Tujina

Češka kot zadnja ratificirala Lizbonsko pogodbo

Praga/Bruselj, 03. 11. 2009 09.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
22

Potem ko je češko ustavno sodišče presodilo, da je Lizbonska pogodba v skladu z ustavo, jo je predsednik Klaus danes podpisal. Barroso je dejal, da bi pogodba lahko začela veljati decembra ali januarja.

Vaclav Klaus
Vaclav Klaus FOTO: Reuters
Švedsko predsedstvo EU bo sklicalo izredni vrh EU, na katerem naj bi imenovali kandidata za predsednika in zunanjega ministra EU, ki ju vpeljuje nova pogodba. Kot morebitna datuma za vrh se omenjata 12. in 19. november.

Češki predsednik Vaclav Klaus je ob 15. uri podpisal ratifikacijo Lizbonske pogodbe. S tem je vseh 27 držav članic EU pogodbo ratificiralo. V veljavo pa bo stopila, ko bo vseh 27 držav članic v Rimu deponiralo ratifikacijske dokumente, in sicer prvi dan naslednjega meseca.

To so do sedaj storile že vse države, razen Češke. Kot zadnji sta to storili še Irska in Poljska. Po današnjem Klausovem podpisu je verjetno, da bo pogodba uveljavljena 1. decembra.

Odločitev ustavnega sodišča sem pričakoval in jo spoštujem, čeprav se z njeno vsebino in utemeljitvijo načeloma ne strinjam. Češki predsednik Vaclav Klaus

Klaus, ki je s podpisom odlašal do odločitve ustavnega sodišča, sicer pogodbi nasprotuje. Z njeno uveljavitvijo bo Češka prenehala biti suverena država, je dejal. Predsednik je tudi kritiziral današnjo razsodbo češkega ustavnega sodišča. Dejal je, da "ni nevtralna pravna analiza, ampak pristranska politična obramba Lizbonske pogodbe s strani njenih privržencev".

Ustavno sodišče je presodilo, da je pogodba v skladu z ustavo

"Lizbonska pogodba v svoji celoti ni v nasprotju s češkim ustavnim redom," je v Brnu, kjer ima sedež ustavno sodišče, danes dejal njegov predsednik Pavel Rychetsky. Tako je bila odpravljena še zadnja ovira, po kateri je češki predsednik podpisal pogodbo, s čimer se je zaključil postopek ratifikacije dokumenta na Češkem.

Navdušenje

Ratifikacijo je že pozdravilo tudi slovensko zunanje ministrstvo. Novosti, ki jih prinaša nova evropska pogodba, bodo omogočile "večjo prepoznavnost EU in njeno učinkovitejše delovanje znotraj območja unije, predvsem v odnosu do svetovnih partnerjev", so zapisali pri MZZ.

Švedsko predsedstvo EU je sporočilo, da bo ratifikacija pogodbe na Češkem omogočila, da bo unija postala "bolj demokratična", nad padcem zadnje ovire je navdušen tudi predsednik evropske komisije Jose Manuel Barroso. "Zdaj so odstranjene vse ovire za takojšnjo uveljavitev pogodbe, ki bo za EU odprla novo ero," pa je sporočil visoki predstavnik EU za skupno zunanjo in varnostno politiko Javier Solana.

Nemška kanclerka Angela Merkel je v ameriškem kongresu dejala, da bo EU z novo pogodbo "postala močnejša in bolj sposobna ukrepati in tako močan in zanesljiv partner za ZDA", britanski premier Gordon Brown pa je Klausov podpis Lizbonske pogodbe označil za "pomemben in zgodovinski korak za vso Evropo".

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rok18488
04. 11. 2009 01.57
psihoti hočjo met ceu svet pod nadzorom.... in počasi jim uspeva
Audy
04. 11. 2009 00.13
NWOOOOOOO, gre naprej!!
Azgard
04. 11. 2009 00.08
Sm šel brat to lizbonsko pogodbo in kaj posebaj drastičnega ni notri je pa en korak k bolj enotni uniji. Fajn mi je člen, da lahko, če se dobi 1 miljon ljudi nese predlog direkt komisiji, ki potem odloča, ali se bo kak zakon na račun tega predloga sprejel. Ampak ta miljon je mal prevelka številka, pa dobro, vsajmožnost obstaja.
Abacus
03. 11. 2009 21.23
spaparnas1 03.11.2009, 12:12 1 castnasestra Slaba novica ampak pričakovana poteza. Po tem ko so Francozi in Holandci z referendumom izvrgli evropsko ustavo, se je na mizi znašel dokument lizbonska pogodba in ko so Irci z referendumom izvrgli tudi ta dokument, so referndum ponovili in poskrbeli za močno propagandno kampanijo, da bi Irci glasovali pravilno. Osebno mislim, priznam pa da nimam dokazov za to, da so bile volitve podobne, kot volitve v ZDA, ko so pred leti volili Buša. Lizbonska pogodba je "must be" in lizbonska pogodba je nova evropska ustava pod drugim imenom. ----------------------------------- To je res! Evropa ali EU po novem želi postati velesila ob boku Indije ,Kitajske in še ZDA . Sicer pa se je ustanovila tudi Afriška unija in tudi Latinoameriška unija. Svet se povezuje v unije.
Azgard
03. 11. 2009 18.03
Ja v tem primeru je tako, kot v večini zakonov itd ko se sprejema, nobene jasno ne pove okrajšano različino v 5 stavkih, kaj ta pogodba predstavlja. Dobro večjo enotnost, to je plus, skupni zunanji minister plus, kaj pa še?
medobranko@hotmail.com
03. 11. 2009 17.33
Pa dobro novinarji koji ste bebeki napisite mal za nas ki ne vemo kaj je pogodba detajle ta iste. Nismo vsi v politiki ali evropskem parlamentu kot Slovencki kateri so se krmili na koritu mamic in atijev...hvala.
6-5
03. 11. 2009 17.32
Srbenda
03. 11. 2009 17.20
blade90
03. 11. 2009 17.03
kaj pomen ratificirala??
castnasestra
03. 11. 2009 12.58
@ spaparnas1, se popolnoma strinjam s tabo, imaš prav... Povsem pričakovana poteza, vem, sploh glede na vse že videno in znano in glede na ves umazani cirkus v zakulisju... Ampak vseeno... Jaz sem tako žalostna... Pristno žalostna... In prestrašena...
AlternativeFacts
03. 11. 2009 12.46
To kaj kdo je in koliko, odločajo že sedaj, brez "komiteja".Seveda se lahko zapremo v bunker, samo potem bodo samo drugi odločali o tem, kaj in koliko bo kdo jedel v bunkerju.Tako pa imaš vso možnost infiltrirati se v sistem in ga sooblikovati ali preoblikovati, če je tako hudo.
Titus01
03. 11. 2009 12.41
@spaparnas1 Glede ene stvari imate prav: EU z Lizbonsko pogodbo dejansko postaja federacija. Ima pa jasno določene pristojnosti, poleg tega pa dejansko vzpostavlja demokratične mehanizme in prenaša pristojnosti iz Sveta ministrov (ki ni neposredno voljen) na evropski parlament, ki je. Ampak že ko smo vstopali v Evropsko unijo, smo vedeli, da je federacija njen končni namen, mar ne?
spaparnas1
03. 11. 2009 12.33
Animax Postaja EU postaja ena multinacija s centralnim komitjem v Bruslju, kateri bo v prihodnosti odločal o vsem, do tega kaj boš ti jedel za kosilo in koliko tega boš pojedel. V Sovjetski Zvezi se je Bruslju reklo Kremelj, z razliko od Kremmlja pa ima prav tako nedemokratični Bruselj na papirju z lizbonsko mnogo več pooblastil.
AlternativeFacts
03. 11. 2009 12.26
Dajte nehat z desetino.V fevdu je desetino zahteval vladar, cerkev, vsa vladarjeva žlahta itd.Ker od tolikih desetin ni kaj dosti ostalo, so uvedli tlako desetino za ostale prisklednike. Tole z EU-ustavo je pa dobro, končno Evropa postaja to, kar je nekoč bila.Ena multi nacija. ;)
spaparnas1
03. 11. 2009 12.12
castnasestra Slaba novica ampak pričakovana poteza. Po tem ko so Francozi in Holandci z referendumom izvrgli evropsko ustavo, se je na mizi znašel dokument lizbonska pogodba in ko so Irci z referendumom izvrgli tudi ta dokument, so referndum ponovili in poskrbeli za močno propagandno kampanijo, da bi Irci glasovali pravilno. Osebno mislim, priznam pa da nimam dokazov za to, da so bile volitve podobne, kot volitve v ZDA, ko so pred leti volili Buša. Lizbonska pogodba je "must be" in lizbonska pogodba je nova evropska ustava pod drugim imenom.
endrug
03. 11. 2009 12.10
Ja, poleg vojske, ki je bila včasih, imamo danes še šolstvo, zdravstvo, znanost, policijo, sodstvo, socialo,... Pravzaprav ni omembe vredno...
endrug
03. 11. 2009 12.08
rock2, plačuje se petina.
castnasestra
03. 11. 2009 11.56
Nadvse slaba novica... Škoda :( Kot kaže, je teoretični del izčrpan, čas je za akcijo, grrrr.... Dobrodošli v prihajajočem novem svetovnem redu! Ja... pa srečno, folk!
balon200
03. 11. 2009 11.14
spaparnas1,... v fevdalizmu se je plačevala desetina, danes se plačuje petdesetina. Je pa res, da prej ni bilo infrastrukture, danes je imamo veliko in je treba pač to plačevat kvazi socialno državo.
spaparnas1
03. 11. 2009 10.42
RIP Tukaj počiva Republika Slovenija 1991*-2009