Tujina

'Vse je pripravljeno za vojaško posredovanje v Libiji'

Tripoli/New York, 18. 03. 2011 07.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
772

Francozi so pripravljeni za vojaško posredovanje v Libiji, Italijani pa so ponudili svoja vojaška oporišča. Al Jazeera poroča, da se kljub premirju obstreljevanje Misrate nadaljuje. V Bengazi se je medtem vrnil Rdeči križ.

Predsednik ZDA Barack Obama opozarja Gadafija, naj spoštuje in upošteva zahteve ZN ter prekine napade na upornike in civiliste, sicer se bo moral soočiti s posledicami, ki vključujejo tudi vojaško posredovanje.

Vse je pripravljeno za vojaško posredovanje v Libiji, je sporočil francoski zunanji minister Alain Juppe. Ob tem je dodal, da bo morala prekinitev ognja, ki jo je napovedal Moamer Gadafi, veljati za vso državo. "Analizirati moramo pogoje prekinitve ognja," je povedal Juppe. "Veljati mora za vso državo in ne samo za Bengazi. Menimo tudi, da mora Libija upoštevati vse resolucije varnostnega sveta ZN." Pojasnil je še, da bo napovedana prekinitev ognja obravnavana jutri na vrhunskem srečanju v Parizu. Glede pripravljenosti na posredovanje pa je Juppe dejal: "Pripravljeni smo, a podrobnosti ne morem razkriti."

"Zračni napadi proti Gadafiju se bodo zgodili kmalu,'' je za francoski radio RTL izjavil francoski finančni minister Francois Baroin, ki je tudi uradni govorec francoske vlade.

Gadafi klonil, Libija ustavlja vojaške operacije?

Poveljnik libijskih upornikov Kalifa Heftir pa je dejal, da prekinitev ognja za upornike "ni pomembna in da gre za Gadafijevo prevaro. Gadafi ne govori resnice. Ves svet ve, da je lažnivec. On sam, njegovi sinovi, njegova družina, vsi, ki so okrog njega, so lažnivci," je še dejal.

Veselje v Tobruku po objavi resolucije varnostnega sveta.
Veselje v Tobruku po objavi resolucije varnostnega sveta. FOTO: Reuters

Libija se je v petek popoldne po besedah zunanjega ministra odločila spoštovati resolucijo Združenih narodov o prepovedi letov nad Libijo, ki jo je zaradi zaščite civilistov Varnostni svet sprejel včeraj.

''Odločili smo se za takojšnjo prekinitev ognja in takojšnjo ustavitev vseh vojaških operacij,'' je zunanji minister Musa Kusa dejal novinarjem. ''Libiji gre za varnost civilistov,'' je še povedal in dodal, da bo država varovala vse tujce in njihovo premoženje v državi.

Varnost civilistov in stopnjevanje grožnje posredovanja

Italija je odobrila uporabo svojih letalskih baz za izvajanje prepovedi letenja nad Libijo in uresničevanje določil četrtkove resolucije Varnostnega sveta ZN, je sporočil obrambni minister Ignazio La Russa.

Iz Tunizije so sporočili, da ne bodo sodelovali pri vojaškem posredovanju na libijskih tleh.

Italija tudi ne bo postavljala "nobenih omejitev za uporabo svojih baz za zaščito humanitarnega položaja", je dejal minister.

Pojasnil je še, da so ZDA in druge države Italijo že zaprosile za dovoljenje, da uporabijo oporišča na njenem ozemlju. Gre predvsem za oporišča Aviano na severovzhodu Italije, Sigonella in Trapani na Siciliji ter na otoku Pantelleria, ki leži med Tunizijo in Sicilijo.

Bitanski premier David Cameron in zunanji minister William Hague zapuščata Downing Street.
Bitanski premier David Cameron in zunanji minister William Hague zapuščata Downing Street. FOTO: Reuters

Britanski minister David Cameron pravi, da ''Gadafija ne bomo presojali po besedah, temveč po njegovih dejanjih''.

''Absolutno je jasno, da mu (Gadafiju) resolucija Varnostnega sveta pravi, naj se neha znašati nad svojim narodom. Če se ne bo, lahko sledijo vsi potrebni ukrepi za to, da neha. To je to, kar smo se sinoči zmenili, to je to, na kar smo se pripravljali, in sodili ga bomo po njegovih dejanjih,'' je Cameron izjavil za BBC.

V parlamentu je dejal še, da bo Velika Britanija v prihodnjih urah svoje letalske sile premaknila v letalske baze, od koder bodo lahko poletele nad Libijo.

''Britanija bo uporabila lovska letala tornado in typhoon, kakor tudi letala za polnjenje goriva v zraku in nadzorna letala. Priprave za uporabo teh letal so že v teku in v prihodnjih urah bodo letala v letalskih oporiščih, od koder bodo lahko začela delovati.''

Napoved Gadafijevih sil, da bodo takoj prenehale s spopadi z uporniki, je bolj optimistično ocenila nemška kanclerka Angela Merkel. Kot je dejala, je ta odziv libijskih sil na resolucijo VS ZN "vzpodbuden".

Francoska in britanska vojaška letala bi lahko preletela Libijo še pred sobotnimi pogovori in tako Gadafiju "poslala" politično sporočilo. Francoski diplomatski vir

Toda tudi ona je opozorila, da bo "svetovna skupnost pozorno opazovala, da pri tem ne gre za kako taktiko preusmerjanja pozornosti. Želimo si prekinitve ognja in to trajne prekinitve ognja, tako da se bo Gadafijeva vojna proti lastnemu narodu čim prej končala," je še dodala.

Strokovnjaki za obrambo so dopoldne napovedovali, da utegneta Francija in Britanija v nekaj urah skupaj sprožiti hiter začetni napad na Gadafijeve zračne sile. Uveljavitev prepovedi poletov pa bi zaradi usklajevanja z drugimi narodi in zaradi potrebe po stalni prisotnosti na libijskem nebu zahtevala več časa.

Ameriška letalonosilka USS Enterprise je v začetku marca skozi Sueški prekop priplula v Sredozemlje. Od tedaj se predvidoma nahaja v vodah v bližini Libije.
Ameriška letalonosilka USS Enterprise je v začetku marca skozi Sueški prekop priplula v Sredozemlje. Od tedaj se predvidoma nahaja v vodah v bližini Libije. FOTO: Reuters

Udeležbo z vojaškimi letali pri vojaškem posredovanju v Libiji so poleg Francije, Združenih držav in Velike Britanije že napovedale tudi Norveška, Kanada, Danska in Belgija.

EU preučuje podrobnosti

Visoka zunanja predstavnica EU Catherine Ashton pa je medtem sporočila, da države članice Unije "preučujejo podrobnosti" razglasitve premirja. Na vprašanje glede današnjih izjav ministra Kuse je odgovorila, da skupaj s kolegi preučuje, kakšen je dejanski pomen njegovih besed in kako lahko to vpliva na morebitno vojaško akcijo v Libiji.

Ashtonova je po četrtkovem sprejetju resolucije še dejala, da Unija načrtuje nove, ostrejše sankcije proti Libiji, hkrati pa bodo tudi povečali pomoč za ublažitev humanitarnih težav beguncev na mejah Libije s Tunizijo in Egiptom. "Naše stališče je, da mora Gadafi oditi," je še dodala.

Nato pospešeno načrtuje morebitno vojaško akcijo

Zveza Nato je danes dosegla dogovor o pospešitvi načrtovanja morebitne vojaške akcije v Libiji, vendar pa zavezništvo odločitve o dejanskem posredovanju še ni sprejelo.

"Veleposlaniki so se strinjali, da je potrebno pospešiti vojaško načrtovanje," je po zasedanju povedal neimenovani diplomat. Napovedal je tudi, da se bodo veleposlaniki ponovno sestali v prihodnjih dneh in poskušali "dokončati proces".

V Bengaziju veselje po sprejetju resolucije

Častnik Times poroča, da bodo štirje novinarji New York Timesa, ki so jih aretirale libijske vladne sile, izpuščeni. Novinarji so v državo vstopili brez viz, da bi poročali o nemirih.

''Sprejetje prepovedi letov je odlična novica. Zelo smo hvaležni. Na tisoče ljudi je zvečer proslavljalo na ulicah. Toda predvsem čakamo na uveljavitev prepovedi. Siti smo govorjenja,'' je na libijsko-egiptovski meji povedal Radžab al Aguri, ki je ponoči skupaj z otroki zapustil mesto zaradi letalskih napadov.

''Noben Libijec ni sprejel kopenske prisotnosti tuje vojske, tudi če bi nam ta prišla na pomoč. Odločitev Združenih narodov bo gotovo povečala napetosti v narodu. Gadafijevi podporniki nas bodo zmerjali z izdajalci in kolaboranti,'' je na meji dejal Anis al Majburi, računovodja na poti k družini v Bengaziju.

V Bengaziju so prebivalci s streli v zrak in veseljem pozdravili resolucijo Združenih narodov o prepovedi letov nad Libijo.
V Bengaziju so prebivalci s streli v zrak in veseljem pozdravili resolucijo Združenih narodov o prepovedi letov nad Libijo. FOTO: Reuters

Gadafi je v četrtek zvečer napovedal odločilni napad na Bengazi za noč s četrtka na petek, vendar je očitno spremenil taktiko. Libijski voditelj naj bi se po navedbah CNN, ki se sklicuje na Gadafijevega sina Saifa al Islamija, odločil, da bo mesto obkolil, medtem ko vojska v Bengazi ne bo vdrla. V mesto naj bi odšli samo policisti in pripadniki posebnih ''protiterorističnih'' enot, ki bodo razorožili upornike, je povedal Gadafijev sin.

Francija in Združeno kraljestvo od Gadafija zahtevata, da ustavi napredovanje vojaških sil proti Bengaziju in umakne vojake iz številnih mest.

Gadafijeve kopenske sile so trenutno sto kilometrov od Bengazija. ''Prišli bomo. Od hiše do hiše, od sobe do sobe,'' je včeraj ponoči Gadafi po radiu sporočil prebivalcem Bengazija.

Namestnik libijskega zunanjega ministra Haled Kaim je upornikom predlagal premirje.
Namestnik libijskega zunanjega ministra Haled Kaim je upornikom predlagal premirje. FOTO: Reuters

Namestnik libijskega zunanjega ministra Haled Kaim je dejal, da je libijski režim pripravljen skleniti premirje z uporniki, vendar pa se je treba vnaprej dogovoriti o podrobnostih. Premirje podpira tudi Turčija.

Kljub prekinitvi ognja naj bi vladne sile nadaljevale z napadi na upornike. Po poročanju Al Jazeere Gadafijevi podporniki hitro napredujejo proti Bengaziju in se borijo proti upornikom približno 50 kilometrov pred mestom. V Bengazi pa ne nameravajo vstopiti, ker nočejo kršiti premirja.

Čez dan pa naj bi obstreljevali tudi mesta Zintan, Adždabija in Misrata. Uporabljali naj bi celo tanke in topništvo. Po poročanju televizije Al Arabija naj bi bilo samo v Misrati, tretjemu največjemu libijskemu mestu, danes ubitih najmanj 25 ljudi.

Sicer si podatki nasprotujejo, saj libijska vlada trdi, da je prekinila vojaške akcije, ko je začelo veljati premirje.

Egiptovska vojska je začela libijske upornike oskrbovati z orožjem, poroča ameriški Wall Street Journal. Časnik, ki se sklicuje na vire v Washingtonu in med uporniki, je zapisal, da gre za lahko orožje, kot so puške in naboji. To je prvi primer neposredne pomoči upornikom s strani kake tuje vlade.

''Američani so Egiptu prižgali zeleno luč za pomoč v orožju. Američani se nočejo direktno vplesti, a jasno je, da Egipt ne bi poslal pomoči upornikom, če tega ne bi odobril Washington,'' je ameriškemu časopisu dejal Hani Souflakis, libijski poslovnež v Kairu, ki od začetka vstaje z egiptovskimi oblastmi sodeluje kot zaupnik upornikov.

Kitajska in Rusija sta se vzdržali veta

Varnostni svet ZN je v ponoči sprejeti resoluciji prepovedal lete nad Libijo in s tem dal osnovo za letalske napade, s katerimi bi zaustavili ofenzivo Gadafijevih sil. Sprejeta resolucija ne omogoča posredovanja kopenskih sil v Libiji.

Resolucija dovoljuje "vse potrebne ukrepe" za uveljavitev prepovedi letov in zaščito civilnega prebivalstva Libije, kar med drugim pomeni, da omogoča zračne napade na kopenske cilje in uničenje libijskega letalstva. Države članice Združenih narodov lahko ukrepajo tudi posamično. Združene države Amerike so po podatkih kongresa že sredi priprav na zračne napade, poroča avstrijska televizija ORF.

Varnostni svet med glasovanjem o prepovedi letov nad Libijo
Varnostni svet med glasovanjem o prepovedi letov nad Libijo FOTO: Reuters

Rusija in Kitajska, državi s stalnim sedežem v Varnostnem svetu, resolucijo še naprej zavračata, a sta se vzdržali pravice do veta. Razlog za to je, da so vojaško posredovanje podprle tudi arabske države, dve med njimi pa naj bi se posredovanja udeležili tudi sami. Udeležbo je že potrdil Katar, opazovalci pa predvidevajo, da se bodo pridružili tudi Združeni arabski emirati, poroča ORF.

Slovenija pozdravlja resolucijo, ki po besedah zunanjega ministrstva ''predstavlja jasno sporočilo polkovniku Gadafiju z odločno zahtevo po takojšnji in popolni ustavitvi nasilja, napadov na civilno prebivalstvo in vzpostavitvi premirja.''

Poleg denarnega prispevka za humanitarno pomoč UNHCR bo Slovenija sodelovala v naporih EU in NATO na področju zagotavljanja ustrezne nadaljnje humanitarne pomoči. V okviru EU bo naša država podprla uskladitev že sprejetih sankcij z dodatnimi ukrepi, ki izhajajo iz resolucije Varnostnega sveta.

Ob tem na MZZ poudarjajo tesno sodelovanje vseh mednarodnih dejavnikov v širši regiji, med temi organizacijami pa poimensko omenjajo EU, NATO in Arabsko ligo.

Gadafi grozi ladjam in letalom v Sredozemlju

Se je polkovnik Gadafi res uklonil pred grožnjami z letalskimi napadi ali gre le za manever?
Se je polkovnik Gadafi res uklonil pred grožnjami z letalskimi napadi ali gre le za manever? FOTO: Reuters

Libija je v prvem odzivu izpostavila, da sprejeta resolucija o prepovedi letov ogroža enotnost in stabilnost države ter jo je mogoče razumeti tudi kot poziv prebivalcem, naj se pobijajo med seboj. Še pred sprejemom resolucije pa je Gadafi opozoril, da ne bodo stali križem rok, če bo tuja vojska posredovala v Libiji.

"Vsakršna vojaška operacija proti Libiji bo izpostavila nevarnosti ves zračni in morski promet v Sredozemlju," je še pred napovedjo spoštovanja resolucije VS izjavil predstavnik obrambnega ministrstva v Tripoliju.

Po podatkih Evropske kontrolne organizacije za letalski promet Eurocontrol je Libija danes zaprla svoj zračni prostor. Tripolijska kontrola letenja je malteškim oblastem poslala obvestilo, da ''do nadaljnjega'' v svoj zračni prostor ne bodo sprejemali nobenih letal.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (772)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

yarrick
19. 03. 2011 19.07
@upornik007 19.03.2011, 01:12 Hja, FRANCIJA je glavna tu.nebi pa tega NIKOLI naredili SAMI, nikoli nebi rekli sedaj boste pa plačali za vse zločine ki ste jih naredili človeštvu če nebi stale za njo ostale države.Vedno je NEKDO ki je glavni krivec, a so tudi ostali VPLETENI RAVNO TAKO KRIVI. @unikin 19.03.2011, 01:17 Bomo videli.tudi veliki padejo veš? in tudi "najjači" bodo enkrat na istem kot si ti ali jaz.če ne prej, ko se bo začeal mati narava maščevati.Pred njo pa ne bo skrivališča(razen če zbežijo iz tega prekletega planeta)....
Valentin Marcic
19. 03. 2011 17.56
Aha,celo uporniki so sami sestrelili svoje letalo,torej ne vem,zaka bi blo kej narobe,če bi ga Gadafijevi sestrelili učeri,ker "no fly" zone je za vse ane?Upornike in Gadafijevce!
Valentin Marcic
19. 03. 2011 11.23
Niti se mi ne da več brati komentarjev od cosa nostre,ker je itak nek malinovc,ko cele dneve nažiga COD,pol pa sam za Ameriko navija.Pa pejt tja živet,pa bomo vidli kok dolgo boš tam,mam kr neki familije in v Ameriki in v Kanadi, in celo eno teto v Avstraliji,pa ti povem,v Kanadi je najlepš,pa celo nekaj zelo grdih dokumentarcev o Ameriki so posneli,mal se pouč preden zagovarjaš nekoga.Tile posnetki z letali so lahko od ne vem kdaj,zelo teško je blo neki posnet en teden nazaj,pa danes objavit ane?Sreča je,da je 24ur tok cenzuriran,ker bi se drugač dalo take nemumneže kot je cosa nostra velik bolš opisat!Zaka ne posredujejo v Bahrainu,kjer gledam posnetke,kako obkolijo NOBOREŽENE protestnike in jih z dveh metrov streljajo z pumparco v glavo ali jih pa spravijo v vozilo,pa kao odpeljejo,pol pa vidiš,ko se ustavi v ozki ulici,ga vn potegne,pa prereže vrat,na kup vrže,pa hiter vrne v akcijo,zaka tam ne posredujejo??? Tk,da cosa nostra,nehaj trosit bedarije po forumu ker si *!!!
Mr.JanHara
19. 03. 2011 08.36
Malo še počakamo, da Moamer do konca "uredi stvari", potem pa spustimo Pilatuse s ketne.
hotchilipoper
19. 03. 2011 07.41
TREBA MU JE VSE UNIČIT,KER SI BO LAHKO POTEM KAJ NOVGA KUPIL
Slo.pogreb
19. 03. 2011 07.32
titov vojak Ja men se tud zdi da so mal zadaj . Drugje sm cito da je Francoski ambasador pri UN rekel da bi se naj danes po neki konferenci v Parizu zacel uradno napad .
Slo.pogreb
19. 03. 2011 07.30
Zdaj glih gledam reportazo o Libiji , tam sploh niso slabo ziveli , ziveli so precej bolje kot v Egiptu pa Tuniziji . Elektrike , plina , vode , solanja itd tega sploh niso rabli placevat . Tam se odvija klasicna drzavlajanska vojna kjer med plemeni na zahodu drzave Gadafi ze od nekdaj ni priljubljen . V Libiji zivi 140 plemen med katerimi vladajo dolocena trenja
Titov-vojak
19. 03. 2011 07.28
24ur, niste ažurni !!! Včeraj 21.30, so proti libiji ŽE poleteli francoski lovci, poroča BBC ! Dejte se malo v red spravit !
hotchilipoper
19. 03. 2011 07.26
relame pred in pol,pa lahko bi ble še vmes,ker je predolg posnetek
MaX24
19. 03. 2011 07.16
Kaj se vmešavajo v stvari ki se jih ne tičejo ... Bojo že sami zrihtali ...
ra1
19. 03. 2011 06.26
kere bučke so pa tole vse skupi
GRAJENA
19. 03. 2011 06.18
porušit libijo in eu bo spet naveloko delala v libiji za zamenjavo za nafto
tomazzz666ce
19. 03. 2011 06.11
Laži, Prevare in Kraja, TA vlada zame Več ne obstaja! P.S. Vse najboljše Vsem, ki imamo danes rojstni dan! Tomaž
Alojz Železnik 1
19. 03. 2011 05.06
Igor Metez 19.03.2011, 02:12: "Gadafi samo eno raketo spusti na to letalonosilko iz kopnega ki je odaljeno 50m pa se miljarde potopijo" ???? Gadafi je tipični diktator - njihove vojske so namenjene le za spopade le z neoboroženi civilisti!!!!
americanboy
19. 03. 2011 02.25
To je en tag *. Da se vam niti ne sanja hehe:) Placani protestniki iz Irana so prisli delat nered zato, da se dvigne cena nafte..that`s all folks..it`s all about the Money......remember..samo za denar se gre posameznikom, kateri se smejejo iza kulisja!
LiamNeeson
19. 03. 2011 02.14
Uničiti in zbombardirati državo, ki si sama od sebe ne bo nikoli več opomogla, potem pa ji ponuditi pomoč v zameno za naravni vir (nafto). To je cilj. Akcija pa je očitno že v teku.
Igor Metez 1
19. 03. 2011 02.12
Gadafi samo eno raketo spusti na to letalonosilko iz kopnega ki je odaljeno 50m pa se miljarde potopijo
Nimvastatin
19. 03. 2011 01.29
Samo da se bo spet služilo na račun vojne. Žalostno, ampak vojna je največji biznis na modrem planetu. Zraven farmacije, seveda.
unikin
19. 03. 2011 01.17
@Grim_reaper Nehajmo se že enkrat sprenevedat s tem pacifizmom. Od kje pa misliš, da Evropa črpa rudna bogastva. Če evropske multinacionalke ne bi izkoriščale Afrike prej s kolonializmom, danes z neokolonializmom bi evropske države skozi zgodovino bolj tenko piskale. Pač na svetu je in še vedno drži rek tko jači taj tlači in v bližnji prihodnosti ne vidim sprememb.
upornik007
19. 03. 2011 01.12
Grim_reaper sej ne podpiram amerike nism za njih sam to ni irak in afganistan in tuki sta glavna francija ona vodi to