Tujina

Lukašenkov rival za pet let 'na hladno'

Minsk, 14. 05. 2011 18.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
7

Belorusko sodišče je vodjo opozicije Andreja Sanikova obsodilo na pet let zapora zaradi organiziranja protestov po predsedniških volitvah 19. decembra lani.

Zadnji evropski samodržec, ki Belorusiji vlada vse od razpada Sovjetske zveze, je svojega konkurenta spravil za rešetke, zaradi česar je vprašanje, ali bo Sanikov lahko kandidiral na prihodnjih volitvah.
Zadnji evropski samodržec, ki Belorusiji vlada vse od razpada Sovjetske zveze, je svojega konkurenta spravil za rešetke, zaradi česar je vprašanje, ali bo Sanikov lahko kandidiral na prihodnjih volitvah. FOTO: Reuters

Opozicijskega vodjo Andreja Sanikovega je belorusko sodišče danes obsodilo na pet let zapora zaradi organiziranja ''množičnih izgredov''. Štiri druge predstavnike beloruske opozicije pa je sodišče zaradi organiziranja protestov obsodilo na štiri leta in pol zapora.

57-letni Sanikov bo v skladu z današnjo odločitvijo sodišča kazen služil v strogo varovanem zaporu.

Beloruska opozicija je volitve označila za prevaro, do njih pa so bili kritični tudi mednarodni opazovalci. Po volitvah so izbruhnili protesti opozicije, ki pa jih je oblast s trdo roko zatrla. Pri tem so aretirali več kot 600 ljudi, tudi več opozicijskih predsedniških kandidatov. Med njimi je bil tudi Sanikov, ki je po uradnih rezultatih prejel 2,43 odstotka glasov. Aleksander Lukašenko, ki državo vodi že 17 let, pa je dobil skoraj 80-odstotno podporo volivcev.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Zehek
15. 05. 2011 13.48
Seveda... Kaj pa drugega...
_i_love_you_
15. 05. 2011 00.52
tle se neki zgražamo nad tem sistemom.... mal starejši se pa še spomnimo, in to je bilo nedolgo nazaj, ko smo imeli tut pri nas samo eno stranko na volilnih lističih in je šlo v stvari samo za potrditev , da naj KP še naprej vodi državo, kdor pa ni oddal potrditve ali pa je bil proti je končal na golem otoku. kar je pa še najbolj žalostno je to, da ljudje ki so bili vidni predstavniki tistega režima, ti vladajo še danes....in pljuvajo čez lukašenkov sistem....
srpko
14. 05. 2011 21.03
Lukašenko je že o.k. Zmeraj zmagal na demokratičnih volitvah. Že to da, nekoliko nagaja EU ni razlog za njegovo diskvalifikacijo.
Milan Hišan
14. 05. 2011 20.55
Ko je Kučan prebral zgornji članek si je rekel: TAKO JE TREBA ...
Milan Hišan
14. 05. 2011 20.51
@ mac4_m @ potamoser Svetlana, Spomenka, Tine, ... Seveda vso to počno za nagrado...
mac4_m
14. 05. 2011 20.38
ja, tudi mene je presenetil srd priznane umetnice napram opoziciji. Namreč sramotno vladanje in podpiranje tajkunsko-politično-bančno-sodne naveze, ki je pokradla in uničila slovenijo ni v domeni opozicije..
potamoser
14. 05. 2011 20.31
Svetlana Makarović je že poslala brzojavno čestitko Lukašenku za nepristransko sojenje in uspešno zatiranje opozicije, ki jo želimo uvesti tudi pri nas.