Tujina

Macron in Merklova pripravljena na spremembe pogodb EU, če bo potrebno

Pariz, 15. 05. 2017 15.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Nemška kanclerka Angela Merkel in novi francoski predsednik Emmanuel Macron sta v Berlinu izrazila pripravljenost na spremembe pogodb EU, če bo to potrebno zaradi reforme evroobmočja. Pred odhodom v Berlin je Macron izdal tudi ime novega francoskega premierja.

Novi francoski predsednik Emmanuel Macron se je danes, dan po slovesnem prevzemu položaja, v Berlinu že sestal z nemško kanclerko Angelo Merkel. Voditelja naj bi na srečanju začrtala obrise prihodnjega sodelovanja med državama, še posebej na ravni Evropske unije, ki si je z Macronovo zmago nad desničarsko populistko Marine Le Pen precej oddahnila.

Oba sogovornika sta izrazila pripravljenost na spremembe pogodb EU, če bo to potrebno zaradi reforme evroobmočja. "Z vidika Nemčije je možno spremeniti pogodbo, če je smiselno," je dejala Merklova, Macron pa je pristavil, da glede tega vprašanja "ni tabujev". "Če lahko rečemo, čemu, za kaj, s kakšnim smislom, potem bo Nemčija pripravljena na spremembo pogodbe," je dodala Merklova.

Francoski predsednik je sicer izrazil nasprotovanje razdelitvi "starih dolgov" med državami evroobmočja, vendar je izrazil pripravljenost na delitev bodočih bremen. Macron je med predvolilno kampanjo predlagal ločen proračun za območje evra, finančnega ministra in celo parlament, za kar bi bilo potrebno spremeniti pogodbe EU.

Nemški finančni minister Wolfgang Schäuble je opozoril, da bi takšne reforme terjale spremembe pogodb, kar pa v času, ko se v Evropi širi nezadovoljstvo z evrov, "ni realistično".

"Celotni zadevi lahko damo novo dinamiko," je o prihodnosti EU dejala nemška kanclerka, ki je novega francoskega predsednika sprejela le dan po njegovi prisegi. "Nemčija bo dolgoročno le prosperirala, če bo Evropa prosperirala," je dodala.

Macron je po pogovorih z Merklovo obljubil daljnosežne reforme v Franciji. Poudaril je, da so ekonomske in socialne reforme, ki jih načrtuje, pomembne tudi za to, da se Evropa pomakne naprej. Obljubil je, da se bo njegova vlada posvetila vprašanju visoke brezposelnosti, ki ga država ni uspela rešiti zadnjih 30 let.

Francija in Nemčija se po njegovih besedah soočata s pohodom populistov, zato morata še tesneje sodelovati. Zavzel se je za zgodovinsko prenovo Evrope, da bi se lahko spopadla s porastom populizma.

Merklova je dejala, da je Nemčija pripravljena tesneje sodelovati s Francijo pri obrambni politiki in skladnejši evropski zunanji politiki, s katero bi Evropa postala vidnejša in močnejša. Evropski sili želita dati novo spodbudo sodelovanju in nov zagon francosko-nemški osi, je dodala nemška kanclerka.

Emmanuel Macron na obisku pri Angeli Merkel.
Emmanuel Macron na obisku pri Angeli Merkel. FOTO: AP

Macron je danes pred odhodom v Berlin za premierja imenoval malo znanega poslanca desne Republikanske stranke Edouarda Philippa. Z izbiro 46-letnega župana pristaniškega mesta Le Havre naj bi Macron poskušal privabiti še več poslancev desnice v svojo sredinsko stranko Naprej republika. Philippe prihaja iz zmernega krila Republikanske stranke in velja za pragmatičnega politika. Tako kot 39-letni Macron je tudi Philippe obiskoval elitno šolo za visoke javne uslužbence in kovnico bodočih voditeljev države ENA. Zunaj domačega Le Havra je malo znan, politično kariero je začel pri socialistih, nato pa prestopil h konservativcem.

Oče treh otrok Edouard Philippe je župan Le Havra od leta 2010, v parlament je bil izvoljen leta 2012. Lani je sodeloval v kampanji Alaina Juppeja za predsedniško nominacijo francoske desnice.

Imenovanje Philippa je po mnenju poznavalcev strateški korak Macrona, s katerim želi v svojo stranko privabiti čim več zmernih politikov z obeh političnih polov. Najmlajši francoski predsednik je na svojo stran že pridobil več deset poslancev Socialistične stranke, s čimer je sprožil obsežne premike v francoski politiki, ki so zamajali tla tradicionalnim strankam. Eden od Macronovih sodelavcev je Philippovo imenovanje označil za dober korak in dejal, da mu bo pomagal "zlomiti desnico".

Republikanci so se na imenovanje odzvali hladno. Iz stranke so sporočili, da obžalujejo Philippovo "individualno odločitev". So mu pa številni težkokategorniki iz stranke, med njimi župan Nice Christian Estrosi, na družbenih omrežjih zaželeli uspešno delo, kar priča, da v stranki niso enotni, kako se odzvati na Macronove poskuse preseganja delitev na leve in desne.

Skrajna desničarka Marine Le Pen, ki je po porazu na predsedniških volitvah danes znova prevzela vodenje Nacionalne fronte, je dejala, da imenovanje Philippa potrjuje, da sta stara desnica in levica enotni v politiki varčevalnih ukrepov, podrejanja Bruslju, množičnega priseljevanja.

Skrajni levičar Jean-Luc Melenchon, ki se je na predsedniških volitvah uvrstil na četrto mesto, je pozval volivce, naj Macronu ne podelijo vse oblasti. "Naj alternativa živi v naši državi," je dodal.

Novi francoski premier Edouard Philippe.
Novi francoski premier Edouard Philippe. FOTO: AP

Kmalu znana tudi imena ministrov

Že dan po imenovanju premierja naj bi bila v torek razkrita imena 15 ministrov vladne ekipe, s katero se namerava v petletnem mandatu obdati Macron. Ali bo vlada obstala, bo sicer jasno šele po parlamentarnih volitvah junija, po katerih bo znano, ali bo novi francoski predsednik razpolagal s parlamentarno večino.

Premierja v skladu s francoskim sistemom namreč resda izbere predsednik države, obenem pa mora predstavljati voljo večine v narodni skupščini. Če torej Macronu na volitvah 11. in 18. junija ne bi uspelo osvojiti večine, bi bil primoran na položaj imenovati kandidata stranke oz. skupine strank, ki bi zbrale potrebno večino.

V Franciji premier nadzoruje delo vlade, izvaja politični program predsednika države in usklajuje pobude ministrov, pri čemer mora zagotoviti, da niso v nasprotju s programom predsednika.

Ministrom ne more vsiljevati svoje volje, lahko pa zaprosi predsednika, naj določenega ministra razreši s položaja. Izjemoma lahko nadomesti predsednika pri vodenju vladnih sej. Pogosto se dogaja, da predsednik zaradi političnih koristi razreši premierja.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (84)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zaenotnost
16. 05. 2017 17.38
-1
Zdi se mi da sta prava, ki lahko za skupnost EU naredita veliko, upam, da se ne motim. Pri Macronu mi je všeč, da širi vlado izven strank to je velik +
Strelja?ko
16. 05. 2017 18.57
+4
Transformerji
16. 05. 2017 13.49
+2
Makron naj se loči in se poroči z Angelco - saj je navajen starih, važno je bogastvo in oblast, tega pa ima Angelca več kot njegova stara učiteljica!
zaenotnost
16. 05. 2017 17.36
+0
kure bedne
16. 05. 2017 13.21
+5
A niso Francozi bluzili, da hočejo ven iz EU? Tale Makaron mi deluje malce sumljivo. Takoj je letel mami Angelci.
jzkzfzmz
16. 05. 2017 15.26
+2
Če bi Le Pennova zmagala ja, ampak Macron ni zmagal na pošten način to je jasno kot beli dan.
Kollerik
16. 05. 2017 12.14
+0
spet win-win kombinacija za kapital.... mi pa smo torej pridobili nekaj časa, toda pred čem?
cecen
16. 05. 2017 09.25
+4
Kako zadnje čase ne mediji ne skoparijo z besedo "skrajno". Skrajno levo, skrajno desno, skrajna ta, skrajni on.... Na koncu bo človek dobil občutek, da živimo v svetu skrajnežev. Glede na politično delitev bi jih moralo biti vsaj 40% svetovne populacije. In glede na to,da so skrajneži, bi morali ostalih 60% že zdavnaj biti zredirani iz sveta. Torej, koliko ljudi je zgoraj omenjena "skrajna" desnica v Franciji pobila (lahko bi se naredila kakšna primerjava z zmernimi levičarji, ki so zadnje čase širom sveta zanetili par vojn)? Ali pa Hofer v Avstriji? Koliko je bilo že mrtvih? Wilders? Orban? In kaj je potemtakem naprimer SDS, NSI, ki se v veliko primerih strinja z njihovimi programi, tudi SKRAJNA desnica? In glede na vaše "raziskave" in ankete je potemtakem vsaj polovica Slovencev skrajnih desničarjev. Pa dajte malo pamet vklopiti in začnite uporabljati primernejšo retoriko, ker je to postalo že SKRAJNO NEUMNO!!!
Kollerik
16. 05. 2017 12.11
+2
....na žalost imaš samo ti in nekaj tvojih te "vrednote", kot si nekaj podobnega napisal malo nižje, vso ostali pa smo.... levičarji ( = brez vrednot) in to z mamo merklco na čelu.... torej glede neke retorika in tvojih izključujočih "vrednot" lahko najprej začneš kar pri sebi....
User1063544
16. 05. 2017 09.06
+3
Zadnja faza pred totalnim sesutjem (do ljudem prijazne) demokracije. sledi demokratično totalitarizem, kjer bo demokracija zlorabljena za postiskanje in odpravo svobode/ugodnosti ljudi. Kako EU deluje se je pokazalo z Brexitom (antipropaganda, medijski molk o prednostih za Britanski narod, sankcije...). Vsi ste pozabili da je EU: EVROPSKA EKONOMSKA UNIJA. Kaj imajo države za spreminjat v ustavah, kdo je diktira kako bo država trgovala znotraj EU, kdo diktira koliko migrantov bodo suverene države sprejemale. Ekonomska unija je samo enotni trgovinski trg in nič več in nič manj. Nikjer ne pomeni da je neka država ker se je odločila za izstop naenkrat dolžna plačati neke penale. A veste kaj imajo top Evrokrati (Angela Merkel, Emmanuel Macron, Theresa May, Nicola Sturgeon, Jena Claud Juncker...) skupnega?? NIČ OTROK. In to so ljudje ki so očitno v stiku z ljudmi in tradicionalnimi družinskimi vrednotami? Boli njih za narod, oni so nameščeni samo zato da izčrpajo evorpo in iz nje naredijo večne dolžnike. Spremembo Evropske pogodbe pa niti ne bom komentiral, ker kolikor vem, se VSE članice morajo s spremmebo strinjati, kar pa za 3 zagotovo lahko rečem da bodo bombardirale te pobude. Ali pa bodo izstopile iz EU.
cecen
16. 05. 2017 09.34
+3
Se strinjam s teboj (+). Sicer je pa danes tako, da če zagovarjaš družino in neke vrednote si skrajneži. Če si pa levičar odprte glave pa posvojiš 1M fantkov iz Azije in Afrike (npr. babica Merkel) in če jih hočeš preživeti, moraš nekje vzeti, tudi na račun neskončnega zadolževanja. In družine,ki delajo so hoćeš/ nočeš ,idealne za biti krave molznice, poplačevanje njihovih načrtov.
Kollerik
16. 05. 2017 12.08
-1
prvič slišim, da je mama merkel levičarka.... kot tudi to, da imate samo "vi" neke vrednote.... BTW, ti imaš osnovno šolo?
matej1111
16. 05. 2017 08.44
+1
Ovi res mislijo, da so od Boga poslani. Kak so srečni, da so lahko še naprej pri koritu.
Madeni
16. 05. 2017 08.39
+4
Francosko Nemški vlak je že korakal po Rusiji pa se niso naučili ničesar kljub temu da so RUSI oboje stokli ko star Amper..Nemci so PROBLEM EVROPE..tako kot ZDA sveta..
nikhrast
16. 05. 2017 15.28
+0
Madeni
16. 05. 2017 08.37
+5
Manjka samo JUNkER da bo Makarona zalizal..Ter nažehtani TUSK..
Madeni
16. 05. 2017 08.36
+3
Posvetlo se jima je..EVROPA ne funkcionira propad je samo vprašanje časa..
Strelja?ko
16. 05. 2017 11.07
+3
nise jima posvetilo. makaroni je že reku, da jih bo še uvažal. EU je propadla je že pred leti.. z Grčijo in vdorom.
nikhrast
16. 05. 2017 15.29
+1
-BZ-
16. 05. 2017 08.12
-3
očitno je EU samo še Nemčija in Francija, vsi ostali so že crknili (Grčija, Italija, Španija, Ciper, Irska) ali pa izstopili (Brexit). Tako da, čim prej ven iz te gnile Evrope. Švica, Norveška, pa tudi Švedska in Danska (non € zone) lepo funkcionirajo delno v tem sistemu.
FCL
16. 05. 2017 05.41
+11
Se je šej takoj malo podojit...zdele pa sam odpret meje pa še par mio xy ljudi uvozit a ne. Gotova je EU.
korintos23
16. 05. 2017 08.12
-2
Kaj se tako bojiš, milijon jih pride med pol milijarde ti pa noriš!
-BZ-
16. 05. 2017 08.13
-1
kaslc 1
15. 05. 2017 23.30
+0
aje prva babica kaj v skrbeh za makarona,pa to
Strelja?ko
15. 05. 2017 22.28
+14
Prototip
15. 05. 2017 22.50
+12
itak,stečajna upravitelja evrope,,angleži so še zadnji čas pobrali šila in kopita,,,
BildiTheEmperor
15. 05. 2017 22.26
+3
Neolevičarji so se tako veselili njegova zmage, pa je izbral za premierja trdega desničarja
HorstWiesel
16. 05. 2017 08.04
A sdsovci in ostali evrofili, kot je makaron, so neolevičarji?
pgdpgd
15. 05. 2017 22.19
+12
še Junker manjka...pa je trio adijo
superjezek
15. 05. 2017 22.02
+22
Tako kakor ju skrbi prihodnost njunih otrok ju skrbi prihodnost za narod europe.. Na kratko..Nimata sploh nobenih skrbi..
pizzamargerita
15. 05. 2017 23.03
+8
tocno!!! ljudje brez otrok, zal, ne bi smeli biti na glavnih funkcijah, -ker je pac dejstvo, da nimajo intetesa za dolgorocne nacrte za prihodnost.
Fifi 24
15. 05. 2017 21.58
+12
Ne en ne drugi nima otrok ..naključje?..skrb....prihodnost...?
pizzamargerita
15. 05. 2017 23.04
+10
jih imajo pa njuni gosti ahmedi zato toliko vec
halofero
15. 05. 2017 21.42
+33
sramota za evropo. izdajalca evropskega naroda.
HorstWiesel
15. 05. 2017 21.42
+8
Ma, to so neoliberalci, globalisti, NWO, k so jim avtohtoni evropejci predragi pa hočjo čim cenejšo delovno silo, da ostane več dobička, kapitala,..... v bistvu so desničarji.
Strelja?ko
15. 05. 2017 22.29
+4
niso desnakarji ne. so podzemna globalna kult politična mafija