Tujina

Lubitz odprl Pandorino skrinjico: strokovnjake skrbi, da bi se začela 'tekma' množičnih (samo)morilcev

Berlin, 23. 04. 2015 09.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Po tragediji Germanwings se pojavljajo strahovi, da bi prišlo do posnemovalcev, ki bi želeli na delovnem mestu izživeti morilske fantazije. V poštev pridejo vsi poklici, kjer je v igri veliko človeških življenj – na primer vlakovodje, kapitani ali vozniki avtobusov, meni strokovnjakinja.

Andreas Lubitz - 3
Andreas Lubitz - 3 FOTO: Reuters
V času po tragediji Germanwings so se piloti znašli pod drobnogledom. Medtem ko eni to opisujejo kot izraz paranoje, drugi menijo, da gre za dobrodošle preventivne ukrepe. Tako je na tleh pred dnevi med drugim ostalo letalo, na katerem je želel pilot tihotapiti nože.
Potem ko se počasi zapirajo poglavja tragedije Germanwings – življenje na območju, kjer je letalo strmoglavilo, se vrača v normalne tirnice, zgodila se je velika spominska slovesnost za žrtve, da je tragedijo namerno povzročil kopilot Andreas Lubitz, je tudi uradno potrjeno – se strokovnjaki ukvarjajo z bolj dolgoročnimi posledicami, ki bi lahko bile zelo hude.

"Potencialni storilci so dobili potrditev, da je fantazijski svet mogoče izživeti v realnosti in v sekundi postati "znan po vsem svetu". Kar pomeni, da je velika možnost, da je Lubitz odprl Pandorino skrinjico," pravi forenzična psihologinja Alina Wilms, ki razlaga, da smo podoben učinek videli že pri drugih kriminalnih dejanjih, na primer, ko gre za pokole na ameriških šolah, kjer je pokolu na srednji šoli Columbine leta 1999 umrlo 15 ljudi, še leta potem več podobnih storilcev "navdih" iskalo prav v tem dogodku.

"Nasledniki želijo "nadgraditi" predhodno dejanje, predvsem v smislu števila žrtev ali krutosti dejanja. V primeru srednjih šol smo videli, kako so naslednji storilci na primer zaklenili vrata, da žrtve niso mogle pobegniti," je strokovnjakinja dejala za nemški Focus.

Po primeru Lubitz sicer kot potencialne storilce podobnih tragedij ne vidi le v pilotih: "V poštev pridejo vsi poklici, kjer je v igri veliko človeških življenj – na primer vlakovodje, kapitani, vozniki avtobusov …"

Pojasnjuje sicer, da množični umor (s samomorom) ni nekaj, kar bi bilo dejanje afekta: "Storilci dejanje načrtujejo leta in leta do zadnje podrobnosti, v glavi preigravajo scenarije. Ideje se tako oklepajo, da ni verjetno, da bi jih od nje kaj odvrnilo. V času dejanja delujejo na »notranjem avtopilotu«, ki do potankosti izvaja načrt."

Čeprav so letalske družbe po tragediji Germanwings napovedale številne ukrepe, ki bi naj preprečili ponovitev dogodka, Wilmsova meni, da ni nobene garancije, da bi bilo takšno dejanje v prihodnosti neizvedljivo: "Lahko se le poskrbi za okoliščine, v katerih je težje izvedljivo. Sicer pa bi storilca v kritičnem trenutku od dejanja najbrž odvrnila le sprememba okoliščin. Motnje v izvedbi skrbno načrtovanega načrta namreč uničijo storilčevo predstavo o »popolnem dejanju« in samo fantazijo. Na eni strani to povzroči jezo, na drugi pa je storilca v takšnem stanju včasih lažje obvladati."

Če pa se morilski načrt odvija v skladu s pričakovanji, storilec v trenutkih, ko njegove žrtve doživljajo največjo grozo, doživlja višek zadovoljstva: "Gre za občutek vsemogočnosti, v konkretnem primeru za občutek nepremagljivosti za krmilom več milijonov evrov vrednega naprednega letala s 150 ljudmi, ki po njegovi odločitvi leti proti tlom."

Ko grozljivo dejanje postane navdih: pokol na šoli Columbine še leta kasneje posnemovalcem služi kot "zgled".
Ko grozljivo dejanje postane navdih: pokol na šoli Columbine še leta kasneje posnemovalcem služi kot "zgled". FOTO: Reuters

Po drugi strani pa storilci takšnih dejanj za seboj pustijo veliko večje čustveno razdejanje kot "običajne nesreče". "Žalovanje svojcev v takšnih primerih traja dlje, je daljše, zelo podaljša se tudi faza jeze. V primeru naravnih nesreč namreč ljudje sprejmemo, da narave ne moremo kontrolirati, sprijaznimo se tudi, da prihaja do tehničnih okvar. Takšne, v naših očeh neracionalne odločitve, pa ne moremo razumeti."

Na tako ekstremne odločitve sicer vpliva več faktorjev: "Ob labilni psihi gre še za priložnost, za izživljanje morilskih fantazij, ki so lahko posledica psihične bolezni, ali za nadvlado nad občutki nemoči, ki so lahko posledica objektivnega ali subjektivnega občutka poniževanja ali nesprejemanja. Občutki nemoči so lahko še posebej stresni za ljudi, ki so v življenju veliko dosegli, zato pretrese ali padce sprejemajo veliko bolj intenzivno. Kot sprožilec pa običajno služijo zavrnitve ali izguba bližnje osebe."

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (36)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Infraping
24. 04. 2015 02.06
drgač pa, zaka bi kdo sploh mel morilske fatazije, če ne zarad babe al pa s.vin j
periot22
23. 04. 2015 22.19
Bogataše je strah!
Transformerji
23. 04. 2015 12.34
+4
Lahko pa no to gledamo kot teorijo zarote svetovne elite: tistim, ki odločajo o življenju in smrti potnikov, bodo dali toliko denarja, da bodo njihove družine lepo živele še nekaj generacij - oni sami pa postanejo samomorilski teroristi!
Transformerji
23. 04. 2015 12.47
+11
Tista peščica, ki vlada svetu, se vozi s privatnimi avioni in jahtami!
Ferdo Crni
23. 04. 2015 14.47
+0
Pointa tu ne more človek razumeti. V čem je point v nedogled klofati to skovanko "elita"? Elita je nekaj imaginarnega... kot Satan ali Bog. Izredno širok pojem, ki služi predvsem slabo razmišljujočim, da si kujejo neko samopodobo kot krinko za revanšizem, zavist, lenobo.... Tule se po kratkem postopku obsoja "elito" ki se vozi z lastnimi avioni in jahtami. Če pogledamo natančneje v to formulacijo pade zelo širok krog ljudi različnih poklicev. Od filmskih zvezdnikov, pop pevcev, zdravnikov, industrialcev, politikov..... Tudi marsikateri pilot potniških letal ima lastno letalo in kakšno jahtico. Kaj ima to veze z padcem nekega letala oziroma krut samomor nekega kopilota?
Lili3000
23. 04. 2015 12.23
+30
Dragi mediji, bolj ko boste o tem pisali, večja verjetnost je, da se bo to zgodilo. Bodite odgovorni (ne tako, kot ste bili v primeru MB ravnatelja) ... Zakaj se je v ZDA tolikokrat ponovil Columbine? Ker se je o tem toliko govorilo, pisalo, gledalo, bralo ... in seveda so ljudje dobili ideje ... Tako bo tudi tokrat - utihnite, ne bodite tisti, ki bo širili takšne ideje ... bodite ODGOVORNI!
blackhawk 1
23. 04. 2015 12.09
-4
To je pa tako, ko ljudje nehajo v cerkev hodit. Hočete biti moderni pa vse. Nekdo gor se vam pa smeje:)
blackhawk 1
23. 04. 2015 12.11
+5
Pa moliti so tudi nehali že zdavnaj. Ker živimo v moderni dobi Boga ne potrebujemo. Očitno velika zmota to.
(AnonYmouS)
23. 04. 2015 12.22
+6
Blackhawk nimaš pojma ne rabš cerkve da vrjameš v boga, samo odpri oči in mi odgovori kolikom revežom je cerkva pomagala od tolko denarja ko ga poberejo?
blackhawk 1
23. 04. 2015 12.26
+3
Vem po lastnih izkušnjah kakšni so to ljudje danes. Cerkveni niso bogve kakšna izjema. Razen redkih posameznikov je vse tako tako. Se bo treba v roke vzet.
jg57
23. 04. 2015 13.09
+1
meni pa je Cerkev zelo zanimiva ustanova. Če pogledmo njen začetek; nastala je iz 12 mož, ki so bili takrat vsi podpovprečneži, eden je bil celo izdajalec in sej pozneje obesil, drugi je bil strahopetec itd. Podobne oznake bi našli za vseh 12. Ampak to kar so naredili je pa čudež. Sodobna cerkev ni daleč od tistega stanja takrat. Med njimi so tudi pokvarjenci, izdajalci pa celo pedofili, da o strahopetcih sploh ne govorimo. Ampak jedro je še vedno zdravo in po 2000 letih takih in drugačnih naporov še vedno funkcionira in ni nobenih izgledov, da bi šla v maloro. Očitno bo tako do konca časov.
blackhawk 1
23. 04. 2015 13.21
-2
Seveda bo. Samo preroditi se mora da bo kos sodobnemu času. Zdan malo nazadujemo. Upam da je kakšen načrt zgoraj :)
ho?emVšolo
23. 04. 2015 11.56
+2
Vedno več bo tega!
blackhawk 1
23. 04. 2015 12.27
+3
Seveda bo. Čudnega pa nič. Ko kraljuje telesnost in denar. Ni čudno.
DuhSaSjekirom
23. 04. 2015 11.55
+1
Samo pri nas se ne zavedajo varnostnih tveganj. Lahko bi spisal knjigo na to temo. Pa se mi ne da.
Yjsgramor Skyerim
23. 04. 2015 11.53
-2
nč bat, samodestrukcija je lastnost germanskih genov! Izogibajte se nemških prevoznikov pa bo! A ja, severno od Save tut spadajo v to deviacijo narave...
Ramzess
23. 04. 2015 11.52
Dobro, v čem je point tega 'strokovnega' filozofiranja, ... podlaga h kakšnim načrtom je to.
TheMafiaDon
23. 04. 2015 11.16
+9
a še kar tele pravljice avionske? podobna laž kot je Peter Rotar ustrelil Krambergerja...nateg svetovni
DuhSaSjekirom
23. 04. 2015 11.56
+2
TheMafiaDon
23. 04. 2015 12.48
frikica31
23. 04. 2015 11.04
+5
mediji nam perete možgane !!
Emil Farkaš
23. 04. 2015 10.50
+28
nazaj odpret Goli otok!za tajkune politike in ostalo nesnago,ki so uničile domovino!
Emil Farkaš
23. 04. 2015 10.48
+15
Popovci ,a na vaše priljubljene politike kot potencionalne morilce ste pa "spet"pozabili?
GlavniModerator
23. 04. 2015 10.10
+36
potem pa znizite place direktorjem pa zvisite place delavcem, in bo obcutno manj teh problemov...
AlternativeFacts
23. 04. 2015 10.09
+24
Nevem, če je res Lubitz ta, ki je odprl pandorino skrinjo. Prej bi rekel, da sama firma v navezi z novinarji. Prvi so s tem, ko so novinarjem vrgli kost o samomorilcu sebe oprali morebitnih tožb, novinarji pa kot novinarji, takoj pobrati vrženo kost in veselo v duhu senzacionalizma naprej kokodakat in pametovat.....Bi bilo kaj drugače, če bi takrat pisali, da je Lubitzu postalo slabo, pilot pa ravno opravljal veliko potrebo?.. Ne, edino novica ne bi bila tako dobičkonosna, kot je bila s tem, ko se je pisalo o samomoru...
Perrun
23. 04. 2015 10.05
+52
Mislim, da lahko tu skoraj vso odgovornost prevzmate kar mediji, ko ste nas 3 tedne konstantno obstreljevali s to novico in tem norcem. Delali ste točno to, kar je verjetno on želel doseči.
Brabus
23. 04. 2015 10.09
+18
Se podpišem. In tudi v nadaljevanju to počno.
mojcd
23. 04. 2015 10.36
+3
jutri: Je Lubitz nov idol pilotov? Bodo potniki po dejanju Lubitza sedaj lahko mirni? Key word: Lubitz in ?
janijankov
23. 04. 2015 10.04
+16
24 ur pa zakaj objavljate takšne SFANTAZIRANE teme ?????.......... Ali želite s tem pospešiti število takšnih nesreč, ko z objavljanjem takšnih tem labilnim osebam dajete ideje ??????.................... Pa to je že strašno, kar ti časopisi in TV objavljajo........ PREPOVEDAT VSE TAKŠNE TV oddaje in ČASOPISNE NOVICE !!!!!!!!
GlavniModerator
23. 04. 2015 10.11
+8
najdt imena in priimke teh ljudi in pretepst vse po vrst. To je javno spodbujanje kriminala...
Emil Farkaš
23. 04. 2015 10.43
+4
mojcd
23. 04. 2015 10.03
+7
novinarji pa pomagate promovirat tekmovalce, in z vašo pomočjo postanejo nesmrtni.
DrFake
23. 04. 2015 09.56
+20
Psihologi in psihiatri so večinoma pametno za nazaj, podobno kot ekonomisti-špekulanti. Tale strokovnjakinja pa bi bila rada pametna tudi za naprej, vendar ne v smislu preventive ampak v smislu panike. Vsi skupaj pa večinoma prikrivajo mnogo globje razloge, ki lahko botrujejo takšnim odločitvam posameznikov, ki tičijo v jedru današnje celotne družbe. V konkretnem primeru so osbstajali tudi jasni razlogi, da bi vrli psihiatri in psihologi lahko to nesrečo preprečili, pa je niso. Sedaj so vsi pametni. Navsezadnje bralci ne dobimo popolne zgodbe, kaj dejansko tiči v psihi takšnih posameznikov, ampak nas zasuvajo le z medijskimi balončki, ki nastanejo ob samem dogodku in čimprejšnjo diagnozo psihiatrov in psihologov, kar v preventivnem smislu ne služi ničemur. Naj potem še pojasnijo zakaj pred 30 leti ni bilo toliko nasilja med mladostniki in množičnih pokolov po šolah?.Pa menda ni razlog tako enostaven, da imamo danes pač nekoliko več rojenih psihopatov?
Anatina
23. 04. 2015 09.46
+5
Ko bodo novinarji prenehali mesece dolgo, na ves glas, po vsem svetu porocati o tovrstnih "podvigih", bodo postali nezanimivi. Ti ljudje hocejo iz nekih meni neznanih razlogov vzbuditi pozornost, hocejo, da bi vsi vedeli zanje. Ce jim ne uspe s cim pozitivnim, se lotijo "projekta", ki ga zmorejo. Bi rekla, da je nekaj tudi v danasnji vzgoji, ko otrokom dajemo vtis, da so najpomembnejsi na svetu, da se mora svet vrteti okrog njih. Saj prav, da jih imamo radi, ampak tezave nastanejo, ko se svet noce zavrteti orkog njih v ritmu njihovega zvizganja..