Tujina

Libanonski premier Hariri si je očitno premislil in preklical svoj odstop

Bejrut, 05. 12. 2017 15.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Libanonski premier Saad Hariri, ki je v začetku novembra v nekoliko nenavadnih okoliščinah iz Savdske Arabije naznanil svoj odstop, je tega zdaj preklical. Vlada, v kateri je tudi gibanje Hezbolah, pa se je ob tem zavezala, da se ne bo vmešavala v konflikte v regiji.

Libanonski premier Saad Hariri, ki je pred enim mesecem nepričakovano odstopil s položaja, je danes preklical svoj odstop.

"Svet ministrov se zahvaljuje premierju za preklic odstopa," je vlada zapisala v izjavi, ki jo je Hariri prebral po prvem zasedanju vlade po njegovem povratku v domovino.

Hariri je v začetku novembra v doslej še nepojasnjenih okoliščinah iz Savdske Arabije naznanil svoj odstop in sprožil ugibanja, da ga je k temu prisilil Rijad. Libanonski predsednik Michael Aoun njegovega odstopa ni sprejel.

Saad Hariri se je novembra mudil na obisku v Parizu.
Saad Hariri se je novembra mudil na obisku v Parizu. FOTO: AP

Potem ko se je premier pred dvema tednoma vrnil v Libanon, je zadržal odstop, da bi dal možnost dialogu z drugimi političnimi voditelji o odnosih s preostankom regije. Dejal je, da bo razmislil o nadaljnjem opravljanju svoje funkcije, če bo šiitsko gibanje Hezbolah, ki je del vlade, pristalo na njegove zahteve in se ne bo vmešavalo v konflikte drugih arabskih držav.

Vlada, v kateri je tudi gibanje Hezbolah, se je zavezala k nevmešavanju v konflikte v regiji

Vlada je danes znova potrdila zavezo, da se ne bo vmešavala oziroma bo ostala nevtralna v konfliktih v regiji. "Libanonska vlada, vključno z vsemi svojimi deli, se je zavezala, da se ne bo vmešavala v konflikte, vojne in notranje zadeve arabskih držav," je vlada zapisala v izjavi.

Namen tega nevmešavanja je "ohraniti politične in gospodarske odnose z arabskimi brati Libanona", so sporočili.

Takšno politiko je sicer Haririjeva vlada, ki so jo oblikovali lani, potrdila že v preteklosti. Vendar pa je vpletenost šiitskega gibanja Hezbolah v vojno v Siriji, kjer podpirajo režim predsednika Bašarja al Asada, in Jemnu, oslabila to politiko. Gibanje velja tudi za zaveznika Irana. Glavna tekmica Irana v regiji pa je Savdska Arabija, ki podpira Haririja.

Domačinka v libanonski prestolnici Bejrut drži plakat, na katerem piše: Hočemo svojega premierja nazaj.
Domačinka v libanonski prestolnici Bejrut drži plakat, na katerem piše: Hočemo svojega premierja nazaj. FOTO: AP

Francosko zunanje ministrstvo je ob tem sporočilo, da se bo Hariri v petek v Parizu udeležil pogovorov o krizi v Libanonu, na katerem bo tudi ameriški državni sekretar Rex Tillerson. "Namen je podpreti politični proces v Libanonu v ključnem trenutku," so zapisali.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kapljač1
05. 12. 2017 17.42
+2
"Bi ,pa ne bi, pa ne bi, pa bi. Me ljubi me ne ljubi". In to naj bi bil kaj že?