Tujina

FOTO in VIDEO: 'Ne bomo dovolili, da na naših ulicah vlada strah'

London, 10. 08. 2011 06.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Premier Cameron se je zahvalil tistim Britancem, ki pomagajo pri odpravljanju posledic nemirov, protestnikom pa je napovedal oster boj. V Londonu so od začetka izgredov pridržali že več kot 800 ljudi.

V Veliki Britaniji se nasilni izgredi širijo po večjih mestih. Medtem ko je 16 tisoč policistov poskrbelo, da je London po treh nemirnih nočeh lahko dokaj mirno spal, nekatera druga mesta niso imela te sreče. O izgredih tako poročajo iz Manchestra, Salforda, Liverpoola, Nottinghama in Birminghama. Tam se je ponovil scenarij, ki je Londonu še kako znan. Mladi so si za zgled vzeli londonske izgrednike in se v skupinah odpravili na ulice. Vlamljali so v različne trgovine ter zažigali avtomobile in stavbe.

V Londonu je policija od začetka izgredov pridržala 805 oseb, poroča Sky News. Prestrašeni prebivalci postavljajo urbane straže, da bi zaščitili svojo lastnino, mnogi nasilnim protestnikom napovedujejo maščevanje.

V Birminghamu so se izgredniki med drugim spravili tudi nad restavracijo znanega televizijskega kuharja Jamieja Oliverja. Najhuje je bilo v Manchestru. Skupine mladih so vse od poznega popoldneva vlamljale v trgovine in pri tem uspešno bežale pred policijo. "Policija se je na širšem območju Manchestra soočila z izredno visoko stopnjo nasilja s strani posameznih skupin in kriminalcev, ki so želeli povzročiti vsesplošni nered," je dejal pomočnik načelnika tamkajšnje policije Gary Shewan. "Ti ljudje nimajo razloga za proteste," je povedal.

Preberite še: So za izgrede krive tolpe in pohlep ali pa je v središču težav družbeno vprašanje?

Goreča barikada v Liverpoolu
Goreča barikada v Liverpoolu FOTO: Reuters

Nemiri so terjali že štiri življenja. Življenje moškega, ki so ga najstniki danes napadli na vzhodu Londona v Ealingu, pa visi na nitki. Skupina najstnikov je moškega napadla, ko je želel pogasiti ogenj, ki so ga zanetili pred nakupovalnim centrom. Kot je sporočila policija, se je moški začel prepirati z najstniki, ti pa so ga napadli. Posredovala je policija. Moškega, starega med 40 in 50 let, so prepeljali v bolnišnico, utrpel je hude poškodbe glave. Njegovo stanje je kritično.

Cameron pripravlja povračilni udarec

Potem ko se je vnovič sestala Kobra, vladna krizna služba, je britanski premier David Cameron dejal, da ima policija dovoljenje, da lahko uporabi vsa sredstva za prevzem nadzora nad situacijo. "Nasilje, ki ne pojenja, je nesprejemljivo. Ustavili ga bomo. Tega v naši državi ne bomo trpeli. Ne bomo dovolili, da na naših ulicah vlada strah,“ je povedal in dodal, da povračilni udarec sledi. Med drugim bi policija pri soočanju z izgredniki lahko uporabila tudi vodne topove. Poleg tega so preklicani tudi vsi dopusti za policiste.

Cameron je napovedal tudi nove aretacije, saj policija pregleduje dokaze. "Fotografijo za fotografijo ter tako kriminalce identificiramo in aretiramo," je dejal.

London
London FOTO: Reuters

Nadaljuje se čiščenje

Medtem Britanci poskušajo v svojih mestih vzpostaviti normalno stanje. Razdejanje je namreč ogromno, a številni so se s pomočjo družabnih omrežij povezali ter prostovoljno v roke vzeli metle in čistilna sredstva. "Videli smo tisto najslabše, a hkrati smo videli tudi tisto najboljše, kar ima Velika Britanija – na milijone ljudi je na Facebooku izrazilo podporo policiji in stopilo skupaj v čistilnih akcijah,“ je dejal Cameron. 

Prebivalci želijo sporočiti, da imajo vsega skupaj že zadosti. Tako so denimo na jugu Londona pri eni izmed trgovin, ki so jo okradli, začeli lepiti listke s sporočili. Eno izmed njih se glasi: "Nehajte zažigati moje mesto."

Preberite še: Kdo je Mark Duggan, katerega smrt je bila povod za izgrede?

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (103)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

srpko
11. 08. 2011 06.23
Pomotoma sem pomislil, da se to dogaja nekje na našem "divjem" balkanu (kot pravijo evropejci). Glej ga zlomka. Haos se dogaja v "kulturni" evropi. Naj ga kar imajo.
Allbr
10. 08. 2011 22.44
Cameron, Sarkozy, Obama,...kakšni junaški govori. Te zgube enega dneva niso preživele v vojski.
pkorosec
10. 08. 2011 22.38
kosovelj, ekonomskega sistema ne bos spremenil na ulici s ekipo polpismenih huliganov, ki ropa ranjene pobaline. Sistem spreminjajo revolucije, katere vodijo inteligentni revolucionarji, to pa so ljudje ki so leta in leta intenzivno razmišljali vsaj 3 vprasanja - kaj je narobe s obstoječim sistemom - kakšen nov sistem bi moral bit - in kako do tega prit. Ti huligani pa ne vedo nobenega odgovora na nobeno od teh vprašanj. Še več, dam roko v ogenj, da si niti enega od teh vprašanj niso niti postavili.
Salamandros
10. 08. 2011 22.05
Sem prepričan, da starši teh otrok zaslužijo zelo malo in delajo po cele dneve. Kriv je sistem in ne mulci. Vsak človek je nepopisan list papirja, vendar ga okolje v katerem živi naredi takega..... Revnih je na svetu vsako leto več bogatih pa manj. Kaj mislite, da našo civilizacijo čaka v prihodnosti ? Bomo videli... Jaz mislim, da nič kaj dobrega.
baba.vanga
10. 08. 2011 21.54
čokolino mafija
malodane
10. 08. 2011 21.05
Žal revolucije še nikoli ni bilo in je nikoli ne more biti. Zakaj? Za revolucijo morajo biti ljudje složni in se zoperstaviti mafiji, ki nam diktira življenje. Tile de.bili pa delajo škodo zgolj navadnim ljudem. Me zanima, če imajo dostop do hiš v elitnih četrtih. Verjemite, da ne.
CRNALUKNJA
10. 08. 2011 20.18
"Ne bomo dovolili da na naših ulicah vlada strah" je povedal Kameron-Kaj pa ko njegova vojska s strašnimi letali seje strah v Libiji,da ne naštevam ki so vse sejali strah skupaj s bratsko ZDA.Kaj so iskali v Iraku, Afganistanu,Srbiji??? Za vse nečedne posle jim vrača Bog in mati narava.
CheGaucho
10. 08. 2011 19.51
Poslati NATO na državo in prisiliti Camerona v odstop ter pomagati upravičenim upornikom, ki se borijo za preživetje oziroma proti nepravičnemu sistemu.
deadea
10. 08. 2011 19.50
jurijgrimsmlajsi vse si povedal. ubiti nekoga in nato lagati da je streljal na polciste je po tvoje pac sprejemljivo.
JurijGrmMlajsi
10. 08. 2011 19.37
deadea hahaha.....spet me želiš prepričati, da britanska fašistična policija do smrti pretepa nedolžne mladenieče vsaj en dan v tednu? Ko sem rekel nasilje smem mislil na neiizvano nasilje, ne pa ko policjia uporabi silo ob aretaciji nekega dilerja ali roparja! V talkem primeru model sam prosi!
deadea
10. 08. 2011 19.31
mladi ki demonstrirajo po mestih anglije sopravtako bili sooceni z nasiljem, zato so tudi z nasiljem odgovorili. torej povsem skladno z tvojo teorijo. *
JurijGrmMlajsi
10. 08. 2011 19.26
deadea *Rekel sem,. da so imeli polne glave slabih zamisli, a to še ni zločin. Ko si soočen z nasiljem, obstaja sam en odgovor! TO sem napisal- Breivkov greh je to da je streljal na neoboržene, nenevarne (razen tistih norih zamisli v glavi a to se da uničiti brez uniččevanja tzelesa) mladce, ki niso požigali, ropali, pobijali. Očitno sem poudaril, da JE nekaj zagrešil, a kott antipacifist ne bom rekel da je to zločin sam zato ker je pobijal pač zato ker je pobijal NEDOLŽNE in NEOBOROŽENE, NENASILNE!! Kaj ti tu ni jasno???
deadea
10. 08. 2011 19.20
ta civilizacija vas je res poneumila.
JurijGrmMlajsi
10. 08. 2011 19.14
deadea Absolutno stojim za tem! Breivkov greh je to da je streljal na neoboržene, nenevarne (razen tistih norih zamisli v glavi a to se da uničiti brez uniččevanja tzelesa) mladce, ki niso požigali, ropali, pobijali. Ko začne kaj takega, je odgvor lahko sam en- sila! Polcija, linči, vigilanti....karkoli, sam da se spravijo nad prave. A ti sploh ločiš med Breivkovimi žrtvami in to sodrgo ki divja? Če ne, sem šokiran! Še jaz kot zaprisežen desničar ne enačim levakov z roparji in požigalci!
JurijGrmMlajsi
10. 08. 2011 19.08
deadea oni ne zahtevajo NIČESAR, to sam razni levaki govorijo v njihovem imenu, tisto kar si ti protestniki želijo, itak vzamejo iz teh razbitih trgovin. Kako demokracijo? To je kaos! Kaj je zate svobodna trgovina? Da lahko vzameš karkoli si želiš?
KONEC VAŠEGA SVETA POHLEPA
10. 08. 2011 19.00
Sem na strani mladih vedno.Politiki jim bodo seveda rekli huligani.Vso to nasilje je samo jasna slika prevelik prepad med bogatimi in revnimi .Lep pozdrav
deadea
10. 08. 2011 18.58
boer emigranti niso upraviceni do socialne pomoci. preberi si to podrocje, ce razumes anglesko seveda. jgm samo to noc je pod nasiljem anglske policije umrlo ali bilo tezje poskodovanih vec kot 17 mladih ljudi, med njimi en trinajst letnik. to je statistika policijskega nasilja samo za eno noc. drugace pa je takih fantov ki jih policija ubije brez razloga kot je ubila tistega pred izgeri veliko. ampak policija izda lazne izjave in podtakjene dokaze. kot je tudi zdaj, ampak so jim zdaj dokazali.
JurijGrmMlajsi
10. 08. 2011 18.52
dedea Koliko nedolžnih mladcev so angleški policsti ubili? Kaj pravijo tvoji zanesljiv, alternativni viri?
JurijGrmMlajsi
10. 08. 2011 18.50
deadea Desetletniki nimajo politčnih prepričanj, nimajo pojma kaj je dikattura in kaj demokracija. Razen če mi boš trdil, da jim starše vlačijo iz hiš in podijo na prislno delo. Glede na tvoje blodnje je tudi to možno. Barbari ki so dali SHakespeara, Newtona, Byrona, Locka, Hobbesa, Turnerja, parni stroj itn....ni kaj, barbarski narod! Prislejnci so igurno dosti več prispevali v zadnjih pedesetih letihj, a ne?
boer
10. 08. 2011 18.45
deadea aja? čudno kako so lahko brezposelni emigranti izkoriščeni? če še ne veš je veliko emigrantov v angliji BREZPOSELNIH na ANGLEŠKI SOCIALI ne NIGERIJSKI kdo koga izkorišča?