Slovenija

Cerar v Trstu tudi o arbitraži: 'Dobil sem podporo smeri, ki jo zavzema Slovenija'

Trst, 12. 07. 2017 18.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Slovenski premier Cerar je na vrhu Zahodnega Balkana v Trstu posebej izpostavil pomen vladavine prava za regijo. Kot je pojasnil, je pri tem izpostavil tudi pomen arbitražne odločbe o meji med Slovenijo in Hrvaško, v neformalnih pogovorih pa je dobil tudi podporo smeri, ki jo zagovarja Slovenija. Za spoštovanje mednarodnih pogodb se je v Trstu zavzel tudi minister Erjavec.

V Trstu poteka četrti vrh o zahodnem Balkanu v okviru berlinskega procesa. Ta je namenjen povezljivosti - prometni, gospodarski in med ljudmi, ob ponovni potrditvi neomajne zavezanosti evropski prihodnosti regije, poudarjajo v EU.

Vrh združuje šest zahodnobalkanskih držav - Albanijo, BiH, Makedonijo, Srbijo, Črno goro in Kosovo - ter šest članic EU - Nemčijo, Francijo, Italijo, Avstrijo, Hrvaško in Slovenijo.

Poleg voditeljev zahodnobalkanske šesterice in šestih članic Unije se vrha udeležujejo tudi visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini, komisar za širitvena pogajanja Johannes Hahn in komisarka za promet Violeta Bulc. Vrha se udeležujeta tudi slovenski premier Miro Cerar in zunanji minister Karl Erjavec.

Cerar na vrhu o pomenu vladavine prava za regijo

Cerar je poudaril pomen spoštovanja arbitražne odločbe.
Cerar je poudaril pomen spoštovanja arbitražne odločbe. FOTO: AP

Premier Cerar je na vrhu posebej izpostavil pomen vladavine prava za regijo. Kot je pojasnil, je pri tem izpostavil tudi pomen arbitražne odločbe o meji med Slovenijo in Hrvaško, v neformalnih pogovorih pa je dobil tudi podporo smeri, ki jo zagovarja Slovenija.

Cerar je v izjavi medijem ob robu srečanja poudaril pomen današnje konference v luči medsebojnega povezovanja držav Zahodnega Balkana in njihovega povezovanja z EU. "Slovenija je tukaj nek pomemben most med Evropsko unijo in državami Zahodnega Balkana, saj lahko s svojim poznavanjem regije veliko pripomore in tudi dejansko pripomoremo k boljšemu razumevanju drug drugega in pri določenih vprašanjih prevzemamo tudi pobude," je dejal predsednik vlade.

Cerar je danes posebej izpostavil pomen vladavine prava za to območje. "Gre za države, ki so obremenjene s preteklostjo in z različnimi konflikti, zato je še posebej pomembno, da prav s spoštovanjem mednarodnopravnih norm in prava nasploh pokažejo, da so sposobne doseči raven, kakršno mora ves čas zagotavljati tudi Evropska unija," je bil jasen premier.

Kot je dodal, je v tem pogledu izpostavil prav pomen arbitražne odločbe med Slovenijo in Hrvaško, "ki je vzorčen primer, kako lahko na pravni način pridemo do zavezujoče odločbe, ki reši pomemben spor med državama".

Cerar je še potrdil, da sta z nemško kanclerko Angelo Merkel na kratko spregovorila tudi o arbitražni odločbi, pri čemer je Merklova ponovila stališče nemške vlade in nje osebno, da je treba odločbo spoštovati.

Cerar je poudaril tudi pomen spoštovanja omenjene odločbe in njene implementacije, ob tem pa ocenil, da so bile njegove besede dobro sprejete.

"V neformalnih pogovorih sem dobil podporo smeri, ki jo zavzema Slovenija, to je smeri spoštovanja arbitražne odločbe, spoštovanja mednarodnega prava in vladavine prava," je povedal ter dodal, da je dobil tudi podporo za smer implementacije odločbe: "O tem sicer nismo razpravljali na formalnem delu, ampak to je, jaz mislim, edina pot in to razumejo tudi državniki, politiki najvišjega ranga."

Po Cerarjevih besedah bo tako celoten proces, ki je v teku, vključno z današnjim srečanjem s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem, "pripeljal do rezultata, da bomo na koncu vsi ozavestili pomen implementacije arbitražne odločbe".

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Erjavec v Trstu za spoštovanje mednarodnih pogodb

Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec je na današnjem vrhu Zahodnega Balkana v Trstu opozoril, da je situacija na Zahodnem Balkanu še vedno nestabilna, kar bo po njegovi oceni težko izboljšati brez vsestranskega spoštovanja mednarodnih pogodb in vladavine prava. O tem je med drugim govoril z britanskim zunanjim ministrom Borisom Johnsonom.

Kot je v izjavi za medije ob zaključku uradnega dela vrha povedal Erjavec, je tako v pogovoru z Johnsonom kot evropskim komisarjem za širitvena pogajanja Johannesom Hahnom izrazil prepričanje, da mora biti na bruseljski agendi ves čas tudi situacija na Zahodnem Balkanu.

"Ta ni preprosta, je zapletena. Gre tudi za vprašanje stabilnosti, stabilnost EU pa je odvisna tudi od stabilnosti Zahodnega Balkana," je poudaril. Pri tem se je navezal na problematiko migracij, kjer sta po Erjavčevem prepričanju potrebni enotna politika in zagotovitev varovanja zunanjih meja EU.

Poseben poudarek je namenil spoštovanju mednarodnih pogodb in odločb arbitražnih sodišč ter vladavine prava. Brez tega regija po njegovih besedah nima perspektive, da bi lahko bila del EU.

Johnson glede spoštovanja arbitraže naklonjen Sloveniji

Izpostavil je tudi arbitražno razsodbo o meji med Slovenijo in Hrvaško, o čemer sta govorila tudi z Johnsonom. Ta je po Erjavčevih besedah izrazil razumevanje pomena spoštovanja mednarodnega prava in slovenskega stališča, da je treba odločbo arbitražnega sodišča spoštovati.

Erjavec ga je opozoril, da je vprašanje meja eden ključnih izzivov pri stabilizaciji Zahodnega Balkana. "Vemo, da v okviru nekdanje Jugoslavije meje niso bile definirane in da praktično znotraj Zahodnega Balkana ne glede na to, da imamo nove države, ostaja vrsta odprtih mejnih vprašanj. Po 26 letih ta vprašanja še vedno niso rešena," je poudaril.

Tako ta kot tudi druga bilateralna vprašanja se po Erjavčevih ocenah sicer rešujejo prepočasi, zato bi morali okrepiti prizadevanja in vsestranski dialog.

Počivalšek napovedal okrepitev gospodarskega sodelovanja

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je ob robu vrha zahodnega Balkana v Trstu poudaril, kako pomembno je za Slovenijo, ki je kulturno in zgodovinsko povezana s tem prostorom, sodelovanje v tovrstnih procesih. Minister verjame, da bo Slovenija gospodarsko sodelovanje z regijo še okrepila.

Na vrhu berlinskega procesa v Trstu so se udeleženci zavzeli za nadaljnje približevanje šestih držav Zahodnega Balkana Evropski uniji. Prihodnost teh držav je v EU, so zapisali v sklepni izjavi vrha. Cilj je, da se tradicionalne konflikte med šestimi državami reši s poglobljenim gospodarskim sodelovanjem.

Počivalšek je gospodarskim ministrom, sodelujočim na današnjem vrhu, med drugim predstavil projekt slovenskih podjetij s področja elektromobilnosti na Balkanu, sicer pa so govorili tudi o možnostih boljše povezanosti prek izboljšanja infrastrukture na vseh področjih. "Brez infrastrukture namreč ni gospodarske rasti in ni blaginje. Tega se vsi zavedamo," je dodal minister.

Kot je ugotavljal, se stvari tudi na tem področju počasi vendarle premikajo. "Za Slovenijo, ki je kulturno in zgodovinsko povezana s tem prostorom, je pomembno, da sodelujemo v teh razvojnih procesih," je poudaril Počivalšek.

Slovenija je s svoje strani že oz. še bo sofinancirala dva razvojna sklada v skupni vrednosti milijona evrov, sicer pa minister verjame, da bo naša država gospodarsko sodelovanje z zahodnobalkansko regijo še okrepila. Kot je opozoril, gre nenazadnje za drugega največjega gospodarskega partnerja za Evropsko unijo, pri čemer pa imamo še velike rezerve.

Nemčija in Francija Italiji ponudili pomoč

Macron in Merklova sta Italiji obljubila pomoč.
Macron in Merklova sta Italiji obljubila pomoč. FOTO: AP

Nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Emmanuel Macron sta danes Italiji obljubila pomoč pri soočanju z velikim številom migrantov, ki prihajajo prek Sredozemskega morja. Italija, v katero je letos prek Sredozemskega morja prišlo že več kot 84.000 prosilcev za azil, je sicer v zadnjem času večkrat pozvala k pomoči.

"Podpiramo in želimo podpirati Italijo," je po srečanju z Macronom in italijanskim premierjem Paolom Gentilonijem v Trstu povedala nemška kanclerka. Pohvalila je tudi "fantastične" napore Italije pri sprejemanju migrantov. Pozvala je k skupnemu ukrepanju Evropske unije proti tihotapcem ljudi, stabilizaciji Libije in spodbuditvi gospodarske rasti v državah izvora.

V Trstu so zaradi vrha poostreni varnostni ukrepi. Okrog osrednjega trga so vzpostavili za javnost zaprto varovano območje. Varnostne sile v mestu imajo pomoč iz zraka in morja.

Sporočilo francoskega predsednika je bilo podobno, vendar pa je opozoril na razliko med ljudmi, ki upravičeno prosijo za azil, kot so denimo begunci iz Sirije, in ekonomskimi migranti. Francija bo po njegovih besedah storila več za sprejemanje beguncev, "ne more pa sprejeti žensk in moških, ki v naše države pridejo iz ekonomskih razlogov".

Voditelji Italije, Nemčije in Francije so se srečali v Trstu pred vrhom o Zahodnem Balkanu v okviru berlinskega procesa, ki se ga udeležujejo visoki predstavniki šestih zahodnobalkanskih držav in šestih članic EU, med njimi tudi Slovenije.

Italija sicer že dlje časa poziva evropske države, naj storijo več pri delitvi bremen glede sprejemanja migrantov, ki prek Sredozemskega morja prispejo v Evropo. Po podatkih Mednarodne organizacije za migracije je od več kot 100.000 prosilcev za azil, ki so prišli po tej poti v Evropo, 84 odstotkov prišlo v Italijo. Rim je tako celo zagrozil z zavračanjem tujih ladij z rešenimi migranti.

Evropska agencija za zunanje meje Frontex in države članice EU, ki sodelujejo v reševalni operaciji Triton, so medtem danes sporočile, da bodo operacijo nekoliko prilagodile v korist Italije.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (115)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Transformerji
13. 07. 2017 13.28
+0
Prvič - vladavino PRAVA je tudi Cerar takoj, ko je bil izvoljen, pozabil. Drugič: v neformalnih pogovorih je dobil podporo, nič ne piše, kdo so tisti, ki nudijo podporo. Čisto mogoče so mu samo tako rekli, v resnici pa mislili-pa kaj nas briga!!!
BUONcaffee
13. 07. 2017 12.33
+0
Cezar prodaja meglo na ponte rosso.
dipe
13. 07. 2017 12.24
+0
Mi bova, Hrvati morata,,a ta tajtika še rata.
korintos23
13. 07. 2017 14.08
+0
Tomvojo
13. 07. 2017 11.53
+2
Cezar govori o vladavini prava imamo pa najbolj skorumpirano sodstvo.
BUONcaffee
13. 07. 2017 12.33
+1
Karantanija
13. 07. 2017 11.29
+0
Kaj nam pomagajo razne podpore, če so Hrvati trmasti!
korintos23
13. 07. 2017 10.25
+1
Eni bedaki še zmeraj trdijo da je bila Istra in Trst od veke vekov slovenska.
NašDONALDO
13. 07. 2017 10.56
-1
Nightyfly
13. 07. 2017 09.37
+1
appollyon 12.07.2017 22:04:58 5 14 9 Žalostno je to da slovencev ne vodijo naši slovenci ampak srbini in izdajalci! tako kot si sam omenil, ker ni tam naših. Lej tej vaši so dali že trst istro in še marsikaj kar ni bilo niti njihovo, da bi imeli sploh pravico dati!***********************zbudite se .Ste se vedno v Argentini ? Zamudil ste osamosvojitev , odcepitev ,karkoli .Slovenija je postala drzava ,last Slovencev ,slovenskega naroda .Tisocletni sen se je izpolnil .In vi ter vasi kamerati ,ste vse to v Argentini prespali ? Niste bili v prvih linijah ?Skoda . Slovenijo vodijo Slovenci . Je za vas Korl Srb ? Zakaj mu ne poveste to v obraz , pa vas bo po zobeh ,,,hahahah ! Upraviceno . Vi nimate pravice ocitati drugim s kom se druzijo , ce pa se je del Slovenioje med vojno druzi s tujci ,pa poglejte kaj je ratal ven , a neda ? Ce pa ze ocitate Trst in Gorico ,kje ste bili , da bi ju branili ? Pili mojito ali mate caj v Argentini ?
BUONcaffee
13. 07. 2017 09.35
-1
Cesar osvaja Trst. Trst je naš!
Nightyfly
13. 07. 2017 09.30
+4
hrvati so zdaj zelo skrivnostni , tja do konca septembra -ali se prej ,dokler traja sezona turistov , in spet masovno vracanje Slovencev domov .Potem se bo zacelo pa iskriti .Kot vsako leto . In potem pride 29. Dec . ko bo morala hrvtska zaceti spostovati mednarodno pravo , ali pa bo tudi v mojih oceh postala ...eh , no ja , ne bom napisal zelo grde besede . (vsaj)Nekulturna in nepostena pa lahko napisem a ne !?
Cukercek Sladki
13. 07. 2017 09.01
+2
Ne razumem pa upam, da mi kdo to razloži? Zakaj moramo lobirati za nekaj kar je bilo že odločeno?... Meja je določena in pika... Kje je sedaj problem zakaj moramo hoditi od vrat do vrat in prositi za pomoč pri implementaciji meje... ? Dozdeva se mi, da niti EU funkcionarji ne misljo resno pri stališčih ki so jih sami narekovali.... Ne to ni banana republika to ke banana unija...
Nightyfly
13. 07. 2017 09.25
+0
Se kar strinjam z vami . Tudi sam sem v dvomih ali je to prav , da Slovenija delegacija to pocne . Po drugi strani je vse mozno , da je to dandanes nujno potrebno kljub vsem napisanim zakonom , usmeritvam , ustavam , nacelom in kdo bi se vedel . Tudi UE je samo skupek 27 drzav s prav toliko krampi ,ki kopljejo in vlecejo vsak na svojo stran . Mogoce je pa ta UE res balkan v malem ,kjer se je treba prerivati in mesariti kolkor se le da . Jaz cakam samo konec tega 6 mesecnega obdobja , da vidim odgovor Evropske Unije ,ki je bila promoteur te arbitr. sodbe , torej je tudi patron uresnicitve te sodbe . Ce je UE verodostojna ,bo od clanice rhvske zahtevala izpolnitev vseh zahtev iz sodbe .Pika .
puspan
13. 07. 2017 08.43
-7
V tem političnem cirkusu, ki ga ta trenutek imamo, je po moje Cerar z njegovo ekipo še vedno najboljša alternativa od vseh, ki jih imamo na raspolago. Škoda, da mu največjo škodo od vseh povzroča največji klovn, kar jih je Slovenija doslej premogla. Če ne bo kakšnega korenitega zasuka, bom na vsak način tokrat volil Cerarja, kljub vsem slabostim, ki jih ima pač vsak smrtnik v sebi. Upajmo, da Kohlna po naslednjih volitvah volilci spravijo v kakšen dober star sef, ga zaklenejo vanj, ključ pa odvržejo v sredino piranskega zaliva.
Nightyfly
13. 07. 2017 08.55
-6
Se kar strinjam .Kolikor vidim in sem seznanjen o delovanju te vlade ,ji gre kar dobro , s tem da popravlja oz. nosi s seboj tudi bremena bivse krize in podobno . Glede zunan. ministra imate verjetno kar prav , ceprav ne poznam njegovega dela , je pa tudi po moje vsaj navzven neprofesionalen ,ker s svojimi izjavami ogroza narejeno delo in napredek vlade . Na tem mestu mora biti clovek ,ki je v izjavah zelo zelo previden in prefinjen . Dobro opravljeno delo zunan. ministrstva je ze vec kot pol zmage na splosno . Svet mora dobiti vtis ,da je bila Slovenija prikrajsana , ne pa da se prav ta zdaj otrosko in uzaljeno spravlja na rtvate za en bon-bon.
Prototip
13. 07. 2017 08.39
+1
Nekaj podobnega vidiš v vrtcu,ko en mulc drugemu vzame igračko,potem je pa arbitraža z vzgojiteljico na čelu,,,kje,kaj,zakaj,kako,,,,,mami,,mami,,mami,,,reši me,,
NašDONALDO
13. 07. 2017 08.17
+0
Cmerar se podal je v Trst, ko v riti se je znasel prst.
NašDONALDO
13. 07. 2017 10.36
-1
Ti ga bos lahko obliznil, ce bos se naprej pridno mahal z repkom.
NašDONALDO
13. 07. 2017 10.52
-1
rolex17
13. 07. 2017 08.15
+0
hahaaaa...čimprej volitve...pravi hlapci...hrvate takoj blokirat in zapreti meje..drugače nas ne bodo jemali resno..problem je ker potem obogi slovenčki ne bodo morali na hrvaško morje..pravi kekci...
NašDONALDO
13. 07. 2017 08.33
-3
Hlapci bi spet izvolili kucanovo lutko. Ko drevo tako zboli in je tako polno parazitov kot je slovenija ne pomaga nic drugega kot posekati drevo in na njegovo mesto posaditi drugo, novo drevo.
korintos23
13. 07. 2017 10.24
+1
Samo vsako teslo pa tudi ne more drevesa posaditi.
NašDONALDO
13. 07. 2017 10.54
-2
Lahko se pa oglasa z neumesnimi pripombami in potem brise svoje abotne pripombe
CtrlDelete
13. 07. 2017 08.04
+1
Cerar je Cesar.
Nightyfly
13. 07. 2017 09.31
+1
genir
12. 07. 2017 22.25
+15
Na sliki se vidi, Merklova z rokami ,pa kaj bi ti rad,mali?
CtrlDelete
13. 07. 2017 08.05
+0
Uporabnik113089
12. 07. 2017 22.25
+11
Hahaha! Ta je pa zmagovalna: " Za spoštovanje mednarodnih pogodb se je v Trstu zavzel tudi minister Erjavec." Ta se je zavzemal tudi za spoštovanje "obstoja" pralnega stroja na skupnem hodniku, pa je kot pravnik "špecijalist" pogorel na sodniji proti nekdanji smučarki, sicer športni novinarki brez poklica. Ko je Merklova slišala za hude Korlnove "reference" se je strinjala da je južni del Nemčije do Freisinga kar slovenski.... Cerarjevi so šli do konca in naprej....
krmeki
12. 07. 2017 22.29
+4
Erjavec je v sporu proti Špelci uspel. Je priznala, da je njegov prostor. Ne vem kdo ti je opral možgane?
krmeki
12. 07. 2017 22.31
+10
Sicer pa kaj ima to veze s člankom, razen da kaže tvojo nezadovoljstvo nad življenjem?
krtofl
12. 07. 2017 22.33
+0
čuj...kaj jemlješ da imaš tako bujni domišljijski svet...
Uporabnik113089
12. 07. 2017 22.42
+6
Dežurna omejenca za stike z mediji stranke javnega sektorja. Zgolj za vašo informacijo o zmagi vašega klovnčka: "Nekdanja smučarka Špela Pretnar je zmagala v sporu s predsednikom Demokratične stranke upokojencev in zunanjim ministrom Karlom Erjavcem. Erjavec mora umakniti pralni stroj in omaro iz predprostora, ki ga deli skupaj s Pretnarjevo, je razsodilo Višje sodišče v Ljubljani. O razsodbi višjega sodišča v tožbi 42-letne Pretnarjeve proti 55-letnemu ministru Erjavcu je v današnji izdaji poročal Dnevnik. Pretnarjeva je za časnik povedala, da mora Erjavec pralni stroj in omaro po sklepu sodnikov višjega sodišča umakniti v osmih dneh, zoper takšno odločitev pa ni več nobene pritožbe."
krmeki
13. 07. 2017 09.23
+9
Zmagala je v posestni pravdi kjer se ne ugotavlja lastnina (če ti nekdo npr ukrade kakšno stvar in potem ti to vzameš nazaj, te tat lahko toži in zmaga ker se v tej pravdi ugotavlja samo kdo je imel nazadnje posest - neumnost vem, ampak tako je) . On je potem vložil lastninsko tožbo in v tej pravdi je Špelca priznala, da je hodnik njegov in torej ona hodi čez njegovo. Ta sodba pa prevlada nad prejšnjo, ki velja le začasno, dokler se ne ugotovi kdo je lastnik. To so dobro preverjene informacije (pozanimaj se tudi pri kakšnem pravniku), če pa raje verjameš slovenskim medijem pa srečno.
ninistrahu
12. 07. 2017 22.14
+8
Dobil ja :) Naročilo za uvoz novih državljanov na naš račun.
Miro Schemua
12. 07. 2017 22.08
+3
Še tisto bo za-sra-l,kar še ni.
appollyon
12. 07. 2017 22.03
+11
Laže kot pes teče, ni dobil podpore, in ne trdinov vrh je bil zmerom in vedno bo na dolenjskem. In tudi piranski zaliv s savudrujo je naš! To kar se je on menil so se komunisti domenili že takrat ko so dali trst.