Tujina

'Ljudje ne bi smeli izbirati med dostojanstvom in letenjem'

London, 01. 02. 2010 18.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Potniki na britanskih letališčih Heathrow in Manchester morajo pred vkrcanjem na letalo opraviti obvezen pregled s telesnimi skenerji. Če ga bodo zavrnili, ne bodo smeli na letalo.

Varnostni rentgen na letališču
Varnostni rentgen na letališču FOTO: Reuters

Telesni skenerji so zaenkrat tako na letališču Heathrow kot na letališču Manchester le na enem terminalu, saj gre za poskusno fazo. Kljub temu pa se potniki, ki tovrsten pregled zavrnejo, ne smejo vkrcati na letalo.

Prihodnji teden nameravajo britanske oblasti telesne skenerje uvesti na nadaljnjih terminalih. Tamkajšnja vlada je napovedala, da bodo do konca leta vsa letališča opremili z ustreznimi napravami, ki bodo lahko izsledila skrite eksplozivne snovi.

Kljub opozorilom organizacij za človekove pravice, da uporaba skenerjev krši pravice posameznika, britanske oblasti poudarjajo, da bodo posnetki telesnih skenerjev posredovani računalnikom, na katerih pa ne bodo kopičili podatkov. Poudarili so tudi, da črno-beli posnetki telesnih skenerjev ne prikazujejo nobenih telesnih posebnosti, kot so lasje ali poteze obraza.

Iniciativa Big Brother Watch pa vseeno vztraja, da takšne poteze kažejo na zmago teroristov. "Ljudje se seveda bojijo terorizma. Vendar pa napadom IRE nismo dovolili kršitve naših svoboščin, in tudi zdaj tega ne bi smeli dovoliti,“ je odločen vodja iniciative Alex Deane.

"Tisti, ki jih motijo skenerji, ne bi smeli biti postavljeni pred dejstvo, da morajo izbirati med svojim dostojanstvom in poletom. Kakšna svobodna družba je to, če vlada 'varuje' tako, da vdira v zasebnost ljudi?“

Slovenija uvedbe skenerjev (še) ne podpira

Uporaba telesnih skenerjev je tudi drugje v EU dvignila veliko prahu, članice Unije pa so glede tega razdeljene. Poleg Velike Britanije naj bi jih uvedla tudi Nizozemska, druge države, med njimi Nemčija in predsedujoča Španija, pa so do tega precej zadržane. Tudi Slovenija za zdaj uporabe telesnih skenerjev ne podpira.

Vprašanje telesnih skenerjev je bilo v EU aktualno že pred leti, ko je Evropska komisija pripravila tudi uredbo o njihovi uporabi, a jo je po pomislekih Evropskega parlamenta umaknila. Vnovično razpravo o teh napravah, pa tudi njihovo uvedbo v nekaterih državah je sprožil spodleteli poskus napada na letu iz Amsterdama v Detroit za božič lani.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (58)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bolivar
02. 02. 2010 20.27
ninja.subversion 02.02.2010, 06:48 Svoj glas ste že oddali 3 tako je, IRA je izvedla cel kup napadov, pa nikoli niso razmišljali o takih ukrepih, tu se lepo vidi da gre pri skenerjih za posledico vojne proti terorizmu, ki pa je v resnici vojna proti svobodi ter proti prebivalcem tega planeta Res ,ampak IRA je bil problem le Britanskega otočja ,kot recimo ETA na Iberskem polotoku in eventuelno v delu Francije ,PLO in podobne le v Izraelu/Palestini itn. Do takrat tega ni bilo ,saj ZDA niso bile 'ogrožene' in se niso pretirano zanimali za to. Danes ta pojav ali fenomen 'terorizma' radikalnega praktično ni le v Latinski Ameriki ,povsod drugod so že bili primeri ali pa cela serija.
tovarišinajuriš
02. 02. 2010 08.59
...krivi so znanstveniki,politiki samo izkoriščajo možnosti,ki so na trgu...nas pa z našim denarjem nadzirajo,skenirajo,lobotomirajo,eksploatirajo,sek... jim pa to dovolimo,da bili svobodni v svojem suženjstvu.Do kdaj ?
ninja.subversion
02. 02. 2010 06.48
tako je, IRA je izvedla cel kup napadov, pa nikoli niso razmišljali o takih ukrepih, tu se lepo vidi da gre pri skenerjih za posledico vojne proti terorizmu, ki pa je v resnici vojna proti svobodi ter proti prebivalcem tega planeta želim si da bi vas čimvec spregledalo državne spletke ter medijske laži, da bi bili močni ter enotni kod je bila slovenska javnost v časih ko je strašila nova gripa, ko smo jasno dali vedeti da ne nasedamo lažem o strašni bolezni kod so jo prikazovali medji ter vlade koliko očitno mora postati, da boste spregedali da svet kod ga nam servirajo mediji, sploh ni tak kod se zdi? samo da ne bo prepozno, ko boste v želji za vašo "varnost" prosili za RFID čip
skydrol7
02. 02. 2010 01.36
statistika za stevilo letalskih potnikov v letu 2010 napoveduje 4 milijone manj potovanj z letalom kot v lanskem letu,poostreni ukrepi na letaliscih bodo vsekakor pripomogli te stevilki.........
babajbg
02. 02. 2010 01.31
jaz bi tudi me tak skenner app Iphone application
Koksi
02. 02. 2010 01.13
Ko pa zdravnik v rit pogleda, se pa noben ne pritožuje.
ateistek
02. 02. 2010 00.23
-----------Kljub opozorilom organizacij za človekove pravice, da uporaba skenerjev krši pravice posameznika, britanske oblasti poudarjajo, da bodo posnetki telesnih skenerjev posredovani računalnikom, na katerih pa ne bodo kopičili podatkov.------------ Kako gre zaupat britanskim oblastem smo videli pred parimi leti, ko so lagali celemu svetu, da Sadam skriva cele arzenale orožja za množično uničevanje. Ne vem ampak meni se zdi, da oblasti po svetu vse bolj mislijo, da mi obstajamo zaradi njih in ne obratno pa volitve gor ali dol
DedekLakai
02. 02. 2010 00.21
Viva Revolucion! =)
Ramzess
01. 02. 2010 23.50
"britanske oblasti poudarjajo, da bodo posnetki telesnih skenerjev posredovani računalnikom, na katerih pa ne bodo kopičili podatkov. Poudarili so tudi, da črno-beli posnetki telesnih skenerjev ne prikazujejo nobenih telesnih posebnosti, kot so lasje ali poteze obraza." Ja seveda, kdo pa še komu zgoraj danes verjame. Teorija eno, praksa drugo. Fokl66="Gre za princip. V imenu "boja proti terorizmu" se drzave vse bolj spreminjajo v policijske drzave. Ze zdavnaj ne velja vec princip "nedolzen dokler nisi dokazano kriv", ampak moras na vsakem koraku dokazovati, da si nedolzen." Je omenjen princip sploh kdaj veljal, ne da bi vedel. Danes morajo še otroci dokazovati lastno nedolžnost. Glambert="Je beš dostojanstvo, kaj pa sevanje teh skenerjev?" Nekaj že, težava je drugje, tolmačenje pokazanega, skener 'vidi' eno, človek drugo, pa smo spet tam. Raba skenerjev, ki to (še) niso, žal, razumete kaj mislim, in tolmačenje slike na monitorju sta dve različni stvari, če sicer ne ločijo marmelade od ..., potem so tu lahko tu še večje težave, ker ti ljudje nič ne mislijo, samo .... Ninja.subversion="vaša varnost je varljiva, kaj vam pomagajo skenerji, če pa so vlade tiste ki so odgovorne za teroristične napade" Da. Ninja.subversion="ne pozabite na 11. september !! vse to kar se danes dogaja je posledica terorizma državnih institucij ameriKKKe" Pa Oklahoma ipd, vsi primeri so iz istega lonca. Check="Eni pač ne razumete kaj pomeni varnost !!!" Ljudje ne razumejo, da je pri varnosti marsikaj varljivo, in da lahko izgubijo več kot mislijo, cena je lahko previsoka. V tej luči lahko velemesta postanejo koncentracijska taborišča, varna, vendar brez svobode in polna nadzora, zato jih nekateri že zapuščajo. V okviru varljive varnosti ne delajo razlik med odraslimi in otroci, zanje smo so vsi enaki. Drugače se pričakuje, da je osebje ustrezno usposobljeno, da loči vsadke in proteze od ... ipd., ker opravičil ne bo smelo biti, ipd.
Synchro
01. 02. 2010 23.21
Haa,,ha V Angliji sem bil parkrat, pa še takrat sem zgubil interes da še grem kdaj tja. Zdaj pa me ta sploh več ne vidijo. Da ne govorim o ZDA. Nikoli nisem imel želje it tja, zdaj pa še manj. To je samo psihološko pranje ljudi, ki se ne znajo postavit na svoj JAZ in sledijo vsakim neumnostim ki se jih vodilni zmislijo. Folk zbudite se že enkrat, začnite razmišljat s svojo glavo in se zoperstavite temu fašističnemu sistemu zastraševanja in kontrole ljudstva na vsakem koraku.
hendikep
01. 02. 2010 23.16
Chek o kakšnem uzdževanju mira pa ti govoriš Američani so zakuhali sranje v Afganistanu in Iraku dosegli niso pa ničesar al kaide in talibanov niso uničili Iračanom ne svobode prinesli in vse kaže da bojo doživeli še eden Vijetnam ampak zdaj je situacija še slabša kot takrat z Vijetnamom takrat po porazu so se povlekli domov in stvar je bila zaključena zdej pa tega ne morejo narediti ker so ustvarili na desetine tisuča terorista in če ih ne obglavijo in porazio jih bojo dobili v ameriku.
MERDE-AVE-MERDE
01. 02. 2010 23.10
@Check01.02.2010, 22:50 Obama dela za iste ljudi za katere je delal Bush, žal.
pepar
01. 02. 2010 23.09
En pregovor pravi,da kdo seje veter žanje vihar in to se sedaj dogaja s tako imenovano zahodno civilizacijo. Verjetno je to še najmanj kar nas čaka,žal pa tisti ki so to zakuhali uporabljajo svoja letala in ne sodelujejo pri teh porničih na letališčih.
Cofar
01. 02. 2010 22.55
S strani varnosti je verjetno bolje. Koliko pa je tu kršena pravica do dostojanstva - tuki je pa lahko ogromno besede!
NENORMALEN
01. 02. 2010 22.48
jest ne bi tega rad, ker mam majhnega tiča pa bi me blo sram
hribovcinkmet
01. 02. 2010 22.45
pomojem je pa ja bolje da te pregledajo čez ekran, kot da bi pa s pomočjo vazelina pregledali analno odprtno.
gozdar1
01. 02. 2010 22.45
Ce hocejo se jim lahko samo slecem..do golega..pa da vidim junake kako bi reagirali..skeniralme pa ne bo nihce..
banny2
01. 02. 2010 22.44
kuk je pa ta rengen nevaren?
VZ
01. 02. 2010 22.29
To je šele začetek..
Audy
01. 02. 2010 22.17
cheyenne, verjetnost da ti nekdo pripelje nasproti ko se pelješ na Brnik je mnogo večja. Kot že omenjeno, gre se za princip in POSTOPNO uvajanje vedno bolj fašističnih ukrepov za kao našo varnost. Letališča so samo začetek.