Tujina

Ljudje umirajo, sprti strani se otepata odgovornosti

Damask, 27. 04. 2012 18.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Damasku se je razstrelil samomorilski napadalec in pri tem ubil najmanj deset ljudi. Je v napade vpletena Al Kaida? Oblasti v Damasku trdijo, da so napadi delo opozicijskih sil, ki s pomočjo tujine kujejo zaroto. Opozicija odgovornost pripisuje vladnim silam.

Rojake, ki zahtevajo padec Bašarja al Asada, so podprli tudi Sirijci v Libanonu.
Rojake, ki zahtevajo padec Bašarja al Asada, so podprli tudi Sirijci v Libanonu. FOTO: Reuters

Ulice številnih sirskih mest je zasedlo več deset tisoč ljudi, ki so vnovič zahtevali padec režima sirskega predsednika Bašarja al Asada. Pred in med protesti pa je v Damasku odjeknilo več eksplozij. Po tradicionalni petkovi molitvi se je samomorilski napadalec razstrelil v bližini mošeje v okrožju Al Midan in pri tem ubil najmanj deset ljudi ter jih ranil skoraj 30.

Množične protivladne proteste od marca lani sicer pogosto spremljajo tudi razni bombni napadi. Po mnenju nekaterih ameriških virov naj bi bili v te napade vpleteni skrajneži mednarodne teroristične mreže Al Kaida.

Oblasti v Damasku pa po drugi strani napade pripisujejo neimenovanim "teroristom". S tem izrazom označujejo tudi opozicijske sile, ki naj bi v sodelovanju s tujino stale za zaroto. Opozicijski aktivisti zavračajo odgovornost za eksplozije in jih pripisujejo vladnim silam, ki naj bi poskušale na ta način omadeževati protivladno vstajo, ki se je začela marca 2011.

V eksploziji bombe v Damasku je umrlo najmanj 10 ljudi.
V eksploziji bombe v Damasku je umrlo najmanj 10 ljudi. FOTO: Reuters

Opazovalci ne morejo ustaviti nasilja

Nasilje pa današnje protivladne proteste spremlja tudi drugod po državi. Po podatkih Sirskega observatorija za človekove pravice je v uporniški provinci Homs prišlo do spopadov z vladnimi silami, ki so zahtevali najmanj eno smrtno žrtev in več kot 15 ranjenih.

Nasilje se tako nadaljuje navkljub prihodu opazovalcev Združenih narodov, ki spremljajo razmere na nemirnih območjih. Tako vlada kot opozicija pa odgovornost za kršitve prekinitve ognja, ki naj bi veljala od 12. aprila, valita na nasprotno stran.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ranunculus
27. 04. 2012 23.58
+3
Tako vlada kot opozicija pa odgovornost za kršitve prekinitve ognja, ki naj bi veljala od 12. aprila, valita na nasprotno stran. Bravo... vsaj zaključek članka je objektiven.
bozur
27. 04. 2012 18.51
-3
vsi civili v siriji naj odlozijo orozje pa bo mir...bolj enostavno nemore biti..samo to dopovej killery klinton