Tujina

'Libijski uporniki eno bolj daljnovidnih uporniških gibanj'

London/Tripoli, 22. 08. 2011 10.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Kakšna bo videti prihodnost Libije po padcu Moamerja Gadafija? So uporniki usposobljeni za prevzem oblasti? Jim bo uspelo pomiriti regionalna nasprotja? Je vojna med plemeni realen scenarij?

Vodja Prehodnega nacionalnega sveta Mustafa Abdel Džalil je včeraj potrdil, da so uporniki v Tripoliju zajeli dva Gadafijeva sinova, kar je po mnenju italijanskega zunanjega ministra Frattinija prineslo odločilen preobrat v libijski vojni.
Vodja Prehodnega nacionalnega sveta Mustafa Abdel Džalil je včeraj potrdil, da so uporniki v Tripoliju zajeli dva Gadafijeva sinova, kar je po mnenju italijanskega zunanjega ministra Frattinija prineslo odločilen preobrat v libijski vojni. FOTO: Reuters

Vojaška podoba libijskih upornikov je v nasprotju z njihovo diplomatsko ofenzivo kazala bolj klavrno podobo. Medtem ko so bili borci slabo usposobljeni za dolgotrajno vojno, je njihovo politično predstavništvo na vzhodu države vzpostavilo paralelen in delujoč sistem oblasti, prodajati pa je začelo tudi libijsko nafto.

Odpravnik poslov libijskega prehodnega nacionalnega sveta v Londonu Mahmud Nacua je danes zagotovil, da v Libiji ne bo brezvladja in da bodo kmalu oblikovali prehodno vlado, ki bo imela sedež v Tripoliju.

Nekateri bližnjevzhodni časniki po poročanju britanskega BBC že ugibajo o prihodnosti Libije po padcu polkovnika Gadafija. Savdski časnik Al Jazirah piše, da se bodo Libijci ''tirana Moamerja Gadafija znebili v nekaj dneh ali celo urah,'' medtem ko jordanski Al Dustur piše, da prihajajo odločilne ure, v katerih se bo Libija znebila ''norosti in halucinacij'' svojega voditelja.

K previdnosti poziva savdski časnik Al Khalij, v katerem so zapisali, da utegne konec režima polkovnika Gadafija pomeniti ''začetek kroga intenzivnih bojev'' za oblast med različnimi uporniškimi skupinami.

Po poročanju spletne strani breakingnews.com, ki se sklicuje na Gumo el Gamatija, diplomatskega predstavnika Prehodnega nacionalnega sveta v Londonu, uporniki načrtujejo prenos glavnega štaba iz Bengazija v Tripoli.

Namigovanja, da so uporniki nepripravljeni na prevzem oblasti, zavrača Šašank Joši iz britanskega miselnega trusta Združeni kraljevi servisni inštitut. ''Kljub temu, da med diplomati obstaja nekak konsenz, da gre pri upornikih za nepremišljeno in neodgovorno sodrgo, ki ni pripravljena na upravljanje države, se sam obotavljam pridružiti temu stališču. V marsikaterem pogledu gre za eno bolj daljnovidnih uporniških gibanj, kar smo jim bili priča v zadnjem času,'' pravi Joši.

Po besedah Jošija so uporniki spisali ''brezhibno liberalno ustavo, ki seveda bo ali ne bo zaživela v praksi''. Analitik dodaja, da so ''vse mogoče storili za to, da bi bili v Prehodnem nacionalnem svetu zastopani ljudje, živeči po celotnem ozemlju države, in ne samo na vzhodu''.

Gadafi z danes strmoglavljenim egiptovskim predsednikom Hosnijem Mubarakom in jemenskim predsednikom Alijem Abdulahom Salehom, ki mu sodijo v odsotnosti, saj je še vedno v Savdski Arabiji na zdravljenju zaradi opeklin, ki jih je utrpel v poskusu atentata.
Gadafi z danes strmoglavljenim egiptovskim predsednikom Hosnijem Mubarakom in jemenskim predsednikom Alijem Abdulahom Salehom, ki mu sodijo v odsotnosti, saj je še vedno v Savdski Arabiji na zdravljenju zaradi opeklin, ki jih je utrpel v poskusu atentata. FOTO: Reuters

''Po drugi strani pa jim je prav na tej pomembni točki spodletelo, zaradi česar prihaja do zelo pomenljivih regionalnih zamer, predvsem na zahodu. Treba pa je upoštevati, da delujejo v izjemno težkih pogojih,'' analitikove besede navaja BBC.

''Kmalu bi bilo treba končati Natovo misijo,'' je za BBC povedal drugi človek diplomacije Prehodnega nacionalnega sveta Ibrahim Dabaši. ''Mislim, da se po padcu Gadafija ne bo pojavila potreba po pomoči. Mislimo, da bo prenos oblasti potekal gladko. Pričakujemo nekaj težav, a te ne bodo na ravni vojne med plemeni,'' pravi Dabaši.

Evropska unija se po poročanju BBC aktivno pripravlja na Libijo po Moamerju Gadafiju. ''V tem trenutku poteka načrtovanje za Libijo po Gadafiju. Imamo več scenarijev, ki smo jih pripravili za pomoč Libiji v obdobju, ki bo nastopilo po Gadafiju,'' je dejal Michael Mann, tiskovni predstavnik prve dame evropske zunanje politike Catherine Ashton.

Predsednik Evropskega parlamenta Jerzy Buzek je prepričan, da je Gadafijeva vladavina končana. Obenem se je izrekel za to, da morajo odgovorni za zločine proti človečnosti in druge zlorabe stopiti pred roko pravice. EU trdno stoji ob strani libijskemu ljudstvu, je še zapisal predsednik Evropskega parlamenta ter ponudil pomoč in aktivno podporo pri tranziciji v demokratično Libijo. "Prihodnost Libije se začenja sedaj. Upam, da bo to prihodnost miru in pravičnosti, enotnosti in blaginje za vse."

Francija bo prihodnji teden gostila mednarodno kontaktne skupine za Libijo srečanje, na katerem bodo navzoči načrtovali prihodnost Libije. Na pogovorih naj bi v sredo sodeloval tudi Mahmud Džibril, vodja Prehodnega nacionalnega sveta.

Kontaktna skupina za Libijo, v kateri so Združene države, Britanija, Katar in članice Združenmih narodov ter Arabske lige, naj bi se sicer po prvotnih načrtih sestala šele septembra.

Francoski zunanji minister Alain Juppe je poudaril, da ''stvar Libijscev in zgolj Libijcev, da izberejo svojo prihodnost in skupaj zgradijo novo, demokratično Libijo.'' ''Prehodni nacionalni svet bo potreboval pomoč mednarodne skupnosti in mi smo odločeni, da jim bomo stali ob strani,'' je še dodal Juppe.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SAS112
23. 08. 2011 08.30
Kok so te uporniki neumni kva še vedno mislijo da je nafta njihova nato in zda nista zastojn bombadirali zemlje.
Spetsnaz
22. 08. 2011 23.01
Ja ! Sedaj bo demokracija. Americani bodo dobili najboljse koncesije za crpanje nafte. Kaksna letalska baza ameriskih junakov itak mora bit. Letalonosilke se bodo lahko oskrbovale v Bengaziju. Grdi grdi Gadafi fej in fuj. Sedaj je demokracija... A SCT pogodba potem ni vec veljavna?
brezreklam
22. 08. 2011 22.46
Nevem kako je bilo živeti pod jugoslavijo. ampak ne verjamem da če ste bili vsi milijonarji in miljaderji da je vam bilo VSEM lepo. če ste imeli toliko različne hrane,kave,zabavne elektronike kot danes(v avstriji so takrat imeli VSE)
1943
22. 08. 2011 21.32
Seveda vsi boste stali ob strani ,da si izberejo pot v blaginjo,samo v čigavo !
Elias47
22. 08. 2011 12.58
'Libija danes vstopa v novo obdobje' Ja, pa še res je; v obdobje popolnega imperialističnega kolonializma! Libijci, sedaj pa opustite upe vse; tudi vam bodo ZDA dali "demokracijo in svobodo", tako do bodo tudi vam pokradli vsa naravna bogastva, tako da boste lahko čimprej pocrkali, tako kot se že za to poskrbeli v Iraku in Afganistanu.
anaheim812
22. 08. 2011 12.28
@ rudra "Nemogoče,da se EU in ZDA odrečeta temu kolaču-Nemogoče!!!..." tudi Kitajska hoče del tega kolača, pa noben od vas tega ne piše ...če še ne veste, Kitajci hočejo aktivno vlogo pri obnovi Libije ...haha, in vi ste dejansko hvalili Kitajsko, ko se je vzdržala glasovanja in kritizirala intervencijo zveze NATO, zdaj pa kar naenkrat hočejo pomagat pri obnovi ...so že vedli, kaj delajo
rudra
22. 08. 2011 11.57
@Ca6epočakajmo na razplet! Bomo videli kdo ima prav.Toliko kot bo sedaj nafte na trgu po zahtevi ZDA v Libiji jo še ni bilo!! Saj se že ceni-nafta namreč!!! Nemogoče,da se EU in ZDA odrečeta temu kolaču-Nemogoče!!! Kako ti Beograd in Slovenijo nekoč razumeš tvoja stvar.Razmisli kdaj smo bolje živeli realno ? Danes svetu vlada KAPITALIZEM,če ti še ni jasno
yarrick
22. 08. 2011 11.57
@ca6e Dobro veš, da bodo morali te letalske napade in pomoč krepko plačati.In s čim bo libija to plačala? Zlato, nafta, obnova stavb ki bo edino v lasti eu in ameriških korporacij...In kaj se bo potem zgodilo z libijo? uvedli bodo centralno banko, miljavžent različnih bank in jim "pod ugodnimi pogoaji dajali kredite", ravno tako kot na zahodu... "Po besedah Jošija so uporniki spisali ''brezhibno liberalno ustavo, ki seveda bo ali ne bo zaživela v praksi''. Analitik dodaja, da so ''vse mogoče storili za to, da bi bili v Prehodnem nacionalnem svetu zastopani ljudje, živeči po celotnem ozemlju države, in ne samo na vzhodu''." Tudi ameriška ustava je precej blizu perfektne ureditve, pa vsi vemo, kaj se je zgodilo tekom 180 let iz nje...Ali pa iz naše...Vsi vemo, da je ustava zgolj na papirju, dočim v realnosti vse te zakone povozijo drugi, ponavadi slabši zakoni.
Ca6e
22. 08. 2011 11.19
rudra misliš na tak način kot je beograd to zahteval od slovenije da jim damo vse proizvode, kateri so bili do dvakrat cenejši v beogradu kot sloveniji, ne ne motiš se to se počne samo v diktaturi in komunizmu!
rudra
22. 08. 2011 10.51
Evo tipično zahodnjaško obnašanje. Sedaj pride na vrsto njihov zahtevek-dajte nafto nam! Če seLibijci uprejo bodo rekli,da ti niso sposobni prevzeti oblasti.To ti tipično in preizkušeno jje zahodno pohlepno dušebrižništvo!,kjer vodijo Nato EU in ZDA.!
G-i-z-m-o
22. 08. 2011 10.48
"libijski" uporniki imajo točna navodila svojih šefov v zda in eu, kako postopati.. pravih libijskih upornikov NI, ker libijci živijo bolje kot v sloveniji