Tujina

Libija poziva mednarodno sodišče, naj opusti primer Gadafijevega sina

Tripoli, 01. 05. 2012 17.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Libija je na Mednarodno kazensko sodišče naslovila uradno zahtevo, naj razveljavi nalog za aretacijo sina nekdanjega libijskega voditelja Moamerja Gadafija in opusti primer proti njemu.

Mednarodno kazensko sodišče (ICC) je junija lani izdalo nalog za aretacijo Seifa al Islama in nekdanjega šefa libijske obveščevalne službe Abdulaha al Senusija in jima želi soditi v Haagu. Tretji nalog je izdalo za Moamerja Gadafija, vendar ga je po njegovi smrti oktobra lani razveljavilo. 

Seif al Islam
Seif al Islam FOTO: Reuters

Tripoli in ICC se sicer o tem, kje naj bi sodili Gadafijevemu sinu, prepirata že vse od aretacije Seifa al Islama novembra lani. Nova libijska vlada je napovedala, da bo do 30. aprila ICC predložila uradne razloge, zakaj bi mu morali soditi v domovini.

Libija se v svoji zahtevi med drugim sklicuje na pristojnost  (ICC), ki dopolnjuje nacionalna sodišča in lahko deluje le v primeru, ko države podpisnice Rimskega statuta ne želijo ali ne morejo izvesti postopka.

Stališče Tripolija je podprla tudi Arabska liga, ki je v sporočilu za javnost poudarila, da je libijska vlada večkrat zagotovila, da bo izpolnila vse pogoje za pravično in nepristransko sojenje Seifu al Islamu v domovini.

Libija je 6. aprila vložila pritožbo na zahtevo ICC po takojšnji izročitvi Seifa al Islama, ki ga sodišče išče zaradi zločinov proti človečnosti. ICC je libijsko pritožbo zavrnil.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vzhod
01. 05. 2012 17.51
+24
gadafi ni hotel sprejeti zahodnih ultimatov.rekli so mu: ja haloo kak te ne sprijemes tega ves ti kdo smo mi...ves ti moamer kdo je cocacola,mcdonalds halo kak jih te lahko zavrnes. in ker ni sprijel satanisticnega zivljenja so ga satanisti odstavili.