Tujina

FOTO: Madžari nočejo beguncev. Na meji s Srbijo že brnijo gradbeni stroji in gradijo drago ograjo

Budimpešta, 15. 07. 2015 11.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Gradnja štiri metre visoke in 175 km dolge ograje na meji s Srbijo se je začela, madžarska vlada pa je zanjo namenila kar 21 milijonov evrov. Bruselj je odločitev Madžarske, da bo begunski val poskušala ustaviti z ogrado, označil za neprimerno, z ukrepom pa se ne strinjajo tudi številni Madžari, ki so protestirali v Budimpešti.

V središču Budimpešte se je v torek zvečer zbralo okoli tisoč ljudi, ki so protestirali proti načrtom madžarske vlade, da na meji s Srbijo postavi ograjo, s katero bi zajezila pritok beguncev, ki na Madžarsko pridejo iz Srbije, poročajo tuje tiskovne agencije.

Vojak označuje, kje bo stala kar 4 metre visoka ograja.
Vojak označuje, kje bo stala kar 4 metre visoka ograja. FOTO: Reuters

Protest se je začel pred Baziliko svetega Štefana, demonstranti pa so med drugim nosili transparente z napisi "Tudi Jezus je bil migrant" ter "Tudi moj najboljši prijatelj je migrant". Udeleženci shoda so se nato sprehodili do zgradbe parlamenta, kjer so razrezali 15 metrov dolgo žično ograjo, simbol ograje, ki jo bodo postavili na meji s Srbijo.

Govorniki na demonstracijah so po navedbah madžarske tiskovne agencije MTI poudarjali, da vlada migrante predstavlja le kot ekonomske migrante, kar je daleč od resnice. Izpostavili so tudi, da postavitev ograje na meji ne bo rešila problema.

21 milijon evrov za štiri metre visoko ograjo

Madžarska vlada je odločitev o postavitvi ograje sprejela 17. junija, za njeno postavitev pa je namenila okrog 21 milijonov evrov. Pripravljalna dela za postavitev štiri metre visoke ograje na 175 kilometrov dolgi meji s Srbijo so začeli v ponedeljek.

Izgradnja 175 kilometrov dolge ograje naj bi stala kar 21 milijonov evrov.
Izgradnja 175 kilometrov dolge ograje naj bi stala kar 21 milijonov evrov. FOTO: Reuters

V kabinetu madžarskega premierja Viktorja Orbana trdijo, da nezakonite migracije bremenijo celotno Evropo in da iz Srbije v Madžarsko vstopi v povprečju 1000 nezakonitih migrantov na dan. Madžarske oblasti so po navedbah vlade samo letos prestregle 78.190 nezakonitih migrantov, od tega jih je 77.600 v državo vstopilo prek madžarsko-srbske meje.

Vodja parlamentarnega odbora za obrambo Lajos Kosa je za madžarsko televizijo M1 v torek zvečer dejal, da bi na Madžarsko do konca leta lahko prišlo od 140.000 do 160.000 migrantov. Dejal je še, da pot številnih migrantov organizirajo tihotapci ljudi, ki jim begunci plačajo od 3000 do 6000 dolarjev v upanju na boljše življenje v Avstriji, Nemčiji ali Skandinaviji.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1