Tujina

Londončani drvijo na razprodaje, strojevodje stavkajo

London, 26. 12. 2011 10.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zaposleni na londonski podzemni železnici danes stavkajo. Stavko bodo občutili predvsem tisti, ki imajo v načrtu obisk velikih pobožičnih razprodaj, in tudi nogometni navdušenci, ki so si nameravali v živo ogledati katero od številnih nogometnih tekem.

Za Britance je danes dela prost dan, znan predvsem po množičnem nakupovanju.
Za Britance je danes dela prost dan, znan predvsem po množičnem nakupovanju. FOTO: Reuters

Člani sindikata strojevodij ASLEF so s prepričljivo večino glasovali za 24-urno stavko na dan, ko na Otoku in v nekaterih drugih državah Commonwealtha praznujejo t. i. boxing day. Za Britance je to dela prost dan, znan predvsem po množičnem nakupovanju, saj se na ta dan začenjajo velike pobožične razprodaje. Svoje darilo pa dobijo tudi nogometni navdušenci, saj na ta dan praviloma potekajo redni krogi večine nogometnih lig.

Stavka na londonski podzemni železnici - 4
Stavka na londonski podzemni železnici - 4 FOTO: Reuters

Ne želijo jim izplačati prazničnega dodatka

Za stavko so se v sindikatu odločili, ker strojevodjem londonske podzemne železnice za današnje delo ne želijo izplačati prazničnega dodatka. Napovedali so jo minuli teden. Podobna akcija je predvidena še za tri dni v prihodnjih tednih – za 16. januar ter 3. in 13. februar, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Odgovorni upajo, da bodo v britanski prestolnici vendarle uspeli zagotoviti vsaj omejen javni promet, in so v ta namen med drugim predvideli dodatne avtobusne prevoze. Po navedbah sindikata ASLEF naj bi se sicer stavki pridružilo kar 2200 strojevodij, saj je zanjo glasovalo več kot 90 odstotkov članstva.

Podobna stavka je na boxing day potekala tudi lani. Londonska podzemna železnica je bila ohromljena, a to ni odvrnilo ljudi od razprodaj.

O izvoru današnjega praznika obstaja več razlag. Najpogostejša sega v srednji vek, ko naj bi služabnikom, ki so morali na božični dan delati, na ta način omogočili, da vendarle okusijo božične praznike v krogu svoje družine, čeprav z dnevom zamude. Znan je tudi kot praznik obdarovanja.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

simevlado
26. 12. 2011 17.54
+1
temu se reče stavka ko za 24ur ugasne vse.
nikhrast
26. 12. 2011 17.35
V anglo-saških državah imajo Boxing Day, nobene veze z boksom; leta nazaj so služabniki po božiču dobili darila v škatli, \"box\". Navada pa je da trgovine znižajo cene na ta dan, zato pa vrste pred trgovinam ob petih zjutraj. Tube delavci so pa na štrajku ker ne bodo dobili ekstra plačano ker bi morali danes delati, pa potem ne bi dobili tudi en prost dan. Svet ne pozne trinajste plače ali božičnice; privatne kompanije ti lahko dajo bonus; po svetu so pa delavci največkrat plačani vsake dva tedna, koliko ur si delal, toliko na uro, potem pa veš gross.
mejdn
26. 12. 2011 13.55
+2
Mi je ne bomo dobil letos. Kot tudi lansko leto ne....in predlansko......in leto prej.....
Nauders
26. 12. 2011 13.46
+3
ja oni saj dobijo 13.plačo in majo kej zapravit medtem ko so pri nas božičnice v višini 50eur
kim llsung
26. 12. 2011 15.04
+3
European22
27. 12. 2011 14.22
začni delat N.Koreja, pa lahko da jo boš imel tudi ti!