Tujina

Lufthansa je morala odpovedati več kot polovico letov

Frankfurt, 31. 08. 2012 09.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

13 mesecev pogajanj med vodstvom Lufthanse in sindikatom UFO ni pripeljalo do dogovora, pač pa do stavke. Kabinsko osebje je stavkalo osem ur in s tem močno zmotilo vozni red letov. Možno je, da bo osebje stavkalo tudi ta konec tedna, saj sindikat ni zadovoljen s ponudbo vodstva.

Kabinsko osebje je stavkalo.
Kabinsko osebje je stavkalo. FOTO: Reuters

Jabolko spora med vodstvom nemške letalske družbe Lufthansa in sindikatom UFO, ki predstavlja kabinsko osebje, je v plačah in delovnih pogojih. Potem ko niso mogli najti skupne rešitve, med drugim denimo vodstvo ni želelo pristati na petodstotno zvišanje plač, se je sindikat odločil za stavko.

Sindikat UFO, ki predstavlja približno dve tretjini od 19.000 kabinskega osebja Lufthanse, ni želel natančno povedati, kdaj se bo stavka začela. Vodstvu namreč ni želel dati možnosti, da se pripravi na stavko in pokliče nadomestno kabinsko osebje. Stavka se je tako na letališču v Frankfurtu začela ob 5. uri zjutraj, trajala pa je do 13. ure.

Lufthansa je sporočila, da je odpovedala 190 od 360 načrtovanih pristankov in odhodov letal v in iz Frankfurta v času stavke. Velika večina je bila notranjih in evropskih letov, šest pa je bilo medcelinskih. Okoli 26.000 potnikov se je tako moralo sprijazniti, da bodo na svoj cilj prispeli z zamudo.

Na frankfurtskem letališču so operaterja Fraport AG prosili, naj na njihovo letališče ne usmerja letov iz Evrope, kot razlog pa so navedli pomanjkanje parkirnih mest za letala. Parkirna mesta so večinoma polna zaradi letal, ki so na tleh morala ostati zaradi stavke.

Čeprav je današnja osemurna stavka končana, pa sindikat UFO ni izključil možnosti, da se bo stavka nadaljevala tudi v naslednjih dneh. "To je odvisno od potez vodstva," pravijo v sindikatu, ki je stavko označili za velik uspeh, čeprav jim je žal za neprijetnosti, ki jih je stavka povzročila za potnike in letališko osebje.

Pri Lufthansi ocenjujejo, da bi jih stavka, če se bo nadaljevala, vsak dan lahko stala na milijone evrov.

Vodstvo je sicer že izkazalo pripravljenost, da se s sindikatom vrnejo za pogajalsko mizo. Sindikatu ponujajo triinpolodstotno zvišanje plač, pod pogojem, da bi zaposleni delal dve uri na mesec več. Sindikalisti menijo, da mora vodstvo družbe ponudbo za preklic stavke izboljšati, sicer bodo "kmalu sledili novi stavkovni ukrepi."

Vodstvo opozarja, da stavka lahko Lufthanso drago stane.
Vodstvo opozarja, da stavka lahko Lufthanso drago stane. FOTO: Reuters

Potniki imajo tudi v primeru stavke svoje pravice

Na Zvezi potrošnikov Slovenije so ob novici o stavki spomnili, da imajo potniki v primeru stavke svoje pravice. Kot so zapisali na svoji spletni strani, so potniki, katerih leti so bili zaradi stavke odpovedani ali pa imajo večje zamude, upravičeni do oskrbe. "Letalski prevoznik mora potnikom ponuditi obroke in napitke ter jim omogočiti dva brezplačna telefonska klica ali dve elektronski sporočili. Poleg tega mora potnikom, katerih let bo izveden šele naslednjega dne, omogočiti prenočitev," so zapisali.

Če je let odpovedan ali je zamuda daljša od pet ur, pa lahko potnik potovanje prekine in zahteva vrnitev na odhodno letališče, pravijo na ZPS. Lahko zahteva tudi vračilo kupnine za neizkoriščene dele poti oz. tudi za del poti, ki je že bil opravljen, če ta ne služi več svojemu namenu. Potnik se s prevoznikom lahko dogovori tudi za drugačno pot (re-routing), so dodali na ZPS.

Na ZPS sicer potnikom svetujejo, da v primeru, če prevoznik ne zagotovi tega, kar bi moral, shranijo račune za vse, kar so morali plačati sami. "Pritožbo z vsemi dokazili je treba prevozniku poslati čim prej," opozarjajo na ZPS.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Marjan Najram
31. 08. 2012 12.36
+0
Zdajle ma Adria šanso da vskoči in reši situacijo!
like2play
31. 08. 2012 12.11
+5
Zanimivo je da novinarji nikoli ne napišete o kakšnih zneskih se pogovorjajo. Verjetno je celo tako bolje da ne bi kakega slovenčka ki dela za 500€ kap.
skydrol7
31. 08. 2012 19.58
+2
cotech
31. 08. 2012 11.24
+1
a ni merklova prijateljica janse in sanaderja?? ej punca, začela se je dogajati nemčija!!!!!!
Komentiranje prepovedano
31. 08. 2012 11.19
+1
Slovenski sindikati bi prej preverili, če jim management ne bi preveč zameril....
asdasdasd123123
31. 08. 2012 11.03
+2
hehehe* od vodstva raje dajo 1miljon an dan kot pa plače obržat...pa zakaj nemore direktor ki sigurno ima plače več miljonsko znižat plačo...