Tujina

Luksuzna križarka s 1.900 potniki se je za deset dni spremenila v ladjo duhov

Sydney, 10. 08. 2017 08.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Luksuzna križarka je med potovanjem okoli sveta za deset dni postala ladja duhov, čeprav je bilo na njej 1.900 potnikov. Kapitan je namreč iz previdnosti ukazal, da na ladji od mraka do zore odpovedo vse zabave, potniki se niso smeli zadrževati na balkonih ali krovu ladje, v svojih sobah pa so morali spustiti rolete in zagrniti zavese. Vse to pa zato, da bi se izgonili morebitnim napadom piratov.

Potniki so se morali po sončnem zahodu zadrževati v notranjosti ladje, zapreti balkone, zagrniti zavese ...
Potniki so se morali po sončnem zahodu zadrževati v notranjosti ladje, zapreti balkone, zagrniti zavese ... FOTO: iStock

Luksuzna križarka The Sea Princess je na svojem 104-dnevnem potovanju okoli sveta za deset dni postala ladja duhov. Kapitan je namreč svojim 1.900 potnikom dejal, da bo od mraka do zore na ladji vladala tišina in tema. Odpovedali so vse zabave na krovu, zunanji lokali so ob mraku prenehali obratovati, prav tako bazeni, odpovedali so vse kino projekcije na krovu. Potniki pa so morali ob sončnem zahodu v svojih kabinah spustiti rolete in zagrniti zavese. Zatemnili so tudi ladijske luči, da ne bi pritegnili pozornosti. 

Za takšen ukrep se je kapitan ladje, ki je izplula iz Sydneyja in je bila na prvem delu potovanja, odločil, ko so pluli čez Indijski ocean, Arabsko morje, Adenski zaliv in Sueški kanal. Na tem območju namreč ladjam grozijo napadi piratov. Vsi potniki so se prav tako morali udeležiti vaj v primeru napada piratov, ob alarmu so morali v svoje kabine, osebje pa je hodilo od kabine do kabine in štelo potnike.

Čeprav ni bilo neposredne grožnje, so se na ladji pripravljali, kot da se bi napad lahko zgodil vsak čas.
Čeprav ni bilo neposredne grožnje, so se na ladji pripravljali, kot da se bi napad lahko zgodil vsak čas. FOTO: iStock

Kapitan Gennaro Arma se je potnikom opravičil za nevšečnosti, vendar je poudaril, da je piratska grožnja zelo resna in da morajo biti na ladji pripravljeni tudi za takšen scenarij. 

Potniki so dobili natančna navodila, kako ravnati v primeru, da bi ladjo res napadli pirati. Tistim, ki so bili v zunanjih kabinah, so naročili, da zaklenejo balkonska vrata, zapustijo kabino in zaklenejo vhodna vrata, nato pa poiščejo zavetišče v notranjosti ladje. S tem bi morebitnim piratom vsaj za nekaj časa preprečili, da bi prišli v notranjost ladje. V potniških kabinah so vrteli dokumentarni film o piratih.

Kapitan je sicer potnike pomiril, da je ladja dovolj hitra, da bi lahko prehitela manjše piratske ladje, iz previdnosti pa so na ladji vzpostavili 24-urno stražo. V pripravljenosti so bile tudi gasilske cevi, s katerimi bi škropili morebitne napadalce, ki bi se skušali povzpeti na ladjo. 

Operater križarke, Princess Cruises, je sporočil, da so bili ti ukrepi sprejeti iz previdnostnih razlogov in da ni šlo za neposredno grožnjo. Podobno ravnajo tudi druge mednarodne ladje, ki potujejo skozi omenjeno območje. 

Največja nevarnost ob obali Somalije

Čeprav se v zadnjem času morda o piratih ne govori veliko, pa ti še vedno ostajajo ena največjih groženj pomorščakov. Najbolj nevarno območje, kjer naj bi bila grožnja s pirati največja, je v bližini obale Somalije. Somalijo nekateri imenujejo kar propadla država, saj velja za eno najrevnejših in najbolj nemirnih držav na svetu, kjer 'vlada' brezvladje.

Pirati so oboroženi do zob in napadajo z majhnimi čolni, na katerih imajo lestve, s katerimi se povzpnejo na ladje. Njihovi čolni so resda majhni, vendar hitri, ponavadi pa se skrivajo za večjimi ladjami in napadejo iz zasede. V primeru, da napadejo ladjo, pogosto zaplenijo tovor, zajamejo tudi osebje in ga pripeljejo v Somalijo, od koder nato izsiljujejo podjetja. Ponavadi ladje zadržujejo od štiri do šest mesecev, včasih pa tudi dlje časa. Eno ladjo so zadrževali kar leto dni.  

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Adolph
10. 08. 2017 11.02
-4
Dobra reklama,se gremo rauberje in zandarme . . . . .brez doplacila . . . . .
mufic
10. 08. 2017 10.41
+6
A varnosti na ladjiji pa ni al kako?Orožje?
ughiue
10. 08. 2017 10.40
+9
gasilska cev...joj ..kje pa je berret 50 cal?
piko112
10. 08. 2017 13.00
+3
Verjetno bi se ponovno pojavil kakšna oseba za človekove pravice in demokracijo in sodišče in najprej dokaži da je prišteven in bla bla bla. Tako da verjetno tudi ne smejo le teh imeti.
JApajaDAja
10. 08. 2017 15.45
+1
bo tudi napadalcem težko dokazati, da so bili tam, če jih potopijo?!
Anna77
10. 08. 2017 10.37
-1
Cool, kot v filmu:)
Dracul Va Domni DinNou
10. 08. 2017 10.15
-8
ce bi bila jst turistka na tej ladji bi blo meni osebno to ful adrenalinsko in razburljivo, al sem pa cudna nevem.
majazmaja2
10. 08. 2017 11.13
+35
Verjetno si takega potovanja ne moreš privoščiti (tako kot jaz), ampak lahko si pa privoščiš npr. Indijo - tam bo tudi 'ful adrenalinsko in razburljivo,' ker nikoli ne boš vedela, za katerim vogalom te bo posililo 5+ pohotnih in nepotešenih Indijcev.
big_foot
10. 08. 2017 10.11
+16
To je pa tako velika laž.... te ladje imajo sedaj tako v "sivi coni" na krovu varnostne sile. Največkat nekaj upokojenih pripadnikov dobro natreniranih vojakov. In tak vojak lahko z ostrostrelno puško na daleč precej spametuje te pirate. Dovolj je že da jim uniči motor na čolnu, ker npr. .50 cal puška gladko prebije motor. Zato pa teh napadov ni več toliko kot jih je bilo, ker imajo pri pem početju pirati hude težave.
24fakenews
10. 08. 2017 10.20
-2
DirtySanchez
10. 08. 2017 10.25
+2
kleinek
10. 08. 2017 11.22
+1
Poglejta si malo kakšen dokumentarni film na youtobe o privat varnistnikih na ladjah
peregrinus
10. 08. 2017 10.04
+17
Gasilske cevi, hahaha, zakaj s(m)o tako "politično korektni"? Tako se ne moreš boriti proti srednjeveškemu tretjemu svetu. Oborožene varnostnike z avtomatskim orožjem in je to to!!!
aljoteam
10. 08. 2017 19.10
-1
V srednjem veku ni bilo avtomatskega orozja. O tvoji zatohli vzvisenosti pa ldaj drugic, obnasas se kot da v tvoji drzavi ni kriminala in mafije ter ostalih barbarstev...