa ti ukrepi "spričo množičnega dotoka državljanov tretjih držav neizogibni, da ne pride do ogrožanja javnega reda in notranje varnosti".

Madžarska policija je ob 7. uri zjutraj zaprla promet na mejnih prehodih Röszke in Asothalom. Tam je zdaj vse prazno.
Madžarska policija je ob 7. uri zjutraj zaprla promet na mejnih prehodih Röszke in Asothalom. Tam je zdaj vse prazno. FOTO: Reuters

Na pomoč policistom prihaja vojska

Avstrijska vojska bo na obmejna območja namestila 635 vojakov, ki bodo od srede policistom pomagali pri mejnem nadzoru in nudili tudi humanitarno pomoč. Vojaki naj bi v tesnem sodelovanju s policijo med drugim prevzeli naloge prevoza ter sodelovali pri zagotavljanju reda in varnosti, je sporočilo obrambno ministrstvo.

Na Gradiščanskem bodo vojaki nameščeni na določenih mejnih prehodih, v Zgornji Avstriji na železniških postajah v Linzu in Welsu ter v Salzburgu na glavni železniški postaji. Skupno bi lahko za naloge, če bo potrebno, uporabili do 2200 vojakov.

Na Madžarskem v veljavo stopila ostrejša zakonodaja

Na Madžarskem pa je danes začela veljati ostrejša in po hitrem postopku sprejeta zakonodaja glede prestopov meje, ki za nezakonit vstop v državo predvideva do treh let zaporne kazni, medtem ko se je doslej obravnaval kot prekršek. Pet let zapora grozi tistim, ki bodo ob nezakonitem vstopu v državo povzročili materialno škodo. Določilo je namenjeno beguncem, ki bi prerezali žičnato ograjo na meji, da bi lahko vstopili iz Srbije na Madžarsko. Višajo se tudi kazni za tihotapce ljudi, ki se bodo po novem lahko za zapahi znašli za 20 let.

V pričakovanju omejitev je v zadnjih dneh število beguncev, ki so iz Srbije vstopili na Madžarsko, dosegalo rekorde. Včeraj so Madžari zabeležili 9.380 vstopov beguncev v državo.

Prvi prijeti na Madžarskem
Prvi prijeti na Madžarskem FOTO: Reuters

Aretirali že več kot 170 ljudi

Madžarski policisti so od polnoči že prijeli 174 oseb, ki so nezakonito vstopile v državo. Sodili jim bodo po novem zakonu.

Nekateri že od včeraj čakajo na vstop na Madžarsko in so popolnoma obupani. Pritiskajo na ograjo in kričijo, naj odprejo mejo. V znak protesta so novi begunci, ki so prišli na mejo, začeli gladovno stavkati. V skupini od 200 do 300 protestnikov v tranzitni coni v kraju Röszke so številni nosili table z napisom "Nič vode, nič hrane do odprtja meje". Že prej so protestniki hrano, ki so jo dobili s strani Madžarske, vrgli stran.

Begunci čakajo na vstop na Madžarsko
Begunci čakajo na vstop na Madžarsko FOTO: Reuters

Mati in otrok pred nekaj dnevi v Beogradu, ... 

... na spodnji fotografiji pa danes ponoči na srbsko-madžarski meji, tik pred polnočjo, še preden je začela veljati nova zakonodaja.

Otrok z materjo čaka na vstop na Madžarsko
Otrok z materjo čaka na vstop na Madžarsko FOTO: Reuters

Družina ni uspela pravočasno vstopiti na Madžarsko. Na spodnji fotografiji je deklica z očetom, fotografija pa je posneta danes zjutraj na srbski strani. V ozadju so vidni madžarski policisti. 

Otrok z očetom čaka na vstop na Madžarsko
Otrok z očetom čaka na vstop na Madžarsko FOTO: Reuters

Ženska, ki je objavila fotografijo matere z otrokom v beograjskem parku, je na svojem Facebook profilu zapisala, da je bil včerajšnji dan, še posebej večer, izredno naporen in poln čustev, stresa, skrbi. Ljudje so hiteli, da še pravočasno pridejo na Madžarsko, pri tem pa so jih po njenih besedah nekateri želeli izkoristiti. Še posebej je izpostavila taksiste, ki so zaračunavali visoke cene za prevoz do meje.

Zavrnili 16 prošenj za azil

Begunci lahko tudi od danes naprej na madžarsko-srbski meji zaprosijo za azil. A če begunec prihaja iz Srbije, ki velja za varno državo, in tam ni vložil prošnje za azil, bodo madžarske oblasti njegovo prošnjo zavrnile.

Število beguncev na madžarsko-avstrijski meji se je zmanjšalo. Ponoči je tako mejo prečkalo manj kot dva tisoč ljudi, je danes sporočila avstrijska policija. Večina jih je prispela na avstrijski mejni prehod Nickelsdorf na Gradiščanskem. V Makedoniji se je prav tako zmanjšalo število beguncev, ki v to državo prihajajo iz Grčije. Na železniški postaji Gevgelija jih je bil v ponedeljek okoli 2500, danes pa jih na nadaljnjo pot čaka okoli tisoč. Skupno naj bi v ponedeljek po nekaterih ocenah z vlakom, avtobusom ali v taksijih Makedonijo prečkalo okoli 4.500 migrantov.

In tako je Madžarska danes po poročanju Reutersa prejela 16 prošenj beguncev za azil, a je 30 sodnikov, ki so prišli kar na prizorišče, vse zavrnilo. Tamkajšnjii novinarji sicer pravijo, da je prošnje vložilo 48 beguncev, a so sodniki do zdaj sprejeli le 16 odločitev. Vse so zavrnili v roku ene ure. Trije begunci pa so se odločili, da se bodo pritožili. Pritožbo lahko v roku 8 dni vložijo v mestu Szeged na Madžarskem, kar pa je malce nenavadno, saj jim v državo ne dovolijo. Pri tem vsem, ki jim prošnjo zavrnejo, še izrečejo prepoved vstopa v države, ki so del schengena, in sicer za dobo enega leta.

Madžari ustavili promet na dveh mejnih prehodih s Srbijo, Srbi jih pozivajo k odprtju meja

Madžarska policija je sicer danes ob 7. uri zjutraj zaprla promet na mejnih prehodih Röszke in Asothalom. Kot je povedal predstavnik madžarskih obmejnih organov Laszlo Balazs, so se za to odločili, ker na srbski strani meje ostaja veliko število beguncev, kar madžarskim organom ne omogoča, da bi ustrezno opravljali kontrole na meji. Dodal je, da odločitev o ponovnem odprtju lahko sprejme generalni direktor madžarske policije.

Srbske oblasti pa so sporočile, da mora Madžarska odpreti mejo. "Pozivam Madžarsko, da spet odpre svoje meje za migrante, vsaj za ženske in otroke," je srbski minister za delo, zaposlovanje in socialno politiko Aleksandar Vulin dejal na mejnem prehodu Horgoš, kjer na ponovno odprtje meje čakalo okoli sto beguncev. Izjavil je tudi, da madžarska vlada ni obvestila vlade Srbije, kaj vse se bo zgodilo po današnji uvedbi ostrejše zakonodaje glede prestopov meje. "Nihče ni računal na to, da bo velik del ljudi ostal ujet na nikogaršnji zemlji," je dejal. Napovedal je še, da bodo na srbsko-madžarski meji, 200 metrov od glavnega mejnega prehoda Horgoš, "zelo hitro" odprli center za registracijo beguncev.

Madžarske oblasti so napovedale, da bodo ograjo gradile še na meji z Romunijo. Tamkajšnji zunanji minister Bogdan Aurescu je odločitev že kritiziral. Izpostavil je, da gradnja ograje med članicama EU, ki sta tudi strateški partnerici, ni v redu s političnega vidika in ni v skladu z duhom Evrope.

Tistih oseb, ki bodo vstopile na Madžarsko in se tam registrirale, nato pa jih bodo madžarske oblasti vračale v Srbijo, ne bodo sprejeli. "Mi nikogar ne bomo na silo zadrževali na našem ozemlju, prav tako pa ne bomo dovolili nobeni državi, da prisilno in brez ustrezne zakonske obravnave kogar koli vrne na naše ozemlje," je še pred tem povedal Vulin. Na vprašanje, kaj se bo potem zgodilo s temi ljudmi, je odgovoril: "To več ni naša odgovornost. Oni so na ozemlju Madžarske in od madžarske države pričakujemo, da se do njih obnaša, kot se spodobi."

Srbski zunanji minister Ivica Dačić pa je vračanje migrantov v Srbijo ocenil kot nesprejemljivo ter dodal, da države schengna Srbiji povzročajo težave. Med drugim je dejal, da Srbija ni zbirni center ter dodal, da Srbija želi biti "del rešitve, ne pa kolateralna škoda". Srbija se po njegovih besedah ne more sama boriti z migrantsko krizo, napovedal pa je tudi pogovore z Brusljem v naslednjih dneh.

Solze obupanega očeta, ki je obtičal na srbski strani pred Madžarsko.
Solze obupanega očeta, ki je obtičal na srbski strani pred Madžarsko. FOTO: Reuters

Tok beguncev z juga Srbije se preusmerja proti Hrvaški

Madžarska je poleg tega zaprla svoj zračni prostor na 20-kilometrskem pasu ob meji s Srbijo, na višini 1350 metrov. Kot so v ponedeljek sporočile madžarske oblasti, je ukrep začel veljati že 10. septembra, cilj pa je omogočiti policiji in vojski, da varno koristita zračni prostor za opravljanje svojih nalog, povezanih z upravljanjem migrantske krize.

Od danes naprej lahko vlada zaradi množičnih migracij razglasi izredne razmere za obdobje do šestih mesecev. Madžarska vlada se je danes odločila, da izredne razmere razglasi v dveh južnih pokrajinah ob meji s Srbijo.

Poznavalci ocenjujejo, da bi lahko begunci in tihotapci z ljudmi zaradi zaostrene madžarske zakonodaje poslej v Madžarsko vstopili iz Hrvaške ali Romunije ali se v celoti izognili tej državi in ubrali nove poti prek Hrvaške in Slovenije. Poleg tega naj bi se na grško-makedonski meji zbrali aktivisti, ki beguncem delijo zemljevide z alternativnimi potmi, poročajo srbski in hrvaški mediji. Zemljevid Facebook skupine "Izognite se Madžarski - migracijske novice" prikazuje pot v EU, ki prek Srbije poteka preko Hrvaške in naprej v Slovenijo.

Srbski Blic poroča, da do sprememb poti migrantov že prihaja, saj na avtobusih, ki so begunce iz Preševa doslej vozili na Madžarsko, po novem piše smer Hrvaška. Tja jih bodo vozili preko Šida. Vozniki avtobusov naj bi dobili navodila, naj ne ustavljajo avtobusov, dokler beguncev ne pripeljejo do meje s Hrvaško. Srbska policija naj bi tudi vse avtobuse, ki so bili na poti proti madžarski meji, že preusmerjala proti Hrvaški. Srbska televizija je zvečer poročala, da so v Šidu blizu meje s Hrvaško že pripravili sprejemni center za begunce.

V Sloveniji smo pripravljeni

Slovenija je po besedah pristojnih oblasti pripravljena na morebitni prihod večjega števila beguncev kot posledice zaostrene madžarske zakonodaje. Kot je pojasnil državni sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic, bi Slovenija ta teden, če bi prišlo do nenadnega prihoda večjega števila migrantov, lahko nastanila nekaj tisoč ljudi, kapacitete pa se dnevno povečujejo. Bi pa prihod zelo velikega števila ljudi hkrati predstavljal izziv, je še ocenil po ponedeljkovem sestanku pristojne operativne skupine.

Tragedije v Sredozemlju se nadaljujejo, tokrat 22 mrtvih

V mednarodnih vodah je danes potonil lesen čoln z več kot 200 begunci, ki je izplul iz turškega mesta Datca in je bil na poti proti grškemu otoku Kos. Umrlo je najmanj 22 ljudi, med njimi štirje otroci, 249 migrantov je turška obalna straža rešila. Njihova narodnost še ni znana.

V zadnjih mesecih se je dramatično povečalo število beguncev – predvsem iz Sirije, Afganistana, Pakistana in nekaterih afriških držav –, ki v upanju, da si bodo v EU ustvarili novo življenje, s čolni zapuščajo Turčijo v smeri Grčije. Nedavno je Evropo pretresla fotografija triletnega sirskega otroka, ki je utonil med poskusom njegove družine, da opravi to pot.

Kako pomagajo Slovenci?

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1