Tujina

Lukašenko hoče nuklearko

Minsk, 11. 10. 2007 12.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
3

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je dejal, da bo Belorusija leta 2008 začela graditi jedrsko elektrarno.

Aleksander Lukašenko vztraja, da je izgradnja nuklearke nujna
Aleksander Lukašenko vztraja, da je izgradnja nuklearke nujna FOTO: Reuters

"Odločili smo se, da je izgradnja jedrske elektrarne nujna, da si zagotovimo nacionalno varnost in obstoj,“ ruska tiskovna agencija citira beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka. Odločitev o gradnji jedrske elektrarne v Belorusiji so po njegovih besedah sprejeli "ne kot politično ambicijo, temveč kot nujo za zagotovitev energetske varnosti države v pogojih, ko se zaloge plina in nafte praznijo, dobava zaostaja, cene energentov pa rastejo".

Lukašenko je dejal, da si Belorusija prizadeva, da bi leta 2008 začela graditi svojo prvo jedrsko elektrarno, s čimer bi si zagotovila energetsko neodvisnost. Nekdanja sovjetska država nima skoraj nobenih lastnih energetskih virov, razprave o gradnji jedrske elektrarne pa v Belorusiji potekajo že od lanskega leta. Država je namreč glede energije močno odvisna od Rusije. Spor z Moskvo v začetku leta je namreč Minsku jasno pokazal, kako odvisen je od poceni ruskega plina in nafte.

Projekt naj bi državo stal med 2,5 in 2,8 milijarde ameriških dolarjev, v celoti pa naj bi denar zagotovili preko mednarodnih kreditov in posojil.

Belorusija pa kljub temu ne namerava opustiti načrtov za uporabo alternativnih energetskih virov. "Nikakor ne bomo opustili gradnjo elektrarn na naše lastne vire - les, premog, uporabo vodnih virov in vetra," je dejal Lukašenko. "Razvijali bomo področja, kot je uporaba obnovljivih virov energije," je dodal.

Po besedah predsednika beloruske nacionalne akademije za znanost Mihaila Mjasnikoviča bi lahko prvi reaktor s 1000 megavatov moči zagnali leta 2014, drugega z enako močjo pa 2016.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jupijaja666@hotmail.com
12. 10. 2007 10.48
lol, nepoznavanje zgodovine. Belorusija je po razpadu SZ imela okrog 83 atomskih bomb in je mislim da leta 96/97 vse dala razgradit, tako, da oni se sigurno ne zanimajo za atomske bombe ampak za jedersko elektrarno. In to kolikor vem ni teroristicno dejanje :)
svar
11. 10. 2007 19.34
No, Bush kaj čakaš? Aja, Lukašenko ni nikoli rekel, da bi morali uničiti neko drugo državo (za razliko od nekaterih drugih predsednikov).
amel505@msn.com
11. 10. 2007 17.15
No bushi ka cakas?Ah tocno tu nimajo nafte.