Tujina

Obletnica izginotja MH370: kaj se je dogajalo prve ure in kako je potekala najdražja iskalna akcija

Perth, 08. 03. 2015 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

V prvih urah po izginotju letala so se pojavljale različne informacije o tem, da so letalo našli, kje vse so ga videli. Obstajajo številne bolj ali manj verjetne teorije, kaj se je zgodilo. A uradno letala (še) niso našli, svojci pa so ostali praznih rok s številnimi neodgovorjenimi vprašanji.

Letalo Malaysia Airlines
Letalo Malaysia Airlines FOTO: Reuters

Pred enim letom je z radarjev izginilo malezijsko letalo MH370. V prvih urah po izginotju še ni bilo jasno, da se bo letalo v zgodovino vpisalo kot izgubljeno.

Na krovu je bilo 227 potnikov in 12 članov posadke. Slednji so bili vsi Malezijci. Kapitan je bil 53-letni Zaharie Ahmad Shah, kopilot pa 27-letni Fariq Abdul Hamid. Od 227 potnikov je bilo 152 kitajskih državljanov, 38 potnikov je bilo malezijskih državljanov. Ostali potniki so bili iz 13 držav (Indonezija 7, Avstralija 6, Indija 5, Francija 4, ZDA 3, Kanada 2, Iran 2, Nova Zelandija 2, Ukrajina 2, Hongkong 1, Nizozemska 1, Rusija 1, Tajvan 1).

Sprva so se pojavljale najrazličnejše informacije, da so letalo našli, da so videli razbitine, pozneje so se teorije, kaj vse in zakaj je šlo narobe, iz dneva v dan množile, strokovnjaki so ugibali, kakšno pot je ubralo letalo, na koncu so se zedinili, da je končalo nekje v Indijskem oceanu ob avstralski obali. Še vedno pa najbolj bega vprašanje, kako lahko v 21. stoletju ob vsej obstoječi tehnologiji letalo Boeing 777-200ER preprosto izgine.

Časovnica (ure so po lokalnem času) izginotja:

0.41, 8. marec (po lokalnem času): Letalo Malaysia Airlines MH370 vzleti z letališča v Kuala Lumpurju (16.41 GMT 7. marca oziroma 17.41 7. marca po našem času), v kitajskem Pekingu bi moralo letalo pristati ob 6.30 po lokalnem času (22.30 GMT).
Družba Malaysia Airlines je sporočila, da so stik z letalom izgubili manj kot uro po vzletu. Z letala niso dobili nobenega klica v sili.

1.07: Letalo je poslalo zadnji t.i. ACARS prenos – gre za digitalni sistem, ki dovoljuje letalskim računalnikom komuniciranje z računalniki na tleh prek radijskih valov ali satelitov. Čez nekaj časa je tudi ta prenos prenehal delovati in pričakovani prenos ob 1.37 se nikoli ni zgodil.

Grafika MH 370
Grafika MH 370 FOTO: POP TV

1.19: Zadnji stik med letalom in malezijsko zračno kontrolo. Sprva so iz družbe sporočili, da so bile zadnje besede kopilota Fariqa bin Ab Hamida: ''V redu, lahko noč.'' Pozneje so te navedbe popravili in sporočili, da so bile zadnje besede, ki jih je izrekel ali pilot Zaharie Ahmad Shah, ki je bil nekaj časa glavni osumljenec za izginotje, ali kopilot: ''Lahko noč, malezijski tri sedem nič''.

Nekaj minut po zadnjih besedah so na letalu ugasnili letalski transponder, ki komunicira z radarji. Letalo je v tem času zapustilo malezijski zračni prostor in je vstopilo v vietnamski na Južnokitajskem morju.

1.21: Vietnamske oblasti za civilno letalstvo so sporočile, da letalo ni vzpostavilo predvidenega stika z njihovo letalsko kontrolo.

2.15: Malezijski vojaški radar je ugotovil, da se je letalo ob tej uri nahajalo zahodno od zadnje znane lokacije, in sicer južno od otoka Puket v Malaški ožini. Tudi tajski vojaški radarji so potrdili, da je letalo zavilo zahodno, nato severno nad Andamanskim morjem. Po reviziji podatkov je malezijska vlada spremenila podatke, in sicer, da se je smer spremenila ob 2.22, prav tako je letalo pozicionirala precej bolj desno.

2.28: Sateliti nad Indijskim oceanom so zaznali sedem avtomatskih signalov (pingov - handshakes, enega na uro). Prvega so prestregli ob 2.28 po lokalnem času.

Zaznali so sedem signalov.
Zaznali so sedem signalov. FOTO: POP TV

7.24: Družba Malaysia Airlines je objavila, da je letalo pogrešano.

8.11 (0.11 GMT 8. marec): Zadnji polni signal so sateliti prestregli ob 8.11. Na podlagi teh signalov so ugotovili, da je letalo letelo še vsaj sedem ur, nato pa mu je zmanjkalo goriva. Informacije o pingih so v javnost posredovali šele po tednu od izginotja. Predvideli so dva koridorja, kam bi se lahko letalo usmerilo: severni koridor proti Tajski in Kazahstanu ali pa južni med Indonezijo in južnim Indijskim oceanom.

8.19: Pojavili so se tudi dokazi o še enem delnem signalu, ki pa se je za razliko od prejšnjih zgodil med letalom in kopensko postajo. Ta signal naj bi bil poslan, ko je bilo letalo že v fazi katastrofe.

9.15 (1.15 GMT): Ob tem času bi se moral zgoditi naslednji avtomatski stik, a je glas z letala dokončno utihnil. Malezijski preiskovalci so tako prepričani, da je letalo strmoglavilo med 8.11 in 9.15 po lokalnem času, torej, da se je let končal med sedem ur in pol ter osem ur in pol po vzletu. Izključili so možnost severnega koridorja, tako da so zdaj prepričani, da je letalo nekje v južnem Indijskem oceanu.

Sledila obsežna mednarodna iskalna akcija

Načrtovana pot letala je bilo severovzhodno nad Kambodžo in Vietnamom, zato so sprva iskali na Južnokitajskem morjem. A na podlagi satelitskih podatkov so, kot omenjeno, ugotovili, da je letalo nenadoma obrnilo in se usmerilo zahodno od Malezije.

Satelitski posnetek morebitnega predmeta, ki bi lahko pripadal malezijskemu letalu
Satelitski posnetek morebitnega predmeta, ki bi lahko pripadal malezijskemu letalu FOTO: AMSA

15. marca je malezijski premier Najib Razak dejal, da je nekdo na letalu namerno spremenil smer leta po okoli eni uri po vzletu. Teden dni po izginotju so na podlagi satelitskih podatkov o pingih razširili iskalno akcijo na neverjetnih 7,7 milijona kvadratnih kilometrov - od Kazahstana na severu do neznanih voda v odročnem južnem delu Indijskega oceana.

20. marca je avstralska iskalna ekipa razkrila, da preiskujejo dva dela, ki so jih prek satelitov opazili v južnem Indijskem oceanu. Na območje so poslali izvidniška letala, ki so prinesla informacije o nadaljnjih videnjih. Na območje se je napotila avstralska ladja.

24. marca je malezijski premier oznanil, da so nadaljnje analize satelitskih podatkov brez sence dvoma dokazale, da je letalo strmoglavilo v južnem Indijskem oceanu. To so potrdili na podlagi Inmarsatovih analiz.

28. marca so na podlagi izračunov hitrosti in maksimalnega območja dosega glavno območje iskanja premaknili za okoli 1100 kilometrov severovzhodno, bližje Avstraliji. Nove domnevne razbitine so sicer opazili na drugem območju, a bi lahko sovpadale s podatki, saj bi jih lahko odnesli vodni tokovi. Potrditve, da gre za dele letala, še vedno ni bilo. Se pa je pri iskanju izkazalo, da je v oceanih izjemno veliko smeti.

Med 5. in 8. aprilom so avstralske in kitajske ladje z uporabo podvodnih prisluškovalnih naprav zaznale ultrasonične signale, ki bi lahko pripadali črnim skrinjicam. Signali so bili najboljša sled do zdaj in so jih uporabili za natančnejše definiranje iskanja na morskem dnu, ki so ga opravili s podvodnim robotom Bluefin 21. Preiskovalci so v tem trenutku že počasi izgubljali boj s časom, saj je življenjska doba baterije črnih skrinjic okoli 30 dni.

Podmornica Bluefin 21
Podmornica Bluefin 21 FOTO: Reuters

29. maja so avstralske oblasti, ki so prevzele nadzor nad iskanjem, objavile, da na območju, kjer so slišali signale, niso našle ničesar in tako so območje izključili kot zadnje počivališče letala. Napore so se nato usmerili v vnovično analizo podatkov, mapiranje morskega dna, ki je bil do zdaj prava uganka (nekateri jarki so v tem delu oceana globoki tudi več tisoč metrov), prav tako so v akcijo vključili novo, še bolj specializirano opremo.

Medtem so malezijske oblasti s pomočjo letalskih strokovnjakov skušale dognati, kaj se je dogajalo v zadnjih urah letala in kaj se je zgodilo z 239 ljudmi na krovu. Avstralske oblasti so menile, da je v zadnji fazi ob strmoglavljenju letalo upravljal avtopilot.

26. junija so oblasti povedale, da preiskujejo novo območje, veliko 60.000 kvadratnih kilometrov okoli 1800 kilometrov zahodno od avstralskega Pertha. Akcija se je začela avgusta, najprej so detajlno poslikali morsko dno. Razbitine letala so iskali s posebno opremo za opazovanje morskega dna, s katerim so lahko prečesavali dno meter po meter.

Novi zemljevidi morskega dna v Indijskem oceanu.
Novi zemljevidi morskega dna v Indijskem oceanu. FOTO: Australian Transport Safety Bureau

Avgusta je namestnik avstralskega premierja in prometni minister Warren Truss dejal, da je južni del na iskanem območju prioriteta preiskovalcev. Nizozemsko podjetje Furgo Survey, ki so ga avstralske oblasti najele za preiskavo, pa je sporočilo, da bo iskanje potekalo še vsaj 12 mesecev. Že takrat pa je bilo jasno, da bo iskalna akcija ena najdražjih v zgodovini. Avstralija in Malezija sta vanjo skupno vložili 84 milijonov evrov.

29. januarja 2015 so malezijske oblasti izginotje letala tudi uradno razglasile za nesrečo. Objavile so, da je letalo nekje na dnu Indijskega oceana. Vseh 239 potnikov in članov posadke pa so tudi uradno razglasile za mrtve. Nekateri svojci, ki so se oklepali upanja, so zahtevali umik slednje izjave.

1. marca 2015 je namestnik avstralskega premierja Warren Truss dejal, da iskanje letala ne more potekati v nedogled. Iskanje na glavnem območju bi lahko po mnenju strokovnjakov sicer zaključili maja. A ker v letu dni niso našli niti sledu o letalu, se oblasti že pogovarjajo, da bi iskalno akcijo tudi uradno preklicali in končali. Nekaj dni kasneje je podobno povedal tudi avstralski premier Tony Abbott. ''Ne morem obljubiti, da bo iskanje potekalo tako obsežno in intenzivno še naprej, ampak potrudili se bomo in skušali bomo razvozlati to skrivnost in sorodnikom ponuditi nekaj odgovorov.''

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (30)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
08. 03. 2015 11.45
+2
Lepo pisanje, a mi ne moremo vedeti kaj od tega je res in kaj ne, ...
LOPOVEpredZID
08. 03. 2015 10.03
-3
kure bedne
08. 03. 2015 13.49
+2
DrFake
08. 03. 2015 09.44
+2
Bućke na kubik. Od letala niso našli nič, torej nimajo pojma ali so potniki živi ali mrtvi. Vsaj pri nas mislim, da je zakonsko določeni rok za razglasitev pogrešanih za mrtve bistveno daljši, mislim da okoli 5 let.
batom@pinkponk.com
08. 03. 2015 09.28
+7
A ne bo nobene animacije? Pa intrrektavne table?
emilzapata
08. 03. 2015 09.26
+2
kaj ni to letalo prevažalo ukrajinsko zlato, s katerim so kitajci plačali zakup zemljišč v ukrajini?
Ramzess
08. 03. 2015 11.48
-4
Ne ni, ... tega so s helikopterji prevažali v ZDA. To letalo (ki je prav tako tovorilo neki nevaren virus) je bilo krinka za drugo letalo (letelo pod isto oznako), oboroženo z nevarnim orožjem, ... to je potem, ko je prvo izginilo, obrnilo, spremenilo smer, in pristalo v bazi Diego Garcia.
Explainator
08. 03. 2015 09.08
+5
diego garcia!
kure bedne
08. 03. 2015 13.51
+4
Fox Knox 1
08. 03. 2015 14.31
+3
upornik22
08. 03. 2015 08.39
+4
kure bedne
08. 03. 2015 13.52
+2
Mb128
08. 03. 2015 08.34
-1
Mislim, kakšen dan je že danes? In vi 24ur gnjavite z nekim MH370?! Sicer pa imate prav vsaj na nek način. Tudi ženske so velik misterij nam moškim če že ne samim sebi. In, v tem smislu čestitam dan žena, pardon dan misterija nam vsem!
upornik22
08. 03. 2015 08.38
+2
babo moraš sam prepričat ni nobebe misterje halo
KungFuPanda
08. 03. 2015 08.53
Čestita se ob dosežku. Ob prazniku se vošči. Ni čudno, da so ženske zate misterij...
Mb128
08. 03. 2015 09.14
No, nekateri so pač zgubili smisel za humor ali pa ga sploh nikoli niso premogli!
emilzapata
08. 03. 2015 09.21
+2
Lev Nikolajevič Tolstoj: star sem že, marsikaj sem v življenju doživel in razumel, žensk pa nisem mogel nikoli doumeti do konca.
Krta?a 21
08. 03. 2015 08.27
+2
A spet rothchildov avion? A ni nc druzga?
dinamitek
08. 03. 2015 08.09
+18
najdražje iskalne akcije so v naših bankah, posebej nlb in dutb
orkus
08. 03. 2015 08.33
+4
to niso reševalne akcije, ker se ne bo nič rešilo....