Tujina

Londonska policija ni našla dokazov, da je bil Masood povezan z Islamsko državo

London, 27. 03. 2017 20.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

"Nisem našel nobene povezave med njim in IS ali teroristično mrežo Al Kaida, obstajalo pa je očitno zanimanje za džihad," je o londonskem napadalcu Khalidu Masoodu povedal predstavnik londonske policije. V medijih se je prvič po napadu, ki je zahteval pet življenj, oglasila tudi morilčeva mati.

Londonska policija je sporočila, da niso našli nobenih dokazov o povezavi med v Veliki Britaniji rojenim Khalidom Masoodom, ki je odgovoren za teroristični napad v Londonu minuli teden, in skrajno skupino Islamska država (IS), ki je po napadu objavila, da naj bi bil Masood eden od njenih vojakov.

"Nisem našel nobene povezave med IS ali teroristično mrežo Al Kaida, obstajalo pa je očitno zanimanje za džihad," je sporočil namestnik načelnika metropolitanske policije Neil Basu. Zavrnil je tudi poročanje nekaterih britanskih medijev, da naj bi se Masood, ki se je rodil kot Adrian Elms, leta 2003 radikaliziral v zaporu.

Khalid Masood po mnenju londonske policije ni bil povezan z IS ali Al Kaido.
Khalid Masood po mnenju londonske policije ni bil povezan z IS ali Al Kaido. FOTO: AP

Mama terorista: Globoko sem pretresena in žalostna

Basujevo sporočilo sovpada z današnjo izjavo Masoodove mame, ki se je po napadu prvič oglasila in dejala, da je globoko pretresena in žalostna. "Rada bi dala jasno vedeti, da ni dvoma, da ne odobravam ne njegovega dejanja in tudi ne prepričanj, ki so ga pripeljala do tega, da je izvedel to grozodejstvo," je dejala.

Britanski časnik Daily Telegraph je ob tem danes, sklicujoč se na britansko tajno službo MI5, poročal, da naj bi v povezavi z načrtovanjem napada na vojaški objekt v Lutonu severno od Londona že leta 2010 preiskovali prav Masooda. Ta naj bi imel domnevne stike s štirimi pripadniki Al Kaide, ki so jih leta 2013 aretirali zaradi zarote, policija pa naj bi Masooda nato izgubila izpred oči.

Dvojni napad v bližini britanskega parlamenta je poleg življenja napadalca, ki ga je ustrelila policija, minuli teden zahteval štiri smrtne žrtve. Ranjenih je bilo najmanj 50 ljudi.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

trumpet2018
28. 03. 2017 08.47
+2
radikalni islamski terorist, a gre vam to tako težko z jezika.Nimate kaj iskati vzrokov, ti ljudje so programirani in aktivirani za uničenje s strani isisa.Video zapise od isisa ki so namenjeni radikalizaciji in šolanju teroristov, pa najdete tudi na youtubu, pa jih Google ne briše, raje briše in cenzurira neodvisne medije.
hle
27. 03. 2017 22.44
+7
V srbskih medijih je pisalo da naj bi bil v devetdesetih v Bosni pa kake reakcije na te trditve nisem zasledil
Kitler
27. 03. 2017 22.12
+3
Hahaha fakenews!
Draža
27. 03. 2017 22.03
+3
Naši bi ga dali samo sodniku prekrške,imamo primer Kasiragi in vse nam je jasno.
funk
27. 03. 2017 21.02
+9
najbolje, da se mu postavi spomenik
gump3c
27. 03. 2017 21.01
+10
Deportacija cele familije!
Pancamo
27. 03. 2017 20.32
+13
Uh, zdaj mi je odleglo, ker ni povezan z ISIS. Sedaj to upraviči njegovo dejanje?