Tujina

Leto dni po izvolitvi Trump ostaja le pri obljubah

New York, 08. 11. 2017 09.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Leto dni je minilo, odkar so Američani za svojega predsednika izvolili Donalda Trumpa. Njegova zmaga je šokirala ZDA in svet. Kot vsak politik je šel na volitve s številnimi obljubami, vendar glavnih doslej še ni uresničil. Za cirkus je poskrbel že ob inavguraciji, nadaljuje pa ga z neprimernim obnašanjem in ostrimi izjavami na svojem Twitter profilu.

Trump večine svojih obljub ni uresničil.
Trump večine svojih obljub ni uresničil. FOTO: AP

Pred letom dni je vodenje Združenih držav Amerike prevzel Donald Trump. Njegova zmaga - čeprav je na volitvah dobil tri milijone glasov manj od demokratske protikandidatke Hillary Clinton - je šokirala ZDA in svet. V volilnem štabu Clintonove so bili najprej zaprepadeni, sledil je jok, medtem ko so pri Trumpu slavili. Kot vsak politik se je v volilni boj podal s številnimi obljubami, večine teh je do danes ostala neuresničenih. 

Tisti, ki so napačno napovedali izid, se niso zmotili pri napovedi, da naslednja leta v ameriški politiki ne bodo podobna ničemur, kar se je dogajalo prej, in prvo leto Trumpove vladavine, v glavnem preko Twitterja, je takšne ocene potrdilo.

Toliko pretresov in zamenjav, kot jih je doživela Trumpova vlada na začetku, še ni bilo v zgodovini ZDA razen morda na začetku državljanske vojne v 19. stoletju.

Pri uresničevanju obljub Trump neuspešen

Že na začetku je ustvaril popolno zmešnjavo na ameriških in svetovnih letališčih s samovoljnim ukazom o prepovedi vstopa v ZDA za državljane določenih muslimanskih držav. Ukaz so sodišča zavračala in na koncu je razvodenel.

Trump vlada s predsedniškimi ukazi, ko je to le mogoče, v kongresu pa mu doslej ni uspelo storiti nič bistvenega, čeprav imajo njegovi republikanci večino v obeh domovih.

Odmevno je napovedal odstop ZDA iz pariškega podnebnega sporazuma, odgovornost za politiko do Irana je naprtil kongresu, svet pa je najbolj vznemiril z retoriko okrog Severne Koreje, ki je podobno otročja kot retorika režimskih medijev v Pjongjangu.

Izjemno je užival na zborovanju svetovnih voditeljev ob začetku novega zasedanja Generalne skupščine ZN septembra, ko je s svojim govorom dvigal obrvi zaradi stališč do Irana in Severne Koreje.

Morda je prav zaradi bombastičnih nastopov, s katerimi je Trump prestrašil svet, Varnostni svet ZN nastopil enotno proti grožnji Kim Jong Una in sprejel sankcije, ki se Kitajski in Rusiji zdijo boljša alternativa od vojne.

Trumpove izjave o zvezi Nato pa so prispevale k temu, da so evropske članice povečale porabo za obrambo. Deloma zaradi Trumpovega pritiska, še bolj pa zaradi zavedanja, da se na ZDA pod takim predsednikom več ne morejo zanašati tako zelo kot doslej.

Trump je bil doslej dvakrat v Evropi, kjer s svojim obnašanjem ni navdušil. Bolje se je obnesla prva dama slovenskega rodu Melania Trump, ki je s papežem Frančiškom razširila sloves potice po vsem svetu.

Kakšna je Trumpova strategija na mednarodnem področju, ni povsem jasno. Najbolj bode v oči njegov odnos do ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki ga doslej še nikoli ni odkrito kritiziral. Leto dni po izvolitvi se preiskava ruskega vpletanja v ameriške volitve na strani Trumpa poglablja, nekdanji šef Trumpove kampanje Paul Manafort pa je v hišnem priporu.

Mineva leto dni od izvolitve Donalda Trumpa.
Mineva leto dni od izvolitve Donalda Trumpa. FOTO:

Trump je zaradi preiskave ruske afere odpustil direktorja FBI Jamesa Comeyja in si s tem na vrat nakopal posebnega tožilca Roberta Muellerja, ki preiskuje tudi finance Trumpove družine. Nekateri analitiki so prepričani, da bo Mueller segel do samega vrha vlade, torej Trumpa, drugi menijo, da tako daleč ne bo šel oziroma da ga bo Trump prej odpustil in s tem sprožil še večji politični vihar.

Trump v političnih viharjih uživa skoraj tako kot v napadih na medije, ki jih je razglasil za sovražnike ameriškega ljudstva, ker poročajo o dejstvih, ki mu niso všeč. Za cirkus je poskrbel že ob inavguraciji, ko je trmasto trdil, da se je je udeležilo največ ljudi v zgodovini, čeprav so podobe preteklih inavguracij kazale nekaj povsem drugega.

Njegova glavna predvolilna obljuba je bila, da bo odpravil zdravstveno reformo predsednika Baracka Obame. Po zakonodajni poti mu to ni uspelo, ker si ljudje pač želijo zdravstvenega zavarovanja in nekaj republikanski senatorjev je ohranilo dovolj zdrave pameti in človečnosti, da so mu namero skupaj z demokrati preprečili. Trump je nato samovoljno uničil sistem, ko je prenehal plačevati subvencije zdravstvenim zavarovalnicam, ki so lahko nudile cenejše zavarovanje revnim.

Kongres ta čas išče rešitev za več kot 20 milijonov ljudi, obenem pa intenzivno dela na drugi veliki predvolilni obljubi Trumpa in republikancev.

To je velika davčna reforma, ki pa na koncu, kot kaže, ne bo tako velika, če bo sploh potrjena. Nekaj republikancev namreč kljub vsemu skrbi, da bo z reformo eksplodiral nacionalni dolg v času, ko to ni potrebno, saj gospodarstvo lepo raste.

Trump se je v letu dni po volilni zmagi uspel zameriti temnopoltim in ljudem, ki zavračajo rasizem, z obrambo desničarskih skrajnežev in neonacistov.

Se bo v zgodovino vpisal kot najslabši in najmanj priljubljen predsednik?

Anketa Washington Posta in televizije ABC ob obletnici Trumpove zmage ugotavlja, da njegovi politiki nasprotuje 59 odstotkov Američanov, podpira pa jo 35 odstotkov. Politik, ki se nenehno hvali, da je boljši od ostalih, je na dobri poti, da v zgodovino odide kot najslabši in najmanj priljubljen predsednik vseh časov. Vendar to ob razdeljenosti demokratskih volivcev in nadaljevanju trdne podpore ortodoksnih Trumpovih vernikov ni nujno recept za volilni poraz.

Če bodo republikanci po volitvah prihodnje leto ohranili večino v obeh domovih kongresa, bo liberalnih sanj o predčasnem koncu Trumpove vladavine najverjetneje konec in tudi preiskava ruske afere se bo odvrtela v prazno.

V ameriški politiki namreč šteje le zmaga in republikanci bodo še manj pripravljeni brzdati svojega predsednika, kot so bili doslej, v tem primeru pa lahko Trump osvoji še drugi mandat.

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (87)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SEJBOBOL
08. 11. 2017 20.55
Taki so pač teli k preveč obljubljajo ....
mak0521
08. 11. 2017 20.49
+1
največji dosežek je, da svet še obstaja, se vrti okoli svoje osi... upam, da bo zdržal do konca mandata
Infraping
08. 11. 2017 20.07
Ko bom imel čas in voljo, vam bom poslal sliko svoje stare mame iz mladosti njene. O grdoti ex tempore z namenom.
Infraping
08. 11. 2017 20.06
Pa tut pol v ozadju, o mački. Za umret os smeha.
Infraping
08. 11. 2017 20.05
Če bi po teoriji dolžine prstov gledal, bi lahko sklepal, da ima Trump majhnega. Ali je torej lagal, nadčlovek, ki vse ve?
dannyer
08. 11. 2017 18.28
+2
leto dni bo 20 januarja 2018 in ne sedaj halo mediji so še vedno FN.
komarec
08. 11. 2017 15.28
+2
..........in nič drugega.
dostojevski II
08. 11. 2017 15.03
+4
Lani, takoj po zmagi Trumpa sem zapisal. Ne naivnež, bedak je tisti, ki meni, da bo predsednik Trump realiziral več kot 10% tistega, kar je obljubljal kandidat Trump.
M_teorija
08. 11. 2017 14.32
+9
Kdo bo koga prej twitnil!?
srebrnibreg
08. 11. 2017 14.16
+11
Ni še znano kateri je bolj b lesav. Trump ali Kim. Kot, da bi tekmovala kateri bo bolj.
M_teorija
08. 11. 2017 14.23
+12
Ja nianse bodo odločale kdo bo zmagovalec!?
Skunk Works
08. 11. 2017 13.17
-6
KDO TO PRAVI?.... KDO JE TO, KI TO TRDI?......
korintos23
08. 11. 2017 13.23
+5
dostojevski II
08. 11. 2017 15.01
+1
Rozika, navedena so dejstva. Na eni strani obljube kandidata Trumpa in na drugi strani rezultati predsednika Trumpa.
Skunk Works
08. 11. 2017 13.15
-5
Američani imajo v bližini severne koreje tri kmpletne bojne skupine s tremi letalonosilkami, in vsem ostalim, od vojaških satelitov s preusmerjenimi tirnicami, do vse te neverjetne logistične verige za vse to v pogonu....to je neverjeten vojaški stroj, s stotinami najmodernejših letal in vsem ostalim.....Samo ena ura letenja enega takšnega letala brez kakršne koli akcije, stane okoli 15.000 dolarjev....Si predstvljate vse ostalo, ki se tam nahaja in premika.....koliko vse to stane in kakšno moč ima tisti, ki si to lahko privošči.....Zato bi bilo bolje, da bi bili malo manj zazrti v preteklost, v titove ulice in trge, ki so se jih še hrvati znebili, manj rusoljubi, saj kredite dobivamo od američanov, imamo celo prvo damo v beli hiši, in kdo ve, morda bi nam pa dali za kak tank kerozina za našega okvarjenega falcona, in kakšen rezervni lager, njim se pri vsem tem, to ne bi nikjer poznalo, miljoninka miljoninke za njih, za nas pa veliko, milijoni.....kaj pravite?...Zatorej malo več prijaznosti, mi smo za njih palčki od palčkov, pa še na njihove kredite živimo....
korintos23
08. 11. 2017 13.20
+9
Rozika, kaj ti vsa ta šara pomaga če je ne smeš uporabiti, Kitajec pravi ne ne, Putin pa jok, Donald pa v jok?!?
M_teorija
08. 11. 2017 13.24
+14
Uf, Kim se je ziher skril pod zemljo, Putin je že dal ukaz, da se umaknejo iz Donečke republike in Krima, Kitajci so že predal tibetancem oblast, Iranci bodo delal elektirko le še na vodne vire, Afganistanski talibani so že predali vse orožje in se odrekli svoji ortodoksni veri,...!?
M_teorija
08. 11. 2017 13.26
+14
Naši ribiči ne upajo čez polovico piranskega zaliva. Edino Krima, pa Ruske kapelice na Vršiču ne damo!?
komarec
08. 11. 2017 21.11
+1
ROZI še pred tremi meseci smo imeli tu gor debate, vi ste trdili, da bo Trump obračunal s Kimom, mi smo trdili da se ne bo zgodilo nič. Kdo je imel prav? Pa še enkrat, nič se ne bo zgodilo.
hondica
08. 11. 2017 13.13
+1
Pod tem člankom bi kometiral le; vse se spreminja le ritke določenih še kar ne nehajo peči.
korintos23
08. 11. 2017 13.08
+5
Danes je pa šel Kitajcev vprašat če lahko malo s Kimom pokramlja, tak po domače, po ameriško.
korintos23
08. 11. 2017 13.04
+1
Na Japonskem je par rib doživelo stres zaradi njegovega hranjenja! A Melanijo tudi tako grobo in na brzino nahrani?
kapljač1
08. 11. 2017 12.56
+6
Logično! Leto dni potrebuje vsak, da se vpelje v posel in da se zave kje se je sploh znašel. Pa v tem času je prodal več orožja, kot smo upali, da ga ne bo. Posegel je v emigrantsko politiko, v Natu je dosegel večja vlaganja še od ostalih držav članic Nata. Vedno bolj učvrščuje konkurečnost ameriških podjetij, davčna reforma je tik pred vrati. Pariški sporazum je razmontiral. In ni še povzročil tretje svetovne vojne, kar je izjemen uspeh. Melanija je promovirala Slovenijo , kot samo še Pahor to zna. Večkrat s e je "preoblekla v nove kolekcije, kot se je pred časom še slekla ". Vsako oblačilo je takoj postajalo najbolj prodajano blago. Slovensko Potico je ves svet. Kot je svet spoznal, da je njen slovenski nasmeh lepši od vsakega ameriškega za nekajkrat. Kaj še hočemo več za prvo leto "Trampovanja"!.
kapljač1
08. 11. 2017 13.00
+2
Mediji o Trumpu poročajo več kot so kdajkoli še o komu drugemu. Se Mediji lahko požvižgajo na vesolje, je tega Trump jim prinesel v naročje, skupaj z polno vedno znova frišnega materiala novic,.
korintos23
08. 11. 2017 13.02
+4
Zakaj pa rabi NATO večja vlaganja, atomskih imamo da par krat svet preorjemo, klasične vojne pa več ne bo, ker vemo kdo bo zmagal. Potica je pa Alenkina, Melanija samo štrudln peče.
kapljač1
08. 11. 2017 13.06
+2
Treba vprašat Nato, kaj se tam sploh še grejo. Pa nas , zakaj ne izstopimo. No Potico je Melanija, z eno besedo, naredila bolj znano, kot da jo je pekla, mati Tereza.
korintos23
08. 11. 2017 13.09
+3
Ni tako enostavno izstopit, in eno par sto jih ima na račun NATA fajn plače.
kapljač1
08. 11. 2017 13.18
+3
Lej! Težko je izstopit, če se sami noter silimo. Pa ni važn kam, sam da smo noter.
M_teorija
08. 11. 2017 12.51
+14
Edino realno obljubo, mu lahko izpolni prijatelj un KIM. Obljubo Amerika first!?
M_teorija
08. 11. 2017 12.49
+16
Čakamo, da bo tako čudovito obnovil kar so uničili orkani, da se bo še dolgo pisalo o tem!?
korintos23
08. 11. 2017 13.02
+4
Je že vse obnovljeno, vsak je pa še nekaj keša dobil, Donald ve.
M_teorija
08. 11. 2017 12.45
+18
Ja čakamo na mehiški zid z zavesami in fotocelicami katere bodo financiral mehičani.
korintos23
08. 11. 2017 13.03
+3
NeMoresVerjet
08. 11. 2017 12.44
+2
Se sploh ne opazi, da so lastniki poptv-ja tujci. Resnično ne navajate samo lažnih anket demokratov. Podpora na vseh ostalih anketah je rahlo drugačna. Kdor je dejansko mislil, da bo odstopil od vseh dogovorov je pač norec. Človek je v enem letu izpogajal več za ZDA kot vsi naši politiki za EU. Gospodarska rast je rekordna. Če mu bo šlo tako "slabo" bo definitivno najbolj popularen "zanič" predsednik. Ampak vi kar trolajte po svoje. Čakam samo, da še poptv objavi zrežirane posnetke o tem kako neprimerno hrani ribe na Japonskem. Vse podružnice vaših lastnikov so to storile že zdavnaj. Ste imeli srečo pa ste ravno toliko zamudili z objavo, da ste celo opazili, da so vse ostale medije zaradi nje požrli pa ste zato spremenili tekst v "neprimerno obnašanje" ?
Skunk Works
08. 11. 2017 13.16
+2
trumpet2018
08. 11. 2017 13.18
-1
komarec
08. 11. 2017 21.13
+1