Tujina

'Ljudje zavračajo javno nepokorščino'

Kairo, 11. 02. 2012 16.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Egiptu leto dni po odhodu Mubaraka z oblasti še vedno potekajo protesti. Ob prvi obletnici odhoda avtokratskega predsednika so študentje zahtevali odhod vrhovnega vojaškega sveta in predajo oblasti civilnim predstavnikom ljudstva.

V Egiptu leto dni po odhodu nekdanjega predsednika Hosnija Mubaraka z oblasti še vedno potekajo protesti. V Kairu so se tako ob današnji prvi obletnici odhoda avtokratskega predsednika zbrali tamkajšnji študentje, ki so zahtevali odhod vrhovnega vojaškega sveta in predajo oblasti civilnim predstavnikom ljudstva.

Številni študenti so pozivali k stavki na univerzah in delovnih mestih. "Danes sem na stavki zaradi slabih razmer v državi. Nobene razlike ni med vojaškim svetom in Mubarakom. Hočemo, da odidejo sedaj," je dejal eden od protestnikov pred eno od univerz v Kairu.

Poziv k današnji celodnevni stavki je sicer do sedaj naletel na relativno slab odziv, vendar pa aktivisti napovedujejo, da bodo z akcijami nadaljevali. Javna televizija je poročala, da se zaposleni v javnem prometu stavke ne bodo udeležili, na naslovnici časnika Al Ahram pa je bil naslov: "Ljudje zavračajo javno nepokorščino."

V Egiptu leto dni po odhodu nekdanjega predsednika Hosnija Mubaraka z oblasti še vedno potekajo protesti.
V Egiptu leto dni po odhodu nekdanjega predsednika Hosnija Mubaraka z oblasti še vedno potekajo protesti. FOTO: Reuters

Vladajoči vrhovni svet je sporočil, da bo v odgovor na pozive k stavki po državi namestil dodatne vojaške sile, in poudaril, da se ne bo upognil pod grožnjami in spletkami. Medtem ko mladi aktivisti zahtevajo, da vojska preda oblast civilnim predstavnikom ljudstva že sedaj, vrhovni vojaški svet vztraja, da bo oblast predal po predsedniških volitvah junija.

V Egiptu vendarle spremembe

Čeprav sta dva stebra Mubarakovega režima, močna policijska država in nepravičen gospodarski sistem, ostala tudi po sesutju na videz nepremagljive 30-letna Mubarakove vladavine, pa je v Egiptu vendarle prišlo do nekaterih sprememb. Med drugim poteka sojenje nekdanjemu predsedniku zaradi odgovornosti za nasilno zadušitev množičnih protestov ter zaradi korupcije.

Izvedli so tudi prve svobodne in demokratične parlamentarne volitve, na katerih je stranka nekoč prepovedane Muslimanske bratovščine Svoboda in pravičnost zasedla skoraj polovico sedežev v parlamentu, s približno četrtino poslancev pa ji sledi radikalnejša stranka salafistov Al Nur.

Kljub spremembi ključnih akterjev se razprava v parlamentu še vedno vrti okoli starih problemov. Na dnevnem redu so naraščanje cen plina, pomanjkanje goriva, korupcija in politično nasilje. Ulične spopade v državi spremljajo še versko nasilje, napadi na plinovode, Egipčane pa jezijo tudi oboroženi ropi in tatvine.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sosed11
13. 02. 2012 09.15
upam da se bo Slovenija tudi pravočasno prebudila!
Alexxsaso@yahoo.ca
13. 02. 2012 09.19
+1
Pravocasno je ze mimo.... Upam, da se bo Slovenija sploh kdaj zbudila.
Nimivseeno
12. 02. 2012 10.21
+3
"The Federal Reserve System plača ameriško finančno ministrstvo na 20,60 $ na tisoč bankovcev - nekaj več kot 2 centa vsak - ne glede na njegovo nominalno vrednost. Federal Reserve Notes, mimogrede, so edina vrsta valute, ki se danes proizvaja za obtok. So izključno Natiskani s strani Urada državne blagajne za graviranje in tiskanje, in 20,60 $ na tisoč je cena odražena kot celotn stroškovna proizvodnja. Federal Reserve Notes so natisnjene v 01, 02, 05, 10, 20, 50, in 100 dolarjev apoenov le; ugotavlja, 500, 1000, 5000, in 10.000 apoenov so bili nazadnje natisnjen leta 1945 "Donald J. Winn, pomočnik. svet guvernerjev Federal Reserve Bank. "Ko ti ali jaz napiševa ček, mora biti na računu nek denar, da ga krije. Ko pa Federal Reserve Bank (FED) napiše ček, ni nobenega depozita, na katerem sloni ta ček. Ko FED napiše ček enostavno ustvari denar." - Boston Federal Reserve "Daj mi nadzor nad denarjem v državi in vseeno mi je kdo piše njene zakone." - Mayer Amschel Bauer Rothschild "Nekateri ljudje mislijo, da so Federal Reserve Bank vladna institucija Združene države. Niso državna institucija. So zasebi monopol, ki prežijo na ljudi iz Združenih držav Amerike v korist zase in za svoje tuje goljufe "- kongres Record 12595-12603 - Louis T. McFadden, predsednik odbora za bančni in Valuta (12 let), 10. junij , 1932 Bančnik: David Rockefeller 23 september 1994 "Sedanje okno možnosti, v katerem bi lahko zgradili resnično miren in soodvisnen svet, ne bo odprt za dolgo - Smo na robu globalne transformacije. Vse, kar potrebujemo je prava večja kriza in narodi bojo sprejeli novi svetovni red. " "Banke posojajo z ustvarjanjem kreditov. Ustvarjajo plačilna sredstva iz nič" Ralph Hawtrey, sekretar britanske zakladnice
X-XY
13. 02. 2012 09.36
Spela Jeler
12. 02. 2012 07.33
+2
ni razlike???mubarakui že sodite,komu boste za zadnje leto??? oh kako ga boste še pogrešali,eni ga gotovo že!!
Nimivseeno
12. 02. 2012 06.48
Mirni protesti v slogu Ghandija lahko prestavijo marsikaj.
Odpri..Oci
11. 02. 2012 20.31
+5
"Nobene razlike ni med vojaškim svetom in Mubarakom. Hočemo, da odidejo sedaj," je dejal eden od protestnikov pred eno od univerz v Kairu." . No ja tudi egiptovski študentje so očitno na nivoju slovenskih.......ovce, ki mislijo, da jim bo dretje pred betonsko stavbo prineslo kašne koristi!!!!!
Nimivseeno
11. 02. 2012 20.39
+0
Res je, da ni nobene razlike. Na kakšen način bi pa ti naredil spremembe v svojem prostoru?
porka.malorka
12. 02. 2012 13.40
+1
On bi si vtaknil prst tam kjer sonce ne posije in bi bil zadovoljen hahahaha