Tujina

Italijanski premier Letta dobil zaupnico, čestitala je tudi Bratuškova

Rim, 02. 10. 2013 06.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Italijanski senat in poslanska skupščina sta prepričljivo izglasovala zaupnico premierju Enricu Letti. Potem ko je svoje ministre v soboto pozval k odstopu iz vlade in s tem sprožil vladno krizo, je podporo Letti nazadnje izrekel tudi Silvio Berlusconi.

Enrico Letta
Enrico Letta FOTO: Reuters

Italijanski senat je prepričljivo izglasoval zaupnico premierju Enricu Letti, pozneje pa je zaupnico dobil tudi v poslanski skupščini. V poslanski zbornici zaupnica ni bila vprašljiva, saj ima tam leva sredina večino. Za zaupnico je glasovalo 435 poslancev, proti pa jih je bilo 162.

Potem ko je svoje ministre v soboto pozval k odstopu iz vlade in s tem sprožil vladno krizo, je danes podporo Letti izrekel tudi Silvio Berlusconi s svojim Ljudstvom svobode. Berlusconiju so se pred tem uprli njegovi poslanci, ki naj bi že razmišljali tudi o ustanovitvi lastne frakcije v senatu.

"Ob dejstvu, da Italija potrebuje vlado, ki bo izpeljala institucionalne in strukturne reforme, smo se odločili – ne brez notranjih težav – da bomo podprli zaupnico," je v svojem nastopu v senatu dejal Berlusconi. Letta se je ob teh besedah smehljal in zmajeval z glavo.

Berlusconijevo Ljudstvo svobode je v razpravi v senatu danes napovedovalo, da ne bo podprlo vlade. Nakazalo je, da v primeru izglasovanja zaupnice Letti odhaja v opozicijo. Priznali pa so, da je v stranki prišlo do razkola. "Odpadniki" naj bi načrtovali ustanovitev svoje frakcije.

"Načrtujejo ustanovitev lastne frakcije. Poti so se ločile," je povedala Berlusconijeva zaupnica Maria Stella Gelmini.

Letti je čestitala tudi slovenska premierka Alenka Bratušek. "Predsednica vlade odločitev italijanskega senata pozdravlja in pričakuje, da se bodo prijateljski odnosi med obema vladama nadaljevali tudi v prihodnje," so zapisali v njenem kabinetu.

Medtem pa je vodilni politik Ljudstva svobode Sandro Bondi opozoril, da aktualna italijanska vlada nima več prihodnosti. Če bo Letta glasovanje o zaupnici prejel zahvaljujoč glasovom odpadnikov od Ljudstva svobode, bo imela vlada le malo možnosti za preživetje, je posvaril.

Podpornikom Lette je Bondi sporočil, da so "dosegli le en namen na račun države, in to je razdeliti Ljudstvo svobode". Drugače je mislil minister za parlamentarne zadeve Dario Franceschini. "Mislim, da je jasno, da je politično rojena nova večina in da vlada lahko nadaljuje delo," je poudaril.

Parlamentarce Ljudstva svobode, ki so Berlusconiju nameravali obrniti hrbet, vodi dosedanji Berlusconijev tesni zaveznik, namestnik vodje stranke, minister, ki je odstopil, in namestnik premierja Angelino Alfano, ki je po mnenju komentatorjev s to potezo "stopil iz sence".

Premierju Letti je takoj po glasovanju takole čestital notranji minister in namestnik premierja Angelino Alfano.
Premierju Letti je takoj po glasovanju takole čestital notranji minister in namestnik premierja Angelino Alfano. FOTO: Reuters

Medtem ko so Alfanu številni očitali, da je "Berlusconijev dvorjan", ni 42-letnik nikoli skrival ambicij nekoč prevzeti žezla od Berlusconija na čelu desnosredinskega tabora. Zdaj naj bi po oceni komentatorjev svojemu političnemu očetu dokončno obrnil hrbet.

Analitiki so že opozarjali, da bi, če bi Letta prejel zaupnico kljub Berlusconijevemu nasprotovanju, to za medijskega mogotca predstavljalo zelo hud politični udarec.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

LovecNaKomuniste
02. 10. 2013 14.32
+3
Et tu, Silvio? (poleg Zokostana)
Pote
02. 10. 2013 14.29
+10
Ko Jansa... k sreci je folk v njegovi stranki pametnejsi kot SDS-ovci in ne sledijo slepo velikemu vodji... Ko je pa videl, da bo potegnil kratko pa je takoj obrnil plosco ;)
ebiga
02. 10. 2013 14.20
+15
he he.........zvit je kot presta............ko so mu v njegovi lastni stranki obrnili hrbet je silvio takoj obrnil ploščo.
Mitutoyo
02. 10. 2013 14.16
+10
Berlusconi .......... italijanski Zoki.