Tujina

FOTO in VIDEO: Zbežala, ker nista hotela bombardirati naroda

Tripoli, 21. 02. 2011 07.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
264

Protesti v Libiji so vse bolj krvavi, protestnike naj bi bombardirali celo z vojaškimi letali. Dve pilota vojaških lovcev sta prebegnila na Malto, kjer sta povedala, da nista hotela izpolniti ukaza o bombardiranju protestnikov.

Na spletnem omrežju Twitter novinarji arabskih televizij Al Jazeera in Al Arabya poročajo, da so v Libiji odklopili vse telekomunikacijske naprave in da so začeli vsesplošno vojaško akcijo proti protestnikom, ki zahtevajo odstop voditelja Moamerja Gadafija. Že včeraj so začeli na protestnike streljati s pravimi naboji, danes pa naj bi nekatere lokacije v Tripoliju kar bombardirali z vojaškimi letali. Streljali naj bi tudi iz vojaških helikopterjev. "To, čemur smo priča danes, je nepredstavljivo. Vojaška letala in helikopterji na slepo bombardirajo področje za področjem. Ogromno je mrtvih," je za katarsko televizijo Al Jazeera povedal prebivalec Tripolija. Dodal je, da bombardirajo vse, ki so na ulicah.

Prebeglo libijsko vojaško letalo ob pristanku na Malti.
Prebeglo libijsko vojaško letalo ob pristanku na Malti. FOTO: Reuters

Že prej pa so mediji poročali, da sta na Malti pristali dve libijski vojaški lovski letali. Libijska pilota sta povedala, da nista želela izpolniti ukaza o bombardiranju protestnikov v Bengaziju in se odločila, da prebegneta. Dve italijanski vojaški oporišči pa sta zaradi razmer v Libiji v polni pripraljenosti. Preberite tudi odziv italijanskega premierja Silvija Berlusconija.

Letala naj bi prestregla vsakršno grožnjo, če bo to potrebno. Na Malti sta pristala tudi dva helikopterja s sedmimi potniki, ki naj bi bila registrirana v Franciji. Vsi potniki naj bi bili francoski državljani, a le eden ima dokumente, ki to dokazujejo.

Al Jazeera tudi poroča, da naj bi v Tripoliju pristalo letalo, na katerem naj bi bili tudji plačani vojaki. Od kod naj bi prileteli, ni znano, nekateri viri poročajo, da gre za vojake iz afriških držav, poročali pa so celo, da naj bi bili na letalih tudi ukrajinski vojaki.

Egiptovska vojska pa je sporočila, da se libijska vojska umaknila z meje med državama, na mejah pa so civilisti. A ni jasno, ali so to ljudje, ki so lojalni Gadafiju, ali protestniki.

Libijci v New Yorku obrnili hrbet

Libijski veleposlanik pri Združenih narodih je Gadafija pozval k odstopu, veleposlanikov namestnik Ibrahim Obar al Dabaši pa je za BBC povedal, da Gadafijeva oblast v državi izvaja genocid. "To je pravi genocid, tako v vzhodnih mestih, kot tudi v Tripoliju. Režim naj bi po informacjiah, ki jih dobivamo iz Tripolija, ubijal vsakogar, ki pride na ulice, vsakega demonstranta, ki ga vidijo pa kar ubijejo. No vsaj ustrelijo jih, tudi, če jih ne ubijejo," je povedal.

Nemiri so se danes začeli tudi v mestu Ras Lanuf, kjer je naftna rafinerija, nasilje pa se je iz Bengazija razširilo tudi v Tripoli. Protestniki naj bi se v noči z nedelje na ponedeljek spravili na sedež državne televizijske hiše Al Džamahirija 2 in radia Al Šababia, ki sta v nedeljo zvečer prekinila oddajanje, danes pa sta ga ponovno vzpostavila. Državna televizija je danes predvajala patriotske pesmi in telefonske pogovore s podporniki predsednika Moamerja Gadafija 'v živo'. Podporniki so Gadafija poveličevali in svojo jezo usmerjali proti protivladnim protestnikom, ki so jih imenovali ''agenti in zaporniki''. Vsi, ki so poklicali, so tudi obljubili, da bodo branili Gadafija in ''revolucijo''.

Libijsko vojaško letalo na Malti: Dva pilota sta se odločila, da ne bosta ubogala ukaza, naj mečeta bombe na svoj narod. Na Malto sta priletela tudi dva helikopterja s sedmimi potniki, ki zatrjujejo, da so francoski državljani. Le eden ima tudi dokumente, ki njegove navedbe potrjujejo.
Libijsko vojaško letalo na Malti: Dva pilota sta se odločila, da ne bosta ubogala ukaza, naj mečeta bombe na svoj narod. Na Malto sta priletela tudi dva helikopterja s sedmimi potniki, ki zatrjujejo, da so francoski državljani. Le eden ima tudi dokumente, ki njegove navedbe potrjujejo. FOTO: Reuters

Kje je Gadafi?

Danes popoldne se je oglasil britanski zunanji minister William Hague, ki je dejal, da ima informacije, da bi lahko bil Gadafi na poti v Venezuelo. Znano je namreč, da sta venezuelski predsednik Hugo Chavez in Gadafi dobra prijatelja. Le nekaj minut kasneje je višji venezuelski uradnik namige, da bi bil Gadafi na poti v Caracas, zavrnil. Govorice, da je Gadafi zapustil Libijo, je zanikal tudi namestnik libijskega zunanjega ministra.

Libijska TV: Sile obračunale s teroristi

Libijske varnostne sile so danes izvedle operacijo proti zatočiščem teroristov in ubile več ljudi, je danes poročala libijska državna televizija. Pri tem ni navedla podrobnosti o kraju operacije ali identiteti ubitih, ki jih je označila za teroriste in upornike, ki jih podžiga nasilje, pa poroča francoska tiskovna agencija AFP. Televizija je tudi pozvala libijske državljane, naj sodelujejo z oblastmi pri ponovni vzpostavitvi varnosti v državi, ki jo že sedmi dan pretresajo množične demonstracije proti režimu voditelja Moamerja Gadafija. Posvarila jih je, naj se pazijo tolp, ki uničujejo Libijo, in jih pozvala, naj sodelujejo z varnostnimi silami in policijo. Državna televizija tudi ločeno predvaja "neposreden prenos" protestov v podporo Gadafiju na Zelenem trgu v središču Tripolija.

Pravosodni minister ne prevzema odgovornosti za uporabo sile

Zaradi "prekomerno uporabljene sile proti protestnikom" je odstopil tudi libijski pravosodni minister Mustafa Mohamed Abud al Dželeil, poroča libijski časopis Kurinja, ki na spletni strani dodaja, da so z ministrom govorili po telefonu. Uradne potrditve odstopa za zdaj še ni. Že včeraj smo poročali, da je odstopil predstavnik v Arabski ligi Abdel Moneim al Honi.

Evakuacija ameriškega veleposlaništva

ZDA so ukazale evakuacijo vsega nenujnega osebja veleposlaništva v Tripoliju. "Zunanje ministrstvo je ukazalo, da morajo Libijo zapustiti vsi družinski člani zaposlenih na veleposlaništvu in tudi tisti uslužbenci, katerih prisotnost ni nujna," so sporočili na ameriškem zunanjem ministrstvu.

Poglejte si video, ki naj bi prikazoval požig policijske postaje, vendar njegova verodostojnost ni potrjena.

Streljali že ponoči in zjutraj

Ob zori se je na dveh lokacijah v Tripoliju, kjer imajo svoje baze policisti in varnostni organi, dvigal dim, je povedala odvetnica, ki je opazovala okolico s strehe svojega doma. Mesto so danes popolnoma zaprli, ulice so prazne, šole, vladna poslopja in večina trgovin je zaprtih, je povedala in dodala, da le nekatere pekarne strežejo svojim strankam živila kar na njihovih domovih.

V središču Tripolija in drugih predelih mesta je izbruhnilo tudi streljanje. Protivladni protestnik Khaleel Suvelhi je za Sky News povedal, da je zdaj glavno bojišče prestolnica Tripoli. ''Večino mest so preplavili protestniki. Vsi varnostni organi so se ali predali ali se pridružili protestnikom. Edino mesto ostaja Tripoli, kjer je bilo zvečer veliko bojev,'' je povedal.

Organizator protestov v Bengaziju Salahudin Abdulah je Al Jazeeri povedal, da je civilni odbor pod nadzorom in da se trudijo vzpostaviti ad hoc lokalno vlado. Prvi pravi odbor so tako ustanovili za zaščito moke in skladišč zrnja.

Več sto Libijcev, oboroženih z noži in orožjem, je napadlo tudi južnokorejsko gradbišče v Tripoliju. Vneli so se spopadi, v katerih so bili ranjeni najmanj štirje tujci. Poškodovani so bili trije Južnokorejci, enega od njih naj bi zabodli, eden ali dva delavca iz Bangladeša pa sta bila ranjena. Protestniki so na gradbišče prvič prišli okoli 23. ure po lokalnem času, potem so odšli in se čez nekaj ur vrnili. Oblasti so sporočile, da so bili protestniki na kraju vse do 5. ure po lokalnem času. Libijci naj bi z gradbišča odnesli računalnike in delovne stroje, za zdaj pa ni znano, koliko škode so povzročili.

Protest v Bengaziju
Protest v Bengaziju FOTO: Reuters
Očividci so povedali, da so se ponoči libijski protestniki spopadli z varnostnimi silami za nadzor nad centrom Tripolija. Streljali so vsepovprek: podporniki režima so streljali iz drvečih avtomobilov, orožje pa so uporabili tudi ostrostrelci, poroča tiskovna agencija AP. Trije očividci so povedali, da so se protestniki ponoči premaknili na glavni Zeleni trg v Tripoliju in na bližnje trge. Spopadi so trajali do zore. Nekdo je povedal, da je ostrostrelec streljal s strehe, podporniki Gadafija pa so streljali iz avtomobilov, ki so vozili naravnost med protestnike.

'Nasilje je treba končati'

Generalni sekretar Arabske lige Amr Musa je pozval h končanju nasilja v Libiji in povedal, da so zahteve Arabcev po spremembah zakonite. Prelivanje krvi v Libiji se mora končati, je povedal in dodal: ''Zahteve arabskega ljudstva po reformah, razvoju in spremembah so legitimne … in čustva vseh arabskih držav so v teh pomembnih trenutkih v zgodovini združena.'' Musa, ki je hkrati tudi kandidat za novega egiptovskega predsednika je vse vpletene tudi pozval, naj se usedejo za pogajalsko mizo.

V Libiji so prepovedali medije, kar otežuje poročanje o nemirih. Prav tako se pojavlja tudi internetni in telefonski mrk, a je nekaterim aktivistom kljub temu uspelo posodobiti status na internetnih socialnih omrežjih.

Nekdanji predstavnik libijske vlade je povedal, da se je libijsko vodstvo slabo odločilo, ko se je odločilo za nasilje. Prav tako je prepričan, da se mora Gadafijev sin Saif al-Islam Gadafi začeti pogovarjati z opozicijo in govoriti o ustavi.

Gadafijev sin svari in ponuja dialog

Na libijski državni televiziji pa so po polnoči po lokalnem času predvajali nagovor Saifa, ki je dejal, da se bodo borili do zadnjega naboja in dodal, da je njegov oče Moamer Gadafi še vedno v državi. S tem se je odzval na nekatera poročila, da je predsednik že zapustil državo.

Predsednikov sin je tudi dejal, da želijo protestniki zanetiti državljansko vojno, katere rezultat bi bil razdelitev države na več manjših državic. Priznal je, da sta policija in vojska pri soočanju s protestniki naredili napake, hkrati pa zatrdil, da so poročila o stotinah žrtev pretirana. Napake naj bi po njegovih besedah pripadniki varnostnih sil storili, ker na ukrepanje proti protestnikom niso bili pripravljeni. "Moramo biti pošteni do vas. Vsi smo oboroženi, tudi razbojniki in tudi nezaposleni," je povedal. "Libija ni Egipt. Tu so plemena in klani, to ni družba s strankami. Vsi poznajo svoje naloge in to lahko privede do vojne."

Napovedal je, da bo Splošni ljudski kongres (libijska skupščina) zasedal v ponedeljek in zastavil "jasne" reforme, vlada pa sprejela odlok o povišanju plač v državi. "Zavzeli se bomo za nov medijski zakon, za človekove pravice, umaknili bomo neumne kazni, dobili bomo novo ustavo ... Jutri bomo ustvarili novo Libijo. Lahko se dogovorimo o novi državni himni, novi zastavi, o novi Libiji. Ali pa bodite pripravljeni na državljansko vojno. Pozabite na nafto."

"Otroci Libijcev, ki živijo v Evropi in ZDA, hodijo v šole in oni od vas pričakujejo boj. Govorijo iz udobnega položaja. Želijo priti in nam vladati v Libiji. Želijo, da se pobijemo med seboj, tako kot v Iraku," je še na državni televiziji povedal al Islam Gadafi.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (264)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dolenjc3
22. 02. 2011 12.58
Še zdaj ni jasno, ali se je Ceausescu učil pri Gadafiju ali obratno. No, konec politične kariere bosta imela natanko enak. Tudi Gadafi bo padel pod streli "svojih" vojakov v neki zakotni puščavski vasi.
purja kolt
22. 02. 2011 10.47
mislim , da amerika in evropa tudi na poti svetovne revolucije, poglejte kaj se dela v winskonsinu. to je kot cunami - začne se od enega majhnega potresa (tunizija). naslednji državi po iranu in libiji bodo indija in kitaj. fak ,in to vse zaradi peščice skorumpiranih oblastnežev.
CtrlDelete
22. 02. 2011 08.16
Poznam dva pilota ki sta odklonila raketiranje Dravograda med našo osamosvojitveno vojno, pa so ju potem zaprli na Zadarskem letališču. O tem nobeden od naših politikov nikoli ni nič omenil!!! To se pač dogaja, ker če ljubiš svoj narod, ti na kraj pameti ne pride, da bi naredil kaj takega kot je umor lastnega ljudstva. Bravo piloti!
siupamoizvedetiresnico
22. 02. 2011 07.58
Pohlep nas bo pokopal !
bita3
22. 02. 2011 07.18
To je odgovor na wikileaks Cia je na delu o depešah pa niti govora več.Ljudje spreglejte malo zdaj jih tudi Rusija moti Gorbacov je zopet na delu kot v 90.letih
J83
22. 02. 2011 04.14
Bo borat rešil stvari.2000 libijcev bo gor privlekel zaradi libijskih poslov,Stožic in dr.Mi itak vse vzamemo.
loden
22. 02. 2011 01.41
V Sloveniji pan NIČ novega.... trojica modro molči... pa to:):):)
York
22. 02. 2011 01.30
MatjazK121.02.2011, 23:23 Ne, nisem mislila, da bi se mi začeli med seboj ravsati........čeprav so včasih nekateri prav razgreti. Spomni se razbijanja pred parlamentom. Želela sem povedati, da je svet globalna vas in, da so arabci/muslimani del evropskega življa. Če se bo boj za plemensko oblast spremenil v krvavo vojno bodo njihovi pristaši tudi izven meja Libije zelo razgreti.
ljx
22. 02. 2011 01.17
Ta Gadfi je čist sumljiv,oblači se tko kot en Gey.
HLAPCI.HLAPCI
22. 02. 2011 01.11
Oni manijak je dal zažgat vojake ki so odklonili da bodo izvršili ukaz in streljali na svoj narod !!
ljx
22. 02. 2011 01.10
Ko sem prvič videl lovce ki so pristali v Italiji sem po površnem pogledu pomislil da gre za Orle Jugoslovanske proizvodnje,ampak pol sem videl da gre za neki novejšga.
.eu.
22. 02. 2011 01.09
Nočeš bombardirati svojih ljudi zaradi norosti voditeljev. Tako se poje BRAVO piloti. Meli smo podoben primer tudi v Sloveniji med vojno. Bilo je via nach Austria
ljx
22. 02. 2011 01.07
Tisti ki povsod povzdigujete Ameriko ste pravi neumneži,nevem kaj si se zdej na Tomota in Kitajce obesu,razen če ti je bil všeč moj post seveda. Sej jas sem tud za Američane,ampak v razmerju 1:10,ker za vsako dobro stvar ki jo naredijo pride zraven še deset slabih.
fejbod
22. 02. 2011 01.03
Samo človeški norosti ni meja.
mjolnir
22. 02. 2011 00.41
Seveda ne bosta svojih bombardirala.....mislim kake zahteve! A temu rečejo "ljudska" armada, ki bi naj pobijala svoje sorojake ko se oblasti zahoče
Bourne
22. 02. 2011 00.32
hvala bogu, vsaj dva normalna pilota ... upajmo, da bodo v naslednjih dneh se ostali spregledali in da bodo pred prebegom odvrgli tovor na Gadafijevo teraso
Shpongle
22. 02. 2011 00.25
pa upam da admin nebo zbrisal mojega spodnjega komentarja, ker tukaj na 24ur kjer nad mizo zagovarjajo svobodo govora pod mizo pa brišejo inteligentne konstruktivne in iniciativne komentarje
ljx
22. 02. 2011 00.19
Marsovc,vedno si bil in vedno boš zelen od zavisti.
ljx
22. 02. 2011 00.12
Ej Marsovc,pozabu si napisat da vas je tretina ostala ostala v Sloveniji ki se postavljate tko kot veter piha in ste precej mavričasti,oziroma menjate barve kot kameleoni,ampak to itak sploh ni bla tema. Kar se pa Kitajcev tiče,oni nimajo z nafto bogate kraljevine direktno pod vplivom,pa tudimarionetne državice tipa Izrael,pa tudi niti enega samega vojaka v regiji,ampak po tvoji fovšarijski mentaliteti je že to preveč a ne. Me prav mal boli kdo ma kej čes,vem sam to bo nafta spet dražja.
butnskalca
22. 02. 2011 00.11
a pol se gre za nafto, al kaj.............