Tujina

Ločeni atentati na iraške policiste

Bagdad, 14. 08. 2010 16.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Bagdadu so bili ubiti štirje policisti in pripadnik gibanja, ki se bori proti nasilju teroristov. Gre za atentate, za katerimi najverjetneje stoji Al Kaida.

Iraška policista na kontrolni točki v Bagdadu
Iraška policista na kontrolni točki v Bagdadu FOTO: Reuters

V bagdadski četrti Al Niaria v jugovzhodnem delu mesta so oboroženi moški pristopili k policistom na kontrolni točki in s pištolo, na kateri je bil dušilec zvoka, ubili dva policista. Nato so njuni trupli spravili v policijski avtomobil in ga zažgali. Še dva policista pa so prav tako s pištolami, na katerih je bil dušilec, ubili v jugovzhodnem delu iraške prestolnice.

V četrti al Basatin pa so oboroženi moški pristopili k kontrolni točki, ki jo je nadziral pripadnik Sveta prebujenja. Svet je paravojaška enota, v kateri po večini sodelujejo nekdanji sunitski uporniki, ki se borijo proti iraški celici Al Kaide. Ta enota je znatno prispevala k zmanjšanju nasilja po državi, prav zaradi tega pa je vse pogosteje tarča Al Kaidinih bombnih napadov in atentatov.

Bo zaradi političnega vakuma več nasilja?

Številni Iračani menijo, da je v državi še vedno veliko nasilja tudi zaradi dejstva, da več kot pet mesecev po volitvah še vedno ni bila oblikovana vlada. Analitiki menijo, da bi lahko uporniki izkoristili politični vakum in ponovno razširili sektaško nasilje po državi.

V tem času ameriška vlada tudi zmanjšuje število vojakov v Iraku. Pretekli teden je predsednik Barack Obama dejal, da vse poteka po načrtih, ti pa predvidevajo, da naj bi bilo v Iraku do konca meseca le še 50.000 ameriških vojakov. Njihova naloga ne bo več skrbeti za splošno varnost, temveč bodo le še urili iraške vojake in policiste ter varovali ameriške diplomate.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Misija1
15. 08. 2010 17.42
@ Jožajoža: aja aja, prav imas. Ko pa se samomorilec raztreli na trznici in ubije par 10 civilistov, sonarodnjakov, ter po moznosti se kaksnega NATO vojaka, to pa je uspeh in boj proti okupatorju? Smesis se, nic druga!
HLAPCI.HLAPCI
14. 08. 2010 18.58
Američani še mučijo in zlorabljajo zapornike v Iraku?
smito23
14. 08. 2010 18.21
Še ena zmaga borcev za svobodo - bravo naši!
Adiiiii
14. 08. 2010 18.00
So rekli američani, da gredo v Irak širit demokracijo in svobodo lol Ma Irak je ena najbolj nevarnih držav nasvetu, ne pa svobodna in demokratina država!
HLAPCI.HLAPCI
14. 08. 2010 17.53
proti okupatorju in izdajalcem se je potrebno borit
Jožajoža
14. 08. 2010 17.23
to niso policaji in pripadniki gibanja, ki se borijo proti terorizmu.to so izdajalci , ki se borijo zaradi koristi na strani agresorja proti lastnemu iraškemu narodu.
Kajtimar
14. 08. 2010 17.03
kaj da ni bilo orožja za m.u?! Saj so odkrili botulina za 4 x uničit cel svet... Ampak ko da ga drugi nimajo.
HLAPCI.HLAPCI
14. 08. 2010 16.52
Američani so razširili sektaško nasilje po državi z svojim napadom na Irak in vsem kar je to prineslo. Prej tega ni bilo. Kakor tudi ni bilo orožja za množično uničevanje ki je bil vzrok za napad. Same laži in mrtvi ljudje.
MOSAD
14. 08. 2010 16.46
K bo naft zmankal,takrat se bojo ZDA pobrale iz irka prej pa ne!!