Tujina

Libija in EU našli rešitev

Bruselj, 28. 03. 2010 07.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Medtem ko sta EU in Libija rešili težave glede prepovedi dodeljevanja viz med državljani, pa spor med Libijo in Švico še vedno traja.

Libija in EU sta odpravili prepoved o dodeljevanju viz med svojimi državljani. Španija, ki predseduje Uniji je sporočila, da so Libijce odstranili s seznama, kjer so države, ki imajo prepoved dodeljevanja viz za vstop v schengensko območje. Libija se je na odločitev EU odzvala z enakim ukrepom.

EU in Libija sta rešili težave.
EU in Libija sta rešili težave. FOTO: Reuters

Evropska prepoved je bila uvedena na pobudo Švice, ki se je zapletla v dolgoletni diplomatski spor z Libijo. Švica je sicer članica schengenskega območja, vendar ni del EU. Špansko zunanje ministrstvo je sporočilo, da obžaluje, da je Libijo sploh dalo na 'črno' listo. "Vsa imena libijskih državljanov, vključenih v seznam schengenskega informacijskega sistema, so bila odstranjena," so povedali na ministrstvu in dodali, da obžalujejo težave in neprijetnosti, ki so jih s tem povzročili libijskim državljanom. ''Upamo, da te poteze ne bo treba ponavljati v prihodnosti."

Da odpravlja svoje omejitve ''v interesu krepitve sodelovanja z Evropsko unijo'', je sporočila tudi Libija. Španski zunanji minister je sicer na obisku v Libiji, da bi poskušali rešiti spor s Švico.

Spor se je začel pred dvema letoma, ko so Gadafijevega sina, Hannibala Gadafija, v Ženevi aretirali na podlagi obtožb, da je grdo ravnal z dvema hišnima uslužbencema.

Obtožbe so hitro opustili in Hannibala izpustili, vendar je Libija ustavila izvoz nafte v Švico, iz švicarske banke dvignila več milijonov dolarjev in zavrnila izdajo viz švicarskim državljanom. Libija je prav tako pridržala dva švicarska poslovneža in ju obtožila davčnih utaj in poslovanja podjetja brez dovoljenja.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Abacus
01. 04. 2010 01.49
Nima tu Libijsko diplomatsko delo kaj zraven ,saj je ze to da se je ves ta spor preselil na EU nezaslisano! Svica pa sploh i clanica EU. Kot ,ce bi zaradi spora z Libijo EU uvedel sankcije na celotno Arabsko Ligo!
12345s
28. 03. 2010 13.23
Bravo Moamer, bravo EU !!! ......a bomo še vedno jamrali, da zaradi Libije trpi naše gospodarstvo?!
Bigbadjohn
28. 03. 2010 08.33
ja, a ne kako se lahko čas vleče, kadar gre kaj narobe...
punklu
28. 03. 2010 08.11
dolgoletni = dve leti ???