Tujina

Libija prevzela odgovornost

London/Washington, 14. 08. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Odvetniki svojcev žrtev napada na letalo ameriške družbe Pan Am nad škotskim Lockerbiejem, v katerem je bilo leta 1988 ubitih 270 ljudi, in zastopniki libijske vlade so v sredo po večurnih pogajanjih v Londonu podpisali sporazum, ki predvideva 2,7 milijarde ameriških dolarjev odškodnine za žrtve.

Razbitine letala v Lockerbieju
Razbitine letala v Lockerbieju FOTO: Reuters

V skladu z dogovorom naj bi libijska vlada nakazala omenjeni znesek Banki za mednarodne poravnave (BIS) v Baslu, obenem pa Varnostnemu svetu ZN poslala pismo, v katerem prevzema odgovornost za omenjeni napad, je poročala ameriška tiskovna agencija AP. S tem bo Libija izpolnila pogoje za dokončno odpravo sankcij ZN.

Kot je poročal AP, naj bi v skladu z dogovorom libijska vlada začela nakazovati denar na BIS takoj, postopek pa naj bi bil končan danes. Libijska vlada naj bi nato poslala pismo ZN, v katerem bo sporočila, da je izpolnila pogoje za ukinitev sankcij - torej prevzela odgovornost za bombardiranje, se odpovedala terorizmu in plačala odškodnine družinam umrlih, je poročal AP, sklicujoč se na vire pri ZN.

ZDA in Velika Britanija naj bi nato poslale pismo Varnostnemu svetu ZN, v katerem bodo izrazile prepričanje, da je Libija izpolnila pogoje za ukinitev sankcij, Velika Britanija pa bo nato predstavila predlog resolucije o ukinitvi sankcij. Pisma naj bi bila odposlana v petek, ko bo tudi predstavljen predlog resolucije in bo na ameriškem zunanjem ministrstvu v Washingtonu potekalo srečanje z družinami umrlih.

"Upamo, da bo 2,7 milijarde dolarjev kmalu deponiranih pri BIS in da bo Libija poslala Varnostnemu svetu svoje pismo, v katerem prevzema odgovornost," so sporočili odvetniki v elektronskem sporočilu družinam umrlih. "Ko se bo to zgodilo, pričakujemo, da bo VS ZN obravnaval resolucijo o ukinitvi sankcij ZN proti Libiji, kar bo sprožilo plačilo 4 milijonov dolarjev za vsak posamezen primer na poseben skrbniški račun v New Yorku," so še dodali.

V bombnem napadu na letalo ameriške družbe Pan Am 2. decembra 1988 nad škotskim Lockerbiejem je umrlo 270 ljudi - 259 potnikov in članov posadke letala in 11 prebivalcev Lockerbieja. Zaradi domnevne vpletenosti Libije v napad so ZN proti tej državi leta 1992 uvedle sankcije. Delno so jih preklicali pred dvema letoma, potem ko je Tripoli škotskemu sodišču predal dva osumljenca.

V procesu, ki je potekal na Nizozemskem, je bil Abdel al Megrahi obsojen na dosmrtno ječo, ker je pomagal pretihotapiti bombo na letalo Pan Am, drugi obtoženec, Al Amin Halifa Fahima, pa je bil oproščen in izpuščen na prostost. Al Megrahi se je na obsodbo pozneje pritožil, vendar pa ga je prizivno sodišče marca letos ponovno spoznalo za krivega.

Kot je danes poročal Financial Times, pa je Libija privolila, da bo prevzela odgovornost za napad, potem ko je dobila zagotovilo Londona in Washingtona, da proti njeni vladi ne bo sprožen noben pravni postopek. "Vse strani razumejo, da to priznanje ne bo dokaz, ki bi ga lahko uporabili proti libijski vladi," je za FT povedal odvetnik Saad Djebbar. Tripoli namreč ne želi priznati, da je država storila zločin, ampak samo prevzema krivdo, ker so bili libijski predstavniki spoznani za krive bombnega napada, dodaja FT.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou