Tujina

Še bolj vroče bo!

Washington/London, 26. 11. 2010 10.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nasa je analizirala podatke o temperaturah zadnjih 12 mesecev in ugotovila, da je letošnje leto najtoplejše do sedaj. Strokovnjaki vztrajajo – trend segrevanja bo še naraščal, povečevale se bodo razsežnosti okoljskih katastrof.

Po dosedanjih podatkih o temperaturah po svetu naj bi bilo najtoplejše leto 1998, ko je na višje temperature vplival močan El Ninjo. Gre za vremenski pojav, ko niha temperatura na vodni gladini v zahodnem delu Pacifiškega oceana. Topli morski tokovi povzročijo dvig temperatur.

Nasina študija kaže, da bodo ekstremne vročine na našem planetu prevladovale vse tja do leta 2050, naravne katastrofe pa naj bi bile vse pogostejše.
Nasina študija kaže, da bodo ekstremne vročine na našem planetu prevladovale vse tja do leta 2050, naravne katastrofe pa naj bi bile vse pogostejše. FOTO: Reuters

Ker je bil letošnji El Ninjo bistveno šibkejši, hkrati pa ga je hitro nasledila La Ninja, ki ima popolnoma nasproten vpliv od El Ninja, so znanstveniki pričakovali, da bo letošnje leto hladnejše. A podatki kažejo, da ne bo tako. Povprečne temperature leta 1998, ki velja za najtoplejše leto, in leta 2010 naj bi bile praktično iste oziroma za kakšno desetinko stopinje celo višje.

S prstom kažejo na globalno segrevanje

Že oktobra je bilo jasno, da bo letošnje leto eno od rekordnih, saj so bile takrat temperature najvišje od začetka beleženja podatkov pred 130 leti, ko jih je začel meriti ameriški Inštitut za raziskovanje oceanov in okolja (NOAA). Za obdobje januar–oktober 2010 so namerili za 0,63 stopinje Celzija višjo temperaturo od povprečne temperature 20 stoletja (14,1 stopinje Celzija).

Znanstveniki so enotni – krivo je globalno segrevanje, ki ga s svojo nepreudarnostjo povzroča človeštvo. Meteorologi so letošnje leto nadpovprečne temperature namerili v Kanadi, Afriki, v tropskem delu Tihega oceana ter na Bližnjem vzhodu. Poročali so o vročinskem valu, ki je julija moril v Rusiji, o supertajfunu Megi, ki je oktobra prizadel Filipine, o katastrofalnih poplavah, ki so avgusta prizadele Pakistan. Prav zaradi teh ekstremnih pojavov so znanstveniki enotni, da se bo ozračje še naprej segrevalo, dolgoročen trend segrevanja ozračja pa naj bi bil po ocenah meteorologov 0,16 stopinje Celzija. Sicer se strokovnjaki strinjajo, da se je hitrost segrevanja upočasnila, a ne zaradi zmanjšanja negativnih vplivov človeštva na globalno segrevanje, ampak je upočasnitev posledica naravne variabilnosti.

Samo v poplavah v Pakistanu je letos umrlo več kot 1700 ljudi.
Samo v poplavah v Pakistanu je letos umrlo več kot 1700 ljudi. FOTO: Reuters

"Če gledamo podnebno spremenljivost iz leta v leto, imata pojava El Ninjo ter La Ninja največji vpliv. Takrat temperature narastejo ali padejo do dve desetinki stopinje Celzija. Pomembni dejavniki, ki lahko za več let znižajo povprečno temperaturo ozračja, so tudi vulkanski izbruhi, arktični led, nekaj pa k spremenljivosti doprinese tudi sončeva aktivnost, ki ima sicer enajstletni cikel, nazadnje pa je bila najmočnejša leta 2000, ko je bilo na soncu največ peg," je pred nekaj časa za 24ur.com pojasnjeval Gregor Vrtačnik iz Agencije za okolje RS. "Zaradi vseh naštetih dinamičnih dejavnikov, ki se stalno spreminjajo, se zgodi, da je kakšno leto bolj toplo in drugo spet bolj hladno, a če pogledamo niz podatkov za obdobje 30 let, vidimo, da zadeva postopoma narašča, kar je predvsem posledica človekovega vpliva na okolje," dodaja Vrtačnik.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (35)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jurek Jurek
26. 11. 2010 20.14
A ni v vodi bivša županja s svojo drago''
alfa55
26. 11. 2010 16.01
Sicer se strinjam da se planet mogoče segreva ampak to ni vpliv človeštva, temveč posledica naravne variabilnosti. Doslej še nihče ni uspel dokazati nasprotnega. Bolje bi bilo če bi se vse te trume zanstvenikov posvetile drugim oblikam onesnaževanja, predvsem kemičnega. In bi poiskali rešitev za zmanjšanje tovrstnih vplivov.
frako
26. 11. 2010 14.50
ognjenorezilo 26.11.2010, 14:18 ja maš prou ni globalnega segrevanja leta 1986 je bilo rekordno toplo poletje in na 23.07.1986 je v ljubljani padel temperaturni rekord kakeršnega slovenija še ni videla celih 35 stopinj celzija je blo. zadnje čase pa usak let gre krepko čez 35 tko da ne klobasej če nimaš pojma mau vn poglej pa boš vidu kolk se vreme sperminja sam pomoje si premlad da bi lohka opazu.
0_o
26. 11. 2010 14.41
T01_MIL_year.png ; racunalnik pozru del naslova :/
ochi
26. 11. 2010 14.37
pred časom je bilo v medijih, da naj bi bil nibiru viden s prostim očesom na južnem polu z začetkom avgusta, letos
Maček2
26. 11. 2010 14.18
menen pa zdele zebe
ognjenorezilo
26. 11. 2010 14.18
teorija o zmanjšanju izpustov je dobra samo za naše zdravje, kar se tiče nevarnih snovi z izpusti v ozračje, tla in vode. krog snovi se obrača in konča v našem telesu, tako da je že velik problem kako uničevat človeška trupla, ki so nasičena s strupi ni pa nobenih dokazov, da človeški dejavnik vpliva na segrevanje, ki ga v resnici ni... to so pa neumnosti za prodajanje minut na tv
lila.ayla
26. 11. 2010 14.16
newworldorder, hvala za tole... sem pogledala začetek, pa bom tudi do konca ;) sicer pa nerada gledam "filme" ki mi govorijo kaj naj si mislim... raje preberem znanstvene članke in raziskave z različnih področij, ter si sama potem ustvarim celotno sliko. poccorocco: Nibiru naj bi se videl? kje le? to me resno zanima, ker se že nekaj časa ukvarjam z vesoljem pa nisem slišala niti videla česa kar bi bil lahko nibiru (seveda pa poznam zgodbe)... no, sicer dvomim da bi ga nasa kar tako naznanila, zato me zanima če veš kaj, česar jaz ne :) vse ki niste misleno omejeni, pa vabim da preberete moj blog na rtv: google: lila.ayla ;)
felixkp
26. 11. 2010 14.16
newworldorder in podobnim predlagam, da se udeležijo kakšne čajanke....tam dobite ogromno somišljenikov
nosferatu
26. 11. 2010 14.16
lila.ayla, podpis.
newworldorder
26. 11. 2010 14.01
lila.ayla 26.11.2010, 13:42 Predlagam ti, da si pogledaš film Kymatica na youtubu (če ga še nisi). govori točno o temu o čem ti razmišljaš. všeč ti bo!
lila.ayla
26. 11. 2010 13.42
"Climategate" ni nič drugega kot "dajmo nemoteno kurit nafto". pač enako kot je co2 izgovor za davek na co2. če so neki ljudje ponaredili določene podatke, to ne spremeni dejstva, da ima zemlja težave (težave, ne da se segreva!) zaradi nas. včasih poglejte skozi okno, ne pa da ste kot fjakarski konji... Seveda ljudje nismo močnejši od narave, zato nam pa vrača. In če res planet segreva Sonce in mi nimamo nič s tem, to še vedno ni izgovor, da lahko še naprej mirno spuščamo svinjario v zrak, vodo in tla, da lahko nekotrolirano sekamo drevesa in se požvižgamo na vse bolezni ki iz tega sledijo. problem je, da imate vsi že tako oprane možgane, da niti ne opazite kako sami sebe uničujemo: preko onesnaževanja, preko napol umetne in strupene hrane, preko stresa, preko materjalizma, preko vse-za-denar, preko nepomebnih stvari za katere nas oglasi prepričajo da so njujne, preko materjalne sreče... ohhh, pa saj niste sami krivi... cel svet je tak :/ samo prosim vas, glejte celo sliko, ne samo tisto kar vam paše. igor.gojcic, kako ozona kar ni?? saj se točno ve kako je sestavljena armosfera zemlje... vrjamem pa da so "segrevanje" izkoristile hladilne naprave. če pa se o tem ne govori ravno na tem portalu, pa to ni nobeno merilo "nepomembnosti" ;) na tujih strokovnih se še kako govori... nedolgogo nazaj so ravno ugotovilo da je luknja nad polona precej večja kot so mislili...
ognjenorezilo
26. 11. 2010 13.41
res je .. 1 teden julija je blo nekaj poletja.. drugače pa gremo iz zime preko jeseni spet v zimo...
Odpri.oci
26. 11. 2010 13.40
Hahaha... Sončna aktivnost ima 11 letni cikel in zadnji "maksimum" je bil 2000...... . In ti kvazi "znanstveniki" še vedno trdijo (pomukazu IPCC), da sonce nima prav nikakršnega učinka na podnebje..... . In ravno te dni se na "zasluženem dopustu" zbira cel kup birokratov, ki na račun davkoplačevalcev preganjajo mehiške ku....... (tako kot so lani Danske)... . In med njimi je tudi 11 javnih birokratov iz Slovenije !!!!
newworldorder
26. 11. 2010 13.38
lila.ayla Zelo lepo povedano! Absolutno se strinjam, da smo ljudje krivi za rušenje ekosistema in onesnaževanje! Namen mojega komentarja je bil vzpodbuditi kritično mišljenje. Danes vlada propaganda, ki trdi, da smo izključno ljudje krivi za povečanje co2 na zemlji. večina ljudi verjame vsem kar slišijo na tv. delno smo res sami krivi ampak to ne pomeni, da moramo verjeti All Goru in kolegom, ki tako obupano želijo uvesti globalno co2 takso. žalostno je to, da ta težava dobiva politične in ekonomske razsežnosti v negativne smislu.
ochi
26. 11. 2010 13.36
Mene bolj zanima kaj je s planetom Nibiru, ki naj bi bil viden s protim očesom že od poletja?? Nč se ga ne omenja.
Ramzess
26. 11. 2010 13.23
Super_nasmeh="Znanstveniki so enotni – krivo je globalno segrevanje, ki ga s svojo nepreudarnostjo povzroča človeštvo. se grem stavit da so te znanstveniki iz amerike." No ja, ni nujno, čeprav je jasno kam meriš, na znanstvenikom, ki delujejo pod vplivom določenih interesov, so torej ustrezno vodeni, in usmerjani. Članek res zveni (prepričevanje oz. propaganda) kot da bi skušali rajo zadržati, da ne bi ušla v drugo (pravo) smer. To je uradna znanost, nedifinirani znanstveniki pa tudi so njeni. Sam sem že davno dojel, da uradnemu, uradni znanosti ne gre povsem verjeti, vedno, če je le možno, pogledam kaj menijo in pišejo neodvisni znanstveniki, ki so s področja alternativne znanosti, so bolj zanimivi in v dejstvih resnični, ne potvarjajo dejanske slike, ravno nasprotno. Ne dvomim pa v vpliv človeka na to globalno naravno dogajanje, saj je itak dovolj očiten. Nekdo je omenil ozonske luknje, ki se jih že dalj časa ne omenja, zakaj, ker bojda ne obstajajo in nikoli niso, so bojda izmišljotina podjetij, ki se ukvarjajo s proizvodnjo hladilnih naprav, najbrž ni naključje, da so v času, ko se je najbolj 'pelo' o teh luknjah, menjali hladilno sredstvo, gledano v svetovnem merilu, in da sledili, so bajni zaslužki. Newworldorder, imaš deloma prav, glavna težava je v tem da mnogi ne vidijo cele slike, zajema cel naš sistem, ne le na fizičnem nivoju, temveč tudi na nefizičnem nivoju. Prepiranje okoli delov slike, neupoštevajoč druge dele, nikamor ne bo pripeljalo. Človeštvo ima določen vpliv na dogajanje, tudi nekdanje civilizacije so vplivale (pač drugače) dogodke v zvezi, denimo na zadnji 'svetopisemski' potop. Takrat in danes moramo upoštevati tako fizični, kot nefizični (energijski nivo) vpliv na te dogodke, slednji ima celo večji vpliv kot prvi, marsikdo se tega ne zaveda, oboje se prepleta. Težava je, da znanost, kot taka, čeprav deljena na uradno in alternativno, pri čemer je slednja bolj zanesljiva, pozna dobro celo sliko dogajanja, a javnosti ne povedo tega. Prva vdana določenim interesom, potvarja resnico, in jo s tem taji, druga se trudi, a so še vedno to koščki, ki jih treba sestaviti v celoto, kar pa seveda ni ravno lahko. Se pravi znanje, vedenje o našem času (dogajanju) in bližnji prihodnosti je, tehnologija, ki temu ustreza, je, le javnosti dostopno ni, le v koščkih, ki jim marsikdo stežka verjame.
imenik
26. 11. 2010 13.19
ne bit nekateri tok neumni in vrjet da smo ljudje močnejši od narave!
jaka1989
26. 11. 2010 13.18
meni je bilo letos rekordno mrzlo...
HLAPCI.HLAPCI
26. 11. 2010 13.09
Če NASA tako reče potem že 100% bo tako. A na "Climategate"so vsi pozabili?