Tujina

Lux leaks2: Slamnate banke in slamnata podjetja imela tudi Disney in Koch

Washington, 10. 12. 2014 11.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
M.R./U.Z./STA
Komentarji
15

Ne le PriceWaterhouseCoopers, tudi ostale tri članice velikega četverca so svojim strankam svetovale, naj se plačilu višjih davkov izognejo prek poslovanja v Luksemburgu. Med podjetji, ki sta tako poslovala, sta tudi ameriška velikana Disney in Koch, ki imata v majhni evropski državici več podjetji s skoraj nobenim zaposlenim.

Mednarodni konzorcij preiskovalnih novinarjev (ICIJ) je pridobil dokumente še treh velikih računovodskih, revizijskih in svetovalnih družb, ki so uporabljale enake metode kot družba družba PricewaterhouseCoopers pri skrivnih davčnih dogovorih v Luksemburgu.

Gre za družbe Ernst&Young, KMPG in Delloite, ki skupaj z PricewaterhouseCoopers predstavljajo "velike štiri" revizijske in svetovalne družbe na svetu. V dokumentih je zapisano, da so skrivne davčne dogovore uporabljale tudi družbe, kot so Walt Disney, Koch Industries, Skype, Black&Decker, eBay, Telecom Italia in še 30 drugih.

Samo Walt Disney je med leti 2009 in 2013 prek Luksemburga plačal manj kot en odstotek davkov, v ZDA pa bi bil dobiček obdavčen po več kot 30-odstotni obrestni meri. Tudi podjetja ameriških milijarderjev Charlesa in Davida Kocha so med leti 2010 in 2013 v Luksemburgu plačala največ 4,15 odstotka davkov.

Mickey in Mini miška
Mickey in Mini miška FOTO: Reuters

Juncker: To ni naključje

Ti dokumenti zajemajo obdobje med 2003 in 2011, ko je oblasti v Luksemburgu vodil sedanji predsednik Evropske komisije Jean Claude Juncker. Ta je sprva zatrjeval, da so davčna pravila Luksemburga legitimna, kasneje pa je priznal, da niso vedno v skladu z fiskalno poštenostjo in bi lahko kršila etične in moralne standarde.

Juncker je danes znova zagotovil, da si bo prizadeval za zatrtje izogibanja plačevanju davkov. "To ni naključje. Prvi val je prišel, ko sem začel, drugi pa je sprožen, ko prisegam pred sodiščem, kar je zame pomemben dogodek," je dejal ob prihodu na Sodišče EU v Luxembourgu. "Evropskemu parlamentu sem (prejšnji mesec) povedal, da je za davčno harmonizacijo absolutno nujna koordinacija in približevanje davčnih politik. In to bom storil," je dejal Juncker, ki zagotavlja, da ni bil osebno vpleten v dogovore z velikimi korporacijami.

Sicer pa nobena od "štirih velikih" družb za ICIJ ni želela odgovoriti na vprašanja o davčnih dogovorih, so pa vsa zatrjevala, da od svojih zaposlenih zahtevajo, da delajo v skladu zakonodajo in se vedejo etično.

"Profesionalci pri Ernst&Young klientom ponujajo neodvisno davčno svetovanje, ki je skladno z državno in mednarodno zakonodajo," je povedal predstavnik družbe Will Brewster. Dodal je, da to velja tudi za območja, na katerih klienti poslujejo.

Disnyjeve podružnice v Luksemburgu vodi le en človek

Prav Ernst&Young med drugim svetuje tudi družbi Disney, ki ima v Luksemburgu registriranih pet podružnic. Samo tri med njimi so od januarja 2009 pa do septembra 2013 zabeležile za 2,8 milijarde evrov dobička, pa čeprav imajo vse skupaj le enega zaposlenega človeka. Vseh pet luksemburških podružnic je registriranih v stanovanjski stavbi. Ko je na naslov prišel eden od novinarjev konzorcija, pa mu je odprl moški, ki se je predstavil kot direktor petih družb in dejal: "Zdaj lahko vidite, da smo tu res prisotni. Tu je vsebina". Pojasnil je še, da je belgijski državljan, svojega imena pa ni izdal.

Je pa povedal, da stanovanje v pritličju uporabljajo kot pisarno, večje potrebe po osebju pa nimajo. Dejal je še, da lahko ena oseba s primernimi izkušnjami brez težav skrbi za vseh pet podjetij, vsi računovodski in vrhovni sestanki pa potekajo v Luksemburgu.

Ameriški poslovnež David Koch
Ameriški poslovnež David Koch FOTO: Reuters

Banka, ki nima stroškov zaposlenih

Ernst&Young je svetoval tudi družbi Koch. Septembra 2008 je bil začet načrt prestrukturiranja. Hčerinske družbe Inviste (Kochove podružnice v Luksemburgu) so si naprej in nazaj pošiljale na stotine milijone evrov, jih spreminjale v delnice in dolgove ter občasno likvidirale podjetja. Opisan je tudi primer, ko naj bi 736 milijonov dolarjev vredno posojilo, krožilo med povezanimi podjetji in na koncu pristalo pri podjetju, ki je registrirano v ZDA. Dolg je bil odpisan saj je bilo na koncu to podjetje hkrati posojilodajalec in posojilojemalec.

V namen izogibanju plačila davkov je bila v Luksemburgu ustanovljena notranja banka Arteva Europe. Ta je ustanovila še švicarsko podružnico, ki je verjetno izkoriščala nizko obdavčitev v Švici, v Luksemburgu pa so se strinjali, da bodo švicarsko podjetje obravnavali ločeno.

Od 2010 do 2013 je podjetje za 269 milijonov dobička plačalo 6,4 milijona dolarjev davkov, kar pomeni, da je bila davčna stopnja okoli 4,15-odstotna. Arteva sicer v letnih poročilih ne navaja nobenih stroškov zaposlenih.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
10. 12. 2014 22.52
. in kaj zdej?? bo MNOGIM NAŠIM ODPUŠČENO zdej, ko se vidi, da so Lopovi v Večini..) al so NAŠI Lepši in Nedolžnejši; morda celo DobroVerno Zapeljani
gordo
10. 12. 2014 22.50
+3
gnuji si mi že vse skupaj.pohlep.nima meje.
Jarej
10. 12. 2014 21.46
+3
Je pa lahko tudi tako napeljano, nemočnim in majhnim strukturne spremembe, z nakupi dobrih podjetij oropati in onemogočiti še zadnji vir davkov. Bogati, ki imajo pa že tako vsega preveč, pa dopustiti, da z nizkimi procenti obdavčitve poberejo revnim vse. Kanibalizem brez primere, ne pa neoliberalizem. Za nagrado pa posameznikom pozicije v Bruslju. Za te mogočneže verjetno ne obstaja kakšna protikorupcijska ustanova. In takšni ljudožerci solijo pamet Evopejcem. Ovce smo, žal.
nikhrast
10. 12. 2014 16.39
-3
Bodite realni, države se nikoli ne bodo zmenile da bi imeli enako davčno zakonodajo. Saj vsi gledamo na "tax loopjoles" ko izpolnjujemo davčno polo. Pa davki na nepremičnine tudi niso isti v vsaki občini ali državi, pa saj se lahko preseliš tja kjer so nižji. Je fer da davki na nepremičnine niso isti vsepovsod?
flojdi
10. 12. 2014 22.55
+1
.ne ni prav. povsod za vse bi moralo biti za vse enako. Žal odločajo Golaznežo.
flojdi
10. 12. 2014 22.56
nikhrast
10. 12. 2014 23.33
BioBenz
10. 12. 2014 13.49
+3
hahahaha....in države naj se trudijo ustvarjat pogoje za podjetja, ko pa bodo vedno naredili tako da se izognejo plačilu davka....vsak davek je za njih preveč čeprav s pridom izkoriščajo infrastrukturo in potrošnike države gostiteljice....in mi naj znižamo davke za podjetja da bodo ta hodila k nam...napaka vedno bodo tam kjer so davki najnižji...naj vstopimo v to tekmo do dna??
firewall
10. 12. 2014 13.47
-1
Sami levičarji hehe. Koch zagovarja popolnoma neoliberalno ureditev brez družbene oz. državne lastnine. Vse privatizirat od šol pošt bolnic cest naravnih virov itd...in seveda brez vsakih socialnih transferjev in pomoči. Potem pa kdor lahko plača naj si privošči kdor pa ne pa je breme sistemu in ga je potrebno izločiti.
firewall
10. 12. 2014 13.47
+1
Sami levičarji hehe. Koch zagovarja popolnoma neoliberalno ureditev brez družbene oz. državne lastnine. Vse privatizirat od šol pošt bolnic cest naravnih virov itd...in seveda brez vsakih socialnih transferjev in pomoči. Potem pa kdor lahko plača naj si privošči kdor pa ne pa je breme sistemu in ga je potrebno izločiti.
flamengo
10. 12. 2014 12.48
+1
To je članek ki bi zmanjšal gnusobo križaničevega in mramorjevega nalaganja davkoplačevalskega denarja v te banke.
me987
10. 12. 2014 12.42
+12
poti nazaj v dobro ni več.. samo še preko vojne ali pa naravne katastrofe, ki bi za 1 leto prekinila vse, od proizvodnje do prodaje vsega na svetu.
buhibatina
10. 12. 2014 12.47
+12
Sem hotel napisati svoj komentar. Ampak se s tem popolnoma strinjam. Potreben je "reset"! Ampak to mora priti od ljudi, od nas. Seveda vedo, da tega ne bo in zato se lahko igrajo dalje. Kradejo revnim, da dajejo bogatim. Ker podn od ljudi. Sram me je, tako kot že večkrat!
rkl
10. 12. 2014 14.24
+4
tronkodak
10. 12. 2014 12.41
+17
In če bi vsi lepopravilno pplačevali svoje davke, tako kot jih moramo državljani sploh ne bi imeli finančnih kriz. Bankirji in vse finančne inštitucije delujejo podobno kot mafija. sčasoma ugotoviš, da ni bistvene razlike. Vsi samo kradejo ljudem denar, odgovarja nihče, zgodbe so čez čas pozabljene. Ljudje pa pač plačujemo ceno za pohlep nekaj ljudi. Na koncu imamo vsi enako rit, vsi enako serjemo, več kot lahko poješ in popiješ ne gre. Seveda pa mora biti razlika, kajti oni lahko jedo z zlato žlico, ti pa jej ostanke, ki ti jih namenijo. Seveda za potrebe ustvarijo strah in paniko, ker potem ljudje še lažje dajo denar od sebe. Nihče pa se ne potrudi in res dela v korist ljudi. Če ljudje ne bi bili prisiljeni imeti računov, ker so tako sistemi ugotovili, da lažje nadzirajo tok denarja, bi bankirji in finančne inštitucije tenko piskale. Pač čas je, za spremembe.