Tujina

Levosredinski evropski voditelji se strinjajo, da Evropsko komisijo vodi kandidat EPP Juncker

Pariz, 21. 06. 2014 18.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Levosredinski evropski voditelji so na srečanju v Franciji izrekli podporo bivšemu luksemburškemu premierju Jean-Claudu Junckerju za novega predsednika Evropske komisije. Pravijo, da bodo spoštovali pravila, socialdemokrati in socialisti pa se bodo borili za druge položaje.

Jean-Claude Juncker
Jean-Claude Juncker FOTO: Reuters

Francoski predsednik Francois Hollande, ki je danes v Parizu gostil "mini vrh" evropskih socialdemokratskih voditeljev, je sporočil, da so levosredinski evropski voditelji izrekli podporo bivšemu luksemburškemu premierju Jean-Claudu Junckerju za novega predsednika Evropske komisije.

Kot je še dejal Hollande, so se socialdemokratski voditelji danes strinjali, da bodo "spoštovali" tradicijo, da največja skupina v Evropskem parlamentu za predsednika Evropske komisije predlaga svojega kandidata. Napovedal je, da si bo levosredinski tabor sedaj prizadeval dobiti druge ključne položaje v EU, kot so predsednik Evropskega sveta, šef evroobmočja, visoki zunanjepolitični predstavnik EU in predsednik Evropskega parlamenta.

Evropska ljudska stranka (EPP), ki tudi po majskih evropskih volitvah, kjer so vetra v jadra dobile evroskeptične stranke, ostaja največja skupina v Evropskem parlamentu. Njen kandidat za predsednika Evropske komisije pa je prav Juncker.

Namera, da bi ta položaj prevzel nekdanji premier Luksemburga in šef evroobmočja Jean-Claude Juncker, je sprožila najostrejši spor znotraj EU po krizi evroobmočja. Prav ta spor naj bi prevladoval na vrhu EU prihodnji četrtek in petek, saj je britanski premier David Cameron napovedal, da se bo "vse do konca" boril proti Junckerjevemu imenovanju na čelo Evropske komisije.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Fredy Meserati
21. 06. 2014 20.21
+0
Janšo zanima, će se komisijo da voditi iz zapora...
tali?ni tom
21. 06. 2014 19.34
+2
sam se mi zdi da so angleži rekli da grejo vn iz eu če on zagrab glavno korito!
Krtaksn.
21. 06. 2014 19.10
+2
Js pa sn mislo da bo mas orglicar prevzel krmulo. Ker on je ful sposoben pa to....