Tujina

'Ležal sem med tisoči trupel in čakal, da me ustrelijo'

Tuzla, 03. 06. 2011 14.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Takrat 25-letnega Mevludina so bosanski Srbi zajeli skupaj z bratrancem. Usodnega julija 1995 so bratranca ustrelili, njegovo truplo pa je padlo nanj. Med trupli je ležal devet ur in čakal na konec. Po 16 letih se je vrnil na kraj pokola.

Skoraj 16 let po pokolu v Srebrenici se je preživeli vrnil na polje, kjer je umrlo 8000 muslimanskih moških in dečkov. Mevludin Orić je eden izmed peščice bosanskih muslimanskih mož, ki so preživeli pokol v Srebrenici. Več ur je ležal med trupli prijateljev in sorodnikov ter čakal na strel, ki ga bo pokončal. Včeraj se je vrnil na kraj pokola, območje, ki je zdaj bolj ali manj poraščeno z gozdovi, in se spomnil mrtvih.

Mevludin Orić je po 16 letih obiskal mesto pokola.
Mevludin Orić je po 16 letih obiskal mesto pokola. FOTO:

Orić je s seboj pripeljal svojo 17-letno hčerko Merimo, saj je želel, da ve, kaj se je dogajalo na območju. Orić želi, da bi vsi vedeli, kaj se je zgodilo, prav tako želi pričati proti Mladiću na sodišču v Haagu.

Preden je obiskal mesto pokola, je Orić hčerko peljal v srednjo šolo, kjer je bil skupaj s stotinami drugih bosanskih muslimanov talec srbskih sil. Tam so jih zadrževali tik pred pokolom. Orić je bil star 25 let, ko so srbske sile julija 1995 pod poveljstvom Mladića vkorakale v Srebrenico. Orića in njegovega bratranca so zajeli, ko sta poskušala zbežati skozi gozd, ki so ga nadzirali Srbi. Odpeljali so ju v bližnjo srednjo šolo, kjer je Orić, kot pravi, videl Mladića, ki je govoril z vojaki. Ko je general odšel, so prišli tovornjaki in jih odpeljali. Orić je povedal, da so jim rekli, da bodo del zaporniške menjave, vendar jim niso verjeli, saj so slišali streljanje. ''Odpeljali so nas v smrt, na polje, oddaljeno okoli 200 metrov od tu. To je kamp, kamor so nas odpeljali na eksekucijo,'' je povedal in dodal, da sta se z bratrancem držala za roke, ko so bosanski Srbi začeli streljati. Bratranca je zadela krogla in potegnilo ju je na tla, bratrančevo truplo pa je padlo na Orića.

Orić želi, da njegova hčerka ve, kaj se je v Srebrenici dogajalo.
Orić želi, da njegova hčerka ve, kaj se je v Srebrenici dogajalo. FOTO:

V nekem trenutku je Orić videl srbskega vojaka, ki je hodil proti njemu. Vojak se je ustavil in ustrelil moškega v glavo, nato pa nadaljeval proti Oriću. Čeprav so ga grizle mravlje, se ni upal premakniti. Med tisoči trupel je Orić ležal devet ur, okoli polnoči pa se je streljanje končalo. Štirje moški, med njimi Orić, so se še nekaj časa delali mrtve, saj so vojaki stražili trupla in ubili vsakega, ki je pokazal znake življenja. Čez čas je Oriću le uspelo premakniti bratrančevo truplo s sebe in vstati.

Boleči spomini so ob vrnitvi na kraj dogodka spet privreli na dan. ''Prvič sem spet tukaj in težko je. Ne morem jokati, vendar čutim cmok v grlu, saj vem, kaj se je tu zgodilo. Tukajšnja zemlja je prepojena s krvjo,'' je povedal.

Mevludin Orić
Mevludin Orić FOTO:

Trupla žrtev so odvrgli v množična grobišča na območju, vendar so jih potem, da bi prikrili dokaze zločina, bosanski Srbi premaknili v številna manjša množična grobišča, pri čemer so uporabljali buldožerje. Posmrtne ostanke številnih žrtev so tako našli v različnih množičnih grobiščih. Trupla Orićevega bratranca še niso našli.

Orić je pobegnil z zidarjem Huremom Suljićem, bosanskim muslimanom, ki je imel poškodovano nogo. Med begom sta videla tudi druge, še žive moške, katerih strelne rane pa so bile prehude, da bi imeli možnost preživeti. Orić je mrtvemu moškemu vzel jakno in jo dal Suljiću, ki je zmrzoval. Stopala sta preko trupel in odšla v gozd. Pot je bila težka, saj je imel Suljić poškodovano nogo. Orić je povedal, da je starejšega možakarja nekaj časa nosil tudi na ramenih. Štiri dni pozneje sta prečkala minsko polje in srečala bosanske vojake in šele takrat sta vedela, da je njunega fizičnega trpljenja konec, vendar bo psihično trpljenje z njima ostalo do konca njunega življenja.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (116)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

qwaa
05. 06. 2011 10.31
pause20 Zakaj prenehat govorit o tem? To je tako,kot bi si zatiskali oči,pred resnico! O teh grozotah je treba veliko govorit-tudi našim zanamcem,s tem bomo mogoče dosegli,da se kaj takšnega ne bo ponovilo!
ladybirth
04. 06. 2011 15.48
PROSIM VAS PRENEHAJTE!!! Ljudje... vojne je konec..hvala bogu... Mladića so primli...hvala bogu... tukaj na 24.ur je nastala spet vojna. Nehajmo se pljuvati, vsi smo ljudje. Zakaj se mi med seboj kregamo, ker nič krivi..to je pa politika.. vodilni zakuhajo mi pa kuhamo dokler se ne zasmodi... dejmo nehat vsi . Primerov pa ne bom govorila, ker tako in tako jih je že preveč.
norisvet
04. 06. 2011 14.49
boki3 Vse tiste kosti, oblečene v razpadla oblačila so bile; po tvoje, plastične? Žal je ves svet prepričan o enem, srbi pa o drugem. Resnica je, da ste začeli ta krvavi ples, da ste imeli orožje, ki ga druga stran, vsaj v prvih letih ni imela in, da ste delali hude svinjarije. Seveda so jih delali tudi muslimani (tudi za to ni nikakršnega opravičila), vendar tu ne gre za sorazmerje. Problem je v tem, da Srbi nimate sposobnosti introspekcije in priznanja krivde. Škoda, da vas niso 1999 za 50 let okupirali in vas civilizirali.
Ramzess
04. 06. 2011 14.36
"Tukajšnja zemlja je prepojena s krvjo" Zanima me, kaj bi imeli povedati spiritualni mediji, če bi jih pripeljali tja.
boki3
04. 06. 2011 14.26
Ceda točno tako se strinjam z komentarjem. lahko dokazem tudi fizično da je oseba ziva vendar ima grob v bosni torej dva krat nemore biti mrtev. ponovi vajo :) elvis kar brani svojo vero..dokazano je da tepete ženske ter da so ženske manj vredne kot moški...sramota sramota...pa namesto kot vsaka normalna vera ima križ...samo islam neko packarijo. pa obrezani pa eno pa drugo... ...
boki3
04. 06. 2011 14.24
Ceda točno tako se strinjam z komentarjem. lahko dokazem tudi fizično da je oseba ziva vendar ima grob v bosni torej dva krat nemore biti mrtev. ponovi vajo :) elvis kar brani svojo vero..dokazano je da tepete ženske ter da so ženske manj vredne kot moški...sramota sramota...pa namesto kot vsaka normalna vera ima križ...samo islam neko packarijo. pa obrezani pa eno pa drugo...
Elvis Šiši?
04. 06. 2011 13.26
+1
resnica je da slovenci ne marate muslimanou čeprou je muslimanska vera najbolša vi sam vidte u njej terorizem zato ker so satanski vladarji sveta uspel da obrnejo maso prot islamu ,raj bi mel samga hudiča za soseda k pa muslimana.rasisti sami kle k branjo morilce ceu svet je pustu pokol zato ker so muslimne ubijal. glede mladiča pa res sramota kr podperate ga k je muslimane ubiju a če bi lahk bi on tud slovenijo istrebu pol bi pa drugač govoril ubistvu vs sploh nebi blo več mau se zamislte pa naučte se kj o islamu ne prek lažlivceu k lažejo o islamu ampak od kurana.
norisvet
04. 06. 2011 13.21
Ceda! Če bi take komentarje pisal v Nemčiji, po vojni, bi te zaprli. Nemcem so prepisali zgodovinske učbenike in vzgajali cele generacije v sramu. S Srbi bi morali narediti enako. Edino tako bi dosegli katarzo. Tako pa še vedno živite v bajkah, zanikanju in samoopravičevanju. Resnica, da ste bili vedno pogumni, ko ste pobijali neoborožene ljudi, požigali in posiljevali, klavrno pa izgubili praktično vsako vojno, kjer nasprotnik ni bil oborožen le z muzejskim orožjem.
eljaske
04. 06. 2011 12.51
brez besed sem,ko vidim kaj so ljudje vse pretrpeli!!
Ceda
04. 06. 2011 11.33
24 ur, vi pa vsak k... objavte k se kšn obrezan spovne, sam da čez Srbe govori. Če se gremo o srebrenici 7000 hahha ovče ste če to vrjamete ! 20 % je njih še danes živih, veliko njih je umrlo kar 2x ali celo 3x, zanimivo! V Haagu so Srbi skupno obsojeni na 18 stol., hrvati in muslimani pa skupno na 2.5 stol., to vam vse pove, da sodišče obsoja samo Srbe! ,Jovan Divjak, Ramush Haradinaj, Naser Orić, Ejup Ganić, Hašim Tači,... kaj je z njimi, NISO OBSOJENI, čeprav obstajajo dokazi! Slednji je premijer tako imenovane države kosovo, sodeč po tem Mladića za premijera Srbije ali Republike Srpske...
ench05
04. 06. 2011 11.22
Nisem zagovornica ne enega ne drugega sem pa mnenja, da VSI ki so udelezeni pri kakrsnem koli ubojstvu kaj šele pokolu si zaslužijo trpljenje in še enkrat poudarjam ne glede na to kaj si ali si Albanec, Musliman, Srb, Pakistanc, Afričan...
Jokerr
04. 06. 2011 11.12
-1
Čudno da 24ur ne prikaže, kako je Naser Orić '92 klal otroke ki so bili stari 3 leta in manj.Poglejte ljudje dokumentarce Naser Orić v Bratuncu in podobno.Sploh pa med žrtvami v Srebrenici so bili večinoma tisti ki so že prej napadali srbske civiliste.Glede na to,kdo je pobijal "nedolžne" ljudi (brez orožja itd.) je bil prvi Naser Orić, ki je 6.maja v Bratuncu napadel srbske civiliste in jih pobijal kot živali.Srebrenica je bila samo povračilo.
cvijo81
04. 06. 2011 11.05
zanimivo da ameriške generale noben ne obsoja in noben im ne sodi.naredili so pa največ zločinov na svetu tudi danes so v vojni s pol sveta.ampak samo s tistimi ki so revni.na kitajskem se največ kršijo človekove pravice ,da bi pa tja šli pa niti govora ampak libija irak srbija pa takšno bedo napadajo.
vedec
04. 06. 2011 10.48
res kera propaganda proti srbom, taka da bi še slep vidu in gluh slišu, pa da ni srbov ne bi bilo ni slovencev niti avstrijcev v času turških napadov, kako se zgodovina obrne, me zanima kdaj bodo dolfeja začel častit
sanchyy3
04. 06. 2011 10.40
Sam res, se vam ne zdi nič čudno, da omenjajo samo Srbe in kako so pobijali civiliste. Vsi Srbi so preživeli, niti enega niso ubili.. Halo?!!? Zj so pa Srbi najslabši in najbolj grozen narod na svetu. Bošnjaki pa so oh in sploh bogi in nobenemu niso nič naredili. V vojni so bili usi krivi!
persing
04. 06. 2011 10.36
V nekih davnih spominih so še globlje rane komunizma. Takrat očetje, današnji čas sinovi boleči so obraz. Veter sliši se iz kočevskih jas, nikdar ne pozabit nas !
Himself
04. 06. 2011 10.24
Vsi govorijo v vojni ... to ni vojna ... vojna je, če se imamo dve voski, ki se med sabo spopadejo. To je pa le pobijanje navadnih smrnikov. Ter Mladić, kako lahko reče, da je močno bolan in da naj z njem delajo lepo. Kako je lahko tako samozavesten, ko ga imajo pa samo neizobraženi Srbi za heroja. porka.malorka 04.06.2011, 09:28 Od parih naših vrlih penzjonistov sem že slišal ta stavek. ,, če bi bila vojna. Bi se sam mi tastari tovkl. '' Kar bi blo predvsem res ker mladin na kraj pameti ne pride, da bi vzel orožje in se šli pobijat. Tu govorim za slovensko nacijo in EU. Ne pa za nerazviti svet, ki delajo tako kakor jim starejši pravjo.
sakatumi
04. 06. 2011 10.20
zanimivo,kako niso nič dosodili naserju oriću,ki je tudi klal nedolžne civiliste.v tej vojni so izgleda sam osrbi bili krivi,in zdi se,da so se borili samo proti civilistom,ker po vseh teh vaših zgodbah dobi človek vtis,da hrvati in muslimani niso imeli vojske,temveč le civiliste. koliko srbov je bilo zaklanih v slavoniji na hrvaškem?malo se pozanimajte,še danes so tam njihova grobišča.ampak vseeno,dajmo sodit samo srbom ker niso igrali po ameriških pravilih.
porka.malorka
04. 06. 2011 09.28
Vojna je hudič ni kej. Najhuje pa je to da se nismo nič spremenili. Če bi bla vojna danes grem stavit da bi počeli isto
TV-MindControl
04. 06. 2011 09.27
pause2004.06.2011, 07:44 ne samo mladićev . pozabil si na alije in tuđmane.